Jaki prezent na 37. urodziny dla przyjaciela, który zaczął biegać po górach?

L

Lukasz79

Autor wątku

Dodano: 04.07.2026 11:16
Szukam prezentu na 37. urodziny dla przyjaciela, który od kilku miesięcy regularnie biega po górskich trasach i coraz bardziej się w to wkręca. Ma już podstawowe buty, zegarek sportowy i lekką kurtkę, więc nie chciałbym kupić czegoś, co będzie dublować jego sprzęt. Zależy mi na czymś praktycznym, ale bez wchodzenia w bardzo specjalistyczne rzeczy, bo nie znam dokładnie jego preferencji treningowych. Prezent ma być raczej solidny niż efektowny. Czy lepiej celować w coś do samego biegania? Jaki budżet będzie rozsądny?

Odpowiedzi (3)

M
MilenaDopisze 04.07.2026 12:30
Delikatnie bym tylko sprostował, że przy bieganiu po górach nawet „drobny” sprzęt bywa mocno zależny od tego, jak długie trasy robi i w jakich warunkach. Może zamiast kolejnego elementu wyposażenia lepszy byłby voucher do sklepu biegowego albo pakiet startowy na jakiś bieg górski, jeśli lubi takie cele?
D
DorotaPraktycznie 04.07.2026 12:42
Masz jakiś orientacyjny budżet? Przy bieganiu po górach różnica między drobnym, praktycznym gadżetem a porządniejszym elementem wyposażenia jest spora. Skoro ma już buty, zegarek i kurtkę, można celować w coś uzupełniającego, ale dużo zależy od tego, czy biega krótkie trasy, czy zaczyna robić dłuższe wypady. Wiesz może, czy używa już kamizelki albo pasa do biegania?
M
MariuszNaForum 04.07.2026 13:30
Może coś z rzeczy, które zużywają się albo przydają w terenie, ale nie wymagają trafienia idealnie w gust. Fajnym pomysłem bywa dobra czołówka do biegania, jeśli zdarza mu się wychodzić wcześnie rano albo po pracy. Przy górskich trasach przydaje się też mała kamizelka/soft flask, ale tu już dobrze znać rozmiar i preferencje. Bezpieczniejszy prezent to np. porządne skarpety trailowe, komin z merino albo rękawiczki na chłodniejsze wybiegania. Możesz też pomyśleć o voucherze do sklepu biegowego, ale dorzucić do tego jakiś drobiazg, żeby nie wyglądało zbyt “kopertowo”. Ja bym chyba celował w czołówkę albo zestaw skarpety + komin, bo to raczej zawsze się przyda. Wiesz, czy on biega też po zmroku?