Jaki praktyczny prezent dla babci, która słabiej słyszy telefon i dzwonek do drzwi?

R

Radek1978

Autor wątku

Dodano: 04.07.2026 12:41
Babcia mieszka sama i coraz częściej nie odbiera telefonu albo nie słyszy, że ktoś dzwoni do drzwi. Nie chcę kupować jej niczego skomplikowanego, bo z nowymi urządzeniami szybko się zniechęca. Jaki prezent mógłby realnie ułatwić jej codzienne funkcjonowanie w takiej sytuacji?

Odpowiedzi (2)

S
SebastianKomentuje 04.07.2026 13:27
U mojej cioci dobrze sprawdził się telefon stacjonarny albo komórka z bardzo głośnym dzwonkiem i dużymi przyciskami, bez zbędnych funkcji. Do drzwi można dobrać prosty dzwonek bezprzewodowy z dodatkowym sygnałem świetlnym, który miga, gdy ktoś dzwoni. To nie wymaga obsługi na co dzień, a realnie pomaga, bo sygnał jest i głośny, i widoczny. Babcia ma telefon stacjonarny, komórkę, czy korzysta z obu?
S
SandraDopytuje 04.07.2026 15:06
U mojej cioci dobrze sprawdził się telefon stacjonarny dla seniora z bardzo głośnym dzwonkiem i dużymi przyciskami. Do drzwi można dobrać prosty dzwonek bezprzewodowy z migającą lampką, bez żadnych aplikacji ani ustawiania przez telefon. Fajne jest to, że babcia nie musi się tego „uczyć”, bo po prostu dzwoni głośniej albo miga. Są też zestawy, gdzie odbiornik można wpiąć do kontaktu w pokoju, w którym najczęściej siedzi. Przy telefonie komórkowym można jeszcze ustawić mocniejszą wibrację i jeden głośny, wyraźny dzwonek, ale to czasem mniej pomaga, jeśli telefon leży w innym pokoju. Ja bym celował w coś, co działa samo po podłączeniu i nie ma menu do klikania. A babcia częściej korzysta z komórki czy z telefonu stacjonarnego?