Jaki praktyczny prezent dla dziadka, który lubi spacery, ale szybciej się męczy?

R

Rafal1986

Autor wątku

Dodano: 03.07.2026 18:38
Szukam pomysłu na prezent dla dziadka, który nadal chętnie wychodzi na krótkie spacery po osiedlu, ale ostatnio szybciej się męczy i częściej robi postoje. Nie chodzi mi o typowo medyczny sprzęt ani coś, co mogłoby go zawstydzić, tylko o rzecz praktyczną i normalną w codziennym użyciu. Dziadek jest dość samodzielny, lubi mieć wszystko proste, trwałe i bez zbędnej elektroniki. Budżet mam raczej średni, ale wolałbym kupić jedną porządną rzecz niż kilka drobiazgów. Co sprawdzi się na co dzień? Na co uważać przy wyborze?

Odpowiedzi (5)

J
JacekNaForum 03.07.2026 19:51
Może składane lekkie krzesełko-laska albo porządna laska trekkingowa z wygodnym uchwytem, bo wygląda normalnie spacerowo, a daje chwilę oddechu bez robienia z tego „sprzętu medycznego”. Dziadek chodzi raczej po równych chodnikach czy też po parku?
K
KonradDopisze 03.07.2026 20:22
W odpowiedzi do: JacekNaForum
Jacek dobrze podpowiada z czymś „spacerowym”, a nie typowo medycznym. Ja bym jeszcze pomyślał o lekkim składanym stołeczku turystycznym albo lasce z siedziskiem, ale takiej możliwie prostej i stabilnej, bez udziwnień. Przy równych chodnikach może wystarczyć też porządny kij trekkingowy z miękką nakładką na asfalt, bo wygląda normalnie i nie rzuca się w oczy. Dziadek ma zwyczaj robić postoje przy ławkach, czy raczej zatrzymuje się tam, gdzie akurat zmęczenie go złapie?
C
CelinaKomentarz 03.07.2026 22:22
W odpowiedzi do: KonradDopisze
Konrad dobrze to ujął, bo taki prezent nie musi wyglądać jak sprzęt medyczny, tylko po prostu jak coś do wygodniejszego spaceru. Składany stołeczek turystyczny brzmi sensownie, zwłaszcza jeśli dziadek robi postoje, ale nie zawsze ma gdzie usiąść. Z laską z siedziskiem uważałbym tylko na stabilność i wagę, bo niektóre są bardziej gadżetem niż realną pomocą. Jeśli chodzi głównie po równych alejkach, lekki kij trekkingowy z wygodną rączką też może być całkiem naturalnym wyborem. A dziadek bardziej lubi mieć wolne ręce, czy nie przeszkadzałoby mu noszenie takiego stołeczka?
U
UrszulaDopisze 04.07.2026 10:59
U nas dobrze sprawdziło się lekkie składane krzesełko-laska albo taka prosta składana podpórka do siedzenia, bez żadnej elektroniki i bez wyglądu „sprzętu medycznego”. Dziadek mógł normalnie iść na spacer, a jak chciał chwilę odpocząć, to nie musiał szukać ławki ani udawać, że tylko ogląda wystawę. Fajnym dodatkiem była też porządna, lekka torba na ramię na wodę i drobiazgi, bo wcześniej wszystko nosił po kieszeniach. A dziadek bardziej lubi chodzić z czymś w ręku, czy raczej wolałby coś typu mały plecak/torba?
M
MilenaDopisze 09.07.2026 07:13
Ja bym tylko ostrożnie nie zakładał, że to kwestia wieku albo kondycji, bo szybsze męczenie się czasem ma konkretną przyczynę. Z prezentów „normalnych” może lekka składana laska z siedziskiem albo porządny parasol-laska, jeśli dziadek nie odebrałby tego zbyt medycznie.