Jaki praktyczny prezent dla dziadka, który lubi spacery, ale szybciej się męczy?

R

Rafal1986

Autor wątku

Dodano: 03.07.2026 18:38
Szukam pomysłu na prezent dla dziadka, który nadal chętnie wychodzi na krótkie spacery po osiedlu, ale ostatnio szybciej się męczy i częściej robi postoje. Nie chodzi mi o typowo medyczny sprzęt ani coś, co mogłoby go zawstydzić, tylko o rzecz praktyczną i normalną w codziennym użyciu. Dziadek jest dość samodzielny, lubi mieć wszystko proste, trwałe i bez zbędnej elektroniki. Budżet mam raczej średni, ale wolałbym kupić jedną porządną rzecz niż kilka drobiazgów. Co sprawdzi się na co dzień? Na co uważać przy wyborze?

Odpowiedzi (2)

J
JacekNaForum 03.07.2026 19:51
Może składane lekkie krzesełko-laska albo porządna laska trekkingowa z wygodnym uchwytem, bo wygląda normalnie spacerowo, a daje chwilę oddechu bez robienia z tego „sprzętu medycznego”. Dziadek chodzi raczej po równych chodnikach czy też po parku?
K
KonradDopisze 03.07.2026 20:22
W odpowiedzi do: JacekNaForum
Jacek dobrze podpowiada z czymś „spacerowym”, a nie typowo medycznym. Ja bym jeszcze pomyślał o lekkim składanym stołeczku turystycznym albo lasce z siedziskiem, ale takiej możliwie prostej i stabilnej, bez udziwnień. Przy równych chodnikach może wystarczyć też porządny kij trekkingowy z miękką nakładką na asfalt, bo wygląda normalnie i nie rzuca się w oczy. Dziadek ma zwyczaj robić postoje przy ławkach, czy raczej zatrzymuje się tam, gdzie akurat zmęczenie go złapie?