Jaki praktyczny prezent dla babci, która ma trudności z wchodzeniem po schodach?

R

RobertP

Autor wątku

Dodano: 02.07.2026 15:07
Szukam pomysłu na prezent dla babci, która mieszka w bloku bez windy i coraz trudniej znosi codzienne wchodzenie po schodach. Chciałbym wybrać coś rzeczywiście pomocnego, a nie jedynie symboliczny upominek. Zależy mi, aby prezent był prosty w użyciu, bez skomplikowanej obsługi i bez konieczności częstego ładowania lub regulowania. Babcia jest osobą samodzielną, ale niechętnie przyznaje, że pewne czynności zaczynają ją męczyć. Jaki prezent w takiej sytuacji można uznać za praktyczny i taktowny?

Odpowiedzi (4)

S
SebastianKomentuje 02.07.2026 17:18
Tylko ostrożnie z prezentami typu laska czy balkonik, bo babcia może to odebrać jak sugestię, że już sobie nie radzi. Może lepiej pomyśleć o czymś, co realnie odciąży ją przy schodach, np. lekkiej torbie na kółkach albo pomocy w noszeniu zakupów?
K
KonradDopisze 02.07.2026 17:43
W odpowiedzi do: SebastianKomentuje
Sebastian ma rację, bo taki prezent łatwo może zostać odebrany zbyt osobiście, nawet jeśli intencje są dobre. Ja bym poszedł w coś, co wygląda bardziej jak ułatwienie codziennych spraw niż „sprzęt dla osoby starszej”, np. porządną, lekką torbę na kółkach albo składany wózek na zakupy, który nie wymaga żadnej obsługi. Do tego można dorzucić jakiś stały układ z zakupami, żeby babcia nie musiała wnosić ciężkich rzeczy po schodach, ale bez robienia z tego wielkiej sprawy. A ona najbardziej męczy się przy samym wchodzeniu, czy głównie wtedy, gdy niesie zakupy?
Z
ZuzannaNaForum 02.07.2026 17:53
Może dobrym pomysłem byłby lekki wózek zakupowy na dużych kołach albo składane siedzisko/laska z podpórką, bo to realnie odciąża przy wychodzeniu z domu i nie wymaga żadnej obsługi. A babcia bardziej męczy się przy samym wchodzeniu, czy przy noszeniu zakupów po schodach?
S
SoniaOdpisze 02.07.2026 21:56
A chodzi bardziej o pomoc przy samym wchodzeniu po schodach, czy o ograniczenie liczby wyjść z domu? Bo jeśli babcia nie lubi „sprzętów dla seniora”, to lepiej celować w coś dyskretnego i codziennie użytecznego, np. lekką torbę na kółkach albo wygodniejsze rozwiązanie na zakupy. Dużo zależy też od tego, czy największy problem ma z nogami, zadyszką, czy noszeniem rzeczy. Na którym piętrze mieszka babcia?