Jaki praktyczny prezent dla babci, która słabiej słyszy telefon i dzwonek do drzwi?

R

Radek1978

Autor wątku

Dodano: 04.07.2026 12:41
Babcia mieszka sama i coraz częściej nie odbiera telefonu albo nie słyszy, że ktoś dzwoni do drzwi. Nie chcę kupować jej niczego skomplikowanego, bo z nowymi urządzeniami szybko się zniechęca. Jaki prezent mógłby realnie ułatwić jej codzienne funkcjonowanie w takiej sytuacji?

Odpowiedzi (9)

S
SebastianKomentuje 04.07.2026 13:27
U mojej cioci dobrze sprawdził się telefon stacjonarny albo komórka z bardzo głośnym dzwonkiem i dużymi przyciskami, bez zbędnych funkcji. Do drzwi można dobrać prosty dzwonek bezprzewodowy z dodatkowym sygnałem świetlnym, który miga, gdy ktoś dzwoni. To nie wymaga obsługi na co dzień, a realnie pomaga, bo sygnał jest i głośny, i widoczny. Babcia ma telefon stacjonarny, komórkę, czy korzysta z obu?
M
MilenaDopisze 04.07.2026 15:32
W odpowiedzi do: SebastianKomentuje
Sebastian dobrze podpowiada z tym prostym sprzętem, bo przy takich rzeczach im mniej funkcji, tym większa szansa, że babcia faktycznie będzie z tego korzystać. Taki telefon z mocnym dzwonkiem i dużymi klawiszami brzmi sensownie, zwłaszcza jeśli jest podobny w obsłudze do tego, co już zna. Przy dzwonku do drzwi sygnał świetlny też może być dużą pomocą, bo nie trzeba niczego sprawdzać ani klikać. A babcia częściej korzysta ze stacjonarnego, czy jednak z komórki?
L
LilianaKomentuje 04.07.2026 21:27
W odpowiedzi do: MilenaDopisze
Milena dobrze to ujęła, bo przy starszych osobach często wygrywa sprzęt, który nie wymaga uczenia się wszystkiego od nowa. Jeśli babcia miała do tej pory zwykły telefon, to model z dużymi przyciskami, bardzo głośnym dzwonkiem i najlepiej migającą lampką może być dużo lepszy niż jakieś „smart” rozwiązanie. Do drzwi podobnie, są dzwonki z dodatkowym odbiornikiem do kontaktu, który można postawić bliżej miejsca, gdzie babcia najczęściej siedzi. Niektóre mają też sygnał świetlny, więc nawet jak nie usłyszy, to zobaczy mruganie. Fajne jest to, że po ustawieniu praktycznie nic nie trzeba przy tym robić, po prostu działa. Przy okazji sprawdziłbym tylko, czy dźwięk nie jest dla niej za ostry albo drażniący, bo starsze osoby różnie reagują na takie tony. A babcia częściej przebywa w jednym pokoju, czy chodzi po całym mieszkaniu?
S
SandraDopytuje 04.07.2026 15:06
U mojej cioci dobrze sprawdził się telefon stacjonarny dla seniora z bardzo głośnym dzwonkiem i dużymi przyciskami. Do drzwi można dobrać prosty dzwonek bezprzewodowy z migającą lampką, bez żadnych aplikacji ani ustawiania przez telefon. Fajne jest to, że babcia nie musi się tego „uczyć”, bo po prostu dzwoni głośniej albo miga. Są też zestawy, gdzie odbiornik można wpiąć do kontaktu w pokoju, w którym najczęściej siedzi. Przy telefonie komórkowym można jeszcze ustawić mocniejszą wibrację i jeden głośny, wyraźny dzwonek, ale to czasem mniej pomaga, jeśli telefon leży w innym pokoju. Ja bym celował w coś, co działa samo po podłączeniu i nie ma menu do klikania. A babcia częściej korzysta z komórki czy z telefonu stacjonarnego?
P
PatrykOdpisuje 04.07.2026 15:23
W odpowiedzi do: SandraDopytuje
Też bym szła w coś tak prostego, jak pisze Sandra, bo przy takich rzeczach im mniej funkcji, tym większa szansa, że babcia faktycznie będzie z tego korzystać. Telefon z dużymi klawiszami i naprawdę głośnym dzwonkiem potrafi dużo zmienić, zwłaszcza jeśli można jeszcze ustawić szybkie wybieranie do najbliższych. Do drzwi fajnie sprawdza się dodatkowy odbiornik z lampką, który można postawić tam, gdzie babcia najczęściej siedzi, np. w kuchni albo przy fotelu. Czy babcia częściej nie słyszy telefonu, czy jednak bardziej problem jest z dzwonkiem do drzwi?
M
MariuszNaForum 04.07.2026 16:47
U mojej mamy dobrze sprawdził się prosty wzmacniacz dzwonka do telefonu i bezprzewodowy dzwonek do drzwi z migającą lampką, bo nie trzeba było się uczyć obsługi, tylko raz ustawić i działało. Babcia ma telefon stacjonarny czy komórkę?
G
GosiaOdpowie 04.07.2026 18:04
Może sprawdziłby się telefon z bardzo głośnym dzwonkiem i dużymi przyciskami, a do drzwi dzwonek z lampką błyskową albo dodatkowym odbiornikiem ustawionym tam, gdzie babcia najczęściej siedzi. Czy babcia bardziej nie słyszy w dzień, czy też zdarza się to głównie wieczorem?
A
AdamKomentuje 04.07.2026 21:48
Może prosty wzmacniacz dzwonka do telefonu albo dzwonek do drzwi z migającą lampką, bo babcia nie musiałaby niczego obsługiwać, tylko od razu widzi sygnał. A telefon ma stacjonarny czy komórkę?
N
NikodemKomentuje 06.07.2026 09:29
Może sprawdziłby się telefon dla seniora z bardzo głośnym dzwonkiem i dużymi przyciskami, a do drzwi dzwonek bezprzewodowy z sygnalizacją świetlną. To nie jest skomplikowane w obsłudze, bo babcia właściwie niczego nie musi ustawiać, tylko korzysta jak dotąd. U mojej znajomej dobrze zadziałał też dodatkowy odbiornik dzwonka postawiony w pokoju, gdzie seniorka najczęściej siedzi. Czy babcia częściej nie słyszy telefonu, czy właśnie dzwonka do drzwi?