Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła składać klawiatury mechaniczne (budżet 100–200 zł)?

R

Radek1978

Autor wątku

Dodano: 20.05.2026 17:00
Szukam prezentu świątecznego dla kolegi, który od kilku miesięcy wkręcił się w składanie klawiatur mechanicznych i cały czas coś testuje po pracy. Na co dzień pracuje w IT, więc sprzętu używa intensywnie, ale z tym hobby jest jeszcze raczej na początku i dopiero składa swój drugi zestaw. Ma już podstawowe narzędzia, kilka przełączników i tani keycap puller, więc nie chodzi o zupełnie startowy komplet. Budżet mam w granicach 100–200 zł i chciałbym kupić coś, co faktycznie go ucieszy, a nie będzie przypadkowym gadżetem do szuflady. Zależy mi na czymś, co pasuje do osoby, która lubi praktyczne rzeczy i zwraca uwagę na jakość wykonania, ale nie siedzi jeszcze w tym hobby zawodowo. Nie chcę też kupić elementu, który wymaga znajomości konkretnego modelu klawiatury albo układu, bo wiem tylko tyle, że składa wersje pod komputer do domu i biura. Co byście wybrali na taki prezent dla początkującej osoby, która weszła w temat klawiatur mechanicznych, ale ma już za sobą pierwsze zakupy i podstawowe rozeznanie?

Odpowiedzi (2)

J
JacekNaForum 20.05.2026 17:15
Przy takim budżecie celowałbym w coś, co faktycznie przyda się przy składaniu, ale jednocześnie da trochę frajdy z testowania. Fajnym prezentem może być porządniejszy switch opener, zestaw do smarowania switchy i stabilizatorów albo sampler różnych przełączników, jeśli lubi sprawdzać nowe feelingi. W okolicach 100–200 zł da się też znaleźć ciekawszy set keycapów albo deskmat, bo to już jest coś, co od razu widać i używa na co dzień. Wiesz może, czy bardziej siedzi teraz w liniowych czy tactile?
R
RomanKomentuje 20.05.2026 19:52
Trochę bym tylko sprostował, że przy 100–200 zł nie celowałbym od razu w „coś do samej klawiatury”, bo początkujący często już mają swoje upodobania i łatwo nie trafić ze switchami czy keycapami. W tym budżecie lepiej siadają drobiazgi, które zawsze się przydają, jak porządniejszy puller, switch opener, stacja do smarowania albo zestaw do modów typu pianki i stabilizatory. Jeśli lubi testować różne rzeczy, fajnym prezentem bywa też sampler kilku bardziej sensownych switchy niż kolejny losowy komplet. Wiesz może, czy bardziej kręci go customowanie brzmienia, czy samo składanie?