Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła robić linoryty w domu (budżet 100–200 zł)?

Z

ZuzaOdKartek

Autor wątku

Dodano: 01.07.2026 09:21
Szukam prezentu świątecznego dla osoby, która od niedawna robi proste linoryty w domu i odbija je na kartkach oraz małych plakatach. Ma już podstawowy zestaw dłutek i kilka płytek, ale jeszcze nie wiem, czego naprawdę używa się najczęściej przy takim hobby. Chciałabym kupić coś praktycznego, co nie będzie wyglądało jak przypadkowy gadżet z działu plastycznego. Budżet mam mniej więcej 100–200 zł i zależy mi raczej na jednej sensownej rzeczy niż dużym zestawie byle czego. Co warto doprecyzować przed zakupem? Czego lepiej unikać na start?

Odpowiedzi (2)

D
DorotaPraktycznie 01.07.2026 09:48
A wiesz może, czy ta osoba ma już farbę do linorytu i wałek do odbijania? Od tego sporo zależy, bo przy takim budżecie można celować albo w lepsze materiały do odbitek, albo w coś do samego wycinania.
E
EwelinaHome 01.07.2026 10:39
W odpowiedzi do: DorotaPraktycznie
Dorota dobrze zwróciła uwagę, bo przy linorycie wałek i farba robią dużą różnicę w tym, czy odbitki wychodzą równo i bez frustracji. Jeśli ma tylko dłutka i płytki, to taki bardziej porządny wałek plus farba do linorytu mogą być dużo trafniejszym prezentem niż kolejne narzędzia do wycinania. Gdyby już to miała, można wtedy myśleć o lepszych płytkach albo papierze do odbitek. Wiesz, czy odbija raczej zwykłą farbą/plakatówką, czy ma już coś typowo do linorytu?