Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła robić makramy w domu (budżet 100–200 zł)?

B

BartekZPlanerem

Autor wątku

Dodano: 02.07.2026 13:46
Szukam pomysłu na prezent świąteczny dla osoby, która od niedawna uczy się robić makramy w domu i ma za sobą dopiero kilka małych projektów typu breloki oraz proste kwietniki. Budżet mam mniej więcej 100–200 zł, więc zależy mi na czymś sensownym, ale nie przesadnie profesjonalnym. Nie wiem, czy na tym etapie lepiej celować w materiały, jakieś akcesoria ułatwiające pracę, czy coś bardziej inspiracyjnego. Osoba robi to wieczorami przy biurku, więc ważne jest też, żeby prezent nie wymagał dużej przestrzeni. Co faktycznie ucieszyłoby początkującą osobę od makramy, a nie wylądowało w szufladzie?

Odpowiedzi (6)

A
AdamKomentuje 02.07.2026 14:14
Tu bym tylko uważał z gotowymi zestawami „dla początkujących”, bo często przepłaca się za mało sznurka i przypadkowe dodatki. W tym budżecie fajniej wypada kilka porządnych motków bawełnianego sznurka w neutralnych kolorach plus np. drewniane obręcze albo kijek, tylko wiesz może, jakie kolory lubi ta osoba?
R
RafalNaForum 06.07.2026 07:16
W odpowiedzi do: AdamKomentuje
Adam ma rację, przy gotowych zestawach łatwo trafić na pudełko, które wygląda bogato, a realnie starcza na jeden mały projekt. Ja bym poszedł w 2-3 motki dobrego bawełnianego sznurka, kilka drewnianych dodatków i ewentualnie prostą książkę albo wzornik inspiracji, tylko czy ta osoba bardziej robi dekoracje na ścianę, czy rzeczy typu kwietniki?
C
CelinaKomentarz 02.07.2026 16:24
Ja bym celował w fajny zestaw sznurków bawełnianych w kilku grubościach plus proste dodatki typu drewniane kółka albo koraliki, bo przy pierwszych projektach materiały szybko schodzą i łatwo od razu coś z nich zrobić. Wiesz może, czy ta osoba robi bardziej dekoracje na ścianę, czy kwietniki?
S
SandraDopytuje 02.07.2026 17:30
W odpowiedzi do: CelinaKomentarz
Też bym poszedł raczej w materiały, tylko uważałbym z kilkoma grubościami naraz, bo na początku łatwo kupić coś, co potem leży, bo nie pasuje do prostych projektów. Lepiej chyba wybrać 2-3 dobre kolory jednego typu sznurka, do tego parę kółek, kijków albo koralików i zostawić trochę miejsca na własne pomysły. Przy budżecie 100-200 zł można już złożyć całkiem przyjemny zestaw bez wchodzenia w typowo profesjonalne akcesoria. Wiesz, czy ta osoba woli naturalne kolory, czy bardziej kolorowe makramy?
J
JoasiaKomentuje 02.07.2026 22:49
U mnie przy podobnym prezencie dobrze sprawdził się zestaw kilku sznurków bawełnianych w neutralnych kolorach plus drewniane kółka albo koraliki, bo osoba mogła od razu coś z tego zrobić bez kombinowania. W budżecie 100–200 zł da się już złożyć naprawdę fajny pakiet, a początkującej osobie materiały schodzą szybciej, niż się wydaje. Jeśli ma już podstawowe nożyczki i miarkę, to dorzuciłbym raczej ładny organizer albo książkę z prostymi projektami, ale bez przesadnie zaawansowanych wzorów. Wiesz, czy ona bardziej robi dekoracje na ścianę, czy rzeczy użytkowe typu kwietniki?
U
UrszulaDopisze 06.07.2026 22:56
A wiesz może, czy ta osoba ma już jakiś zapas sznurków i podstawowe akcesoria, czy raczej robi z tego, co akurat udało się kupić na start? Przy makramie fajnie sprawdzają się prezenty, które od razu da się zużyć, ale dużo zależy od tego, czy bardziej kręcą ją kwietniki, dekoracje na ścianę czy drobiazgi typu breloki. W budżecie 100–200 zł da się już złożyć coś całkiem przyjemnego, tylko dobrze byłoby nie trafić ze złym rodzajem albo grubością sznurka. Wiesz, jakie projekty najbardziej jej się spodobały do tej pory?