Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła robić własne kartki okolicznościowe w domu?

I

IzaOdWstazek

Autor wątku

Dodano: 25.06.2026 11:55
Moja siostra od kilku miesięcy robi własne kartki na urodziny i święta, głównie z papierów, stempli i drobnych dodatków. Chciałabym kupić jej coś praktycznego, ale nie znam się na tym hobby na tyle, żeby nie powielić rzeczy, które już ma. Co sprawdzi się jako prezent świąteczny dla osoby początkującej w cardmakingu?

Odpowiedzi (9)

D
DamianNaForum 25.06.2026 13:52
Fajnym pomysłem może być coś zużywalnego, np. dobre taśmy dwustronne, klej precyzyjny, bazy do kartek albo papiery w neutralnych wzorach, bo tego zwykle szybko ubywa i raczej się nie zmarnuje. Wiesz może, czy ona bardziej lubi styl elegancki, kolorowy czy taki świąteczno-rustykalny?
M
MichalDopyta 25.06.2026 14:36
W odpowiedzi do: DamianNaForum
Te zużywalne rzeczy to chyba naprawdę dobry trop, szczególnie klej precyzyjny i porządna taśma, bo nawet jak już coś ma, to zapas szybko się przyda. A wiesz, czy robi raczej proste kartki, czy już bawi się warstwami i dodatkami?
J
JacekNaForum 26.06.2026 07:31
W odpowiedzi do: MichalDopyta
MichalDopyta dobrze podpowiada z tymi rzeczami, które się zużywają, bo przy kartkach klej, taśma dwustronna, kosteczki 3D czy bazy do kartek schodzą szybciej, niż się wydaje. Jeśli nie chcesz trafić w coś, co już ma, fajnym prezentem może być też bon do sklepu scrapbookingowego albo zestaw papierów w neutralnych, świąteczno-urodzinowych wzorach. Przy początkującej osobie sprawdzają się też drobne dodatki typu półperełki, napisy, wykrojniki z uniwersalnymi hasłami, ale tu już łatwiej zdublować. Wiesz może, czy ona korzysta już z maszynki do wykrojników, czy robi wszystko ręcznie?
K
KonradDopisze 25.06.2026 14:12
Możesz pomyśleć o czymś zużywalnym, np. ładnych papierach bazowych, taśmach dwustronnych, kosteczkach 3D albo tuszu w uniwersalnym kolorze, bo takich rzeczy przy kartkach szybko ubywa. Jeśli nie wiesz, co już ma, fajnym pomysłem jest też bon do sklepu scrapbookingowego, żeby sama dobrała dodatki pod swój styl.
M
MilenaDopisze 25.06.2026 14:44
Ja bym poszła w coś, co się zużywa, bo wtedy mniejsze ryzyko, że zdublujesz sprzęt. Fajne papiery w małych bloczkach, taśmy dwustronne, kosteczki 3D, bazy do kartek i koperty zawsze schodzą przy takim hobby. Dobrym pomysłem są też drobne dodatki typu perełki samoprzylepne, wykrojniki z uniwersalnymi napisami albo tusz w neutralnym kolorze, jeśli wiesz, że używa stempli. Jeśli nie chcesz zgadywać stylu, możesz kupić organizer na papiery albo pudełko na stemple i dodatki, bo początkującym szybko robi się bałagan. Ja dostałam kiedyś zestaw porządnych klejów i byłam bardziej zadowolona niż z ozdobnych rzeczy, bo to naprawdę ułatwia pracę. Możesz też dorzucić kartę podarunkową do sklepu scrapbookingowego, ale jako dodatek do czegoś małego, żeby prezent nie był taki „bez pomysłu”. A w jakim stylu ona robi kartki, bardziej delikatne i kwiatowe czy kolorowe świąteczne?
M
MagdalenaKomentuje 25.06.2026 14:51
U mnie przy takim hobby dobrze sprawdziły się rzeczy „zużywalne”, bo nawet jeśli ktoś ma już trochę papierów czy stempli, to fajne bazy do kartek, koperty, taśmy dystansowe, klej albo drobne ozdoby szybko schodzą. Możesz też pomyśleć o czymś porządniejszym, ale nadal praktycznym, np. mata do cięcia, trymer do papieru albo zestaw tuszy w kilku neutralnych kolorach. Ja bym raczej unikała kupowania przypadkowych stempli z konkretnymi napisami, bo tu łatwo nie trafić w styl. Wiesz mniej więcej, czy ona robi kartki bardziej kolorowe i słodkie, czy raczej proste i eleganckie?
D
DariaDopisze 25.06.2026 16:56
W odpowiedzi do: MagdalenaKomentuje
Zgadzam się, że materiały, które się zużywają, są mniej ryzykowne, ale uważałabym z papierami i ozdobami, bo tu łatwo nie trafić w styl. Ja poszłabym raczej w dobre bazy, koperty, taśmę dystansową albo klej, ewentualnie zapytałabym siostrę mimochodem, czego ostatnio najczęściej jej brakuje.
S
SoniaOdpisze 25.06.2026 18:40
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdziły się rzeczy, które się zużywają: dobre bazy do kartek, koperty, taśmy dwustronne, kosteczki 3D albo klej w cienkiej końcówce. Fajnym prezentem był też zestaw papierów w jednym stylu, bo początkującej osobie łatwiej wtedy zrobić spójną kartkę bez kombinowania z dobieraniem kolorów. Unikałabym tylko bardzo konkretnych stempli czy wykrojników, jeśli nie wiesz, co już ma i jaki styl lubi. Może podpytaj ją mimochodem, czego najczęściej jej brakuje przy robieniu kartek?
W
WandaOdpisuje 03.07.2026 20:29
Fajnym prezentem może być coś, co szybko się zużywa i pasuje do wielu stylów, np. dobre bazy do kartek, koperty, taśmy dwustronne, kosteczki 3D albo zestaw papierów w neutralnych kolorach. Jeśli boisz się zdublowania stempli czy wykrojników, to praktyczne akcesoria typu mata do cięcia, porządny nożyk, klej introligatorski albo organizer na drobiazgi też zwykle się przydają. Dobrym pomysłem jest też bon do sklepu scrapbookingowego, bo wtedy sama wybierze dokładnie to, czego jej brakuje. Wiesz może, czy ona bardziej lubi styl minimalistyczny, świąteczny, czy takie bogato zdobione kartki?