Jaki prezent na 35. urodziny dla koleżanki, która zaczęła robić domowe kosmetyki?

M

Magda_84

Autor wątku

Dodano: 28.06.2026 12:40
Moja koleżanka kończy niedługo 35 lat i od kilku miesięcy interesuje się robieniem prostych domowych kosmetyków, głównie kremów i peelingów. Nie chcę kupować czegoś przypadkowego ani zdublować rzeczy, które już ma, bo temat dopiero poznaje i sama jeszcze testuje różne akcesoria. Jaki prezent na urodziny byłby w takiej sytuacji praktyczny i naprawdę przydatny?

Odpowiedzi (2)

L
LilianaKomentuje 28.06.2026 13:48
A wiesz może, na jakim etapie ona jest z tymi kosmetykami? Bo jeśli dopiero zaczyna, to fajniejszy może być prezent, który ułatwi jej próbowanie różnych receptur, zamiast konkretnego składnika, który potem będzie leżał w szafce. Ja bym celowała raczej w coś praktycznego typu porządne małe słoiczki, szpatułki, etykiety, waga jubilerska albo jakiś ładny zestaw pojemników do przechowywania gotowych kosmetyków. Przy kremach przydaje się też coś do odmierzania i mieszania, bo bez tego szybko robi się bałagan i ciężko powtórzyć udaną recepturę. Jeśli lubi estetyczne rzeczy, można to złożyć w mały “zestaw laboratoryjny”, ale bardziej domowy niż profesjonalny. Dobrym pomysłem może być też bon do sklepu ze składnikami kosmetycznymi, jeśli nie chcesz ryzykować zdublowania. A wiesz, czy ona bardziej kręci się teraz wokół kremów, czy peelingów?
J
JacekNaForum 28.06.2026 14:05
Ja bym poszła w coś praktycznego, ale niekoniecznie w gotowe półprodukty, bo łatwo trafić w coś, czego akurat nie użyje. Fajnym prezentem może być porządna waga jubilerska, zestaw małych słoiczków i buteleczek z etykietami albo dobra szpatułka, zlewki i mini trzepaczka do emulsji. Jeśli dopiero zaczyna, przyda się też notes albo planer receptur, żeby zapisywała proporcje i efekty testów. Wiesz, czy ma już wagę z dokładnością do 0,01 g?