Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła kolekcjonować stare książki?

M

MirekZAntykwariatu

Autor wątku

Dodano: 29.06.2026 10:17
Chciałbym zapytać, jaki prezent świąteczny byłby odpowiedni dla osoby, która od niedawna zaczęła interesować się starymi książkami i tworzy niewielką domową biblioteczkę. Zależy mi na czymś praktycznym, ale jednocześnie związanym z samym kolekcjonowaniem, przechowywaniem albo bezpiecznym obchodzeniem się z takimi egzemplarzami. Nie chciałbym kupować przypadkowej książki, ponieważ trudno mi ocenić jej stan, wartość i zgodność z zainteresowaniami tej osoby. Czy w budżecie około 100–200 zł można znaleźć prezent, który będzie rozsądny i rzeczywiście przydatny dla początkującego kolekcjonera?

Odpowiedzi (2)

D
DorotaPraktycznie 29.06.2026 11:20
U mnie dobrze sprawdził się zestaw do delikatnego obchodzenia się ze starymi książkami: bawełniane rękawiczki, miękki pędzelek do kurzu i kilka bezkwasowych zakładek albo przekładek. Taki prezent nie wymaga zgadywania, jaki tytuł trafi w gust, a przy małej domowej biblioteczce szybko zaczyna się go używać. Można też dorzucić ładny ekslibris albo prosty notes do zapisywania, skąd dana książka pochodzi i w jakim jest stanie. Czy ta osoba bardziej zbiera książki dla czytania, czy już myśli typowo kolekcjonersko?
J
JoasiaKomentuje 29.06.2026 11:27
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdziły się rzeczy do dbania o książki, a nie sama kolejna książka. Kupiłem kiedyś znajomej bezkwasowe przekładki i kilka porządnych koszulek/obwolut ochronnych na starsze egzemplarze i była z tego naprawdę zadowolona. Do tego fajnym prezentem może być miękka szczoteczka do delikatnego czyszczenia kurzu albo mały zestaw do opisywania kolekcji, np. notes czy karty katalogowe. Jeśli ta osoba dopiero zaczyna, to takie drobiazgi pomagają poczuć, że biblioteczka robi się bardziej “kolekcjonerska”. Dobrym pomysłem jest też ładna podpórka do książek, ale taka stabilna, bez ostrych krawędzi. Unikałbym za to świec zapachowych czy ozdób stawianych tuż przy książkach, bo przy starszych egzemplarzach różnie bywa z zapachem i wilgocią. A wiesz może, czy ta osoba bardziej zbiera stare wydania dla wyglądu, czy konkretne tematy albo autorów?