Jaki prezent na 39. urodziny dla żony, która zaczęła chodzić na zajęcia z ceramiki?

T

TomekNaOstatniaChwile

Autor wątku

Dodano: 26.06.2026 09:09
Szukam pomysłu na prezent urodzinowy dla żony, która od niedawna uczestniczy w zajęciach z ceramiki. Zależy mi na czymś praktycznym, ale jednocześnie na tyle przemyślanym, żeby nie wyglądało na zakup przypadkowy. Nie mam dużej wiedzy w tym temacie i nie chciałbym wybrać czegoś, co okaże się niepotrzebne albo zbyt podstawowe. Czy ktoś miał podobną sytuację i może podpowiedzieć, jaki prezent na 39. urodziny dla osoby zaczynającej przygodę z ceramiką będzie odpowiedni?

Odpowiedzi (6)

K
KonradDopisze 26.06.2026 10:11
Może dobrym tropem byłby ładny zestaw narzędzi do pracy z gliną albo fartuch/torba na akcesoria, ale trochę lepszej jakości, żeby czuła, że to prezent pod jej nowe hobby, a nie przypadkowy gadżet. Wiesz, czy ona bardziej lepi ręcznie, czy już próbuje pracy na kole?
R
RafalNaForum 26.06.2026 10:26
W odpowiedzi do: KonradDopisze
Konrad dobrze podpowiada kierunek, tylko z narzędziami byłbym ostrożny, bo na początku łatwo kupić coś, co potem leży w szufladzie albo dubluje rzeczy z pracowni. Może lepiej iść w porządny fartuch, torbę albo bon do sklepu ceramicznego, a wcześniej dyskretnie sprawdzić, czy bardziej kręci ją lepienie ręczne czy koło?
J
JoasiaKomentuje 26.06.2026 10:11
Może fajnym pomysłem byłby lepszy zestaw narzędzi do modelowania albo porządny fartuch ceramiczny z kieszeniami, bo to jest praktyczne, a jednocześnie pokazuje, że zauważyłeś jej nowe hobby. Jeśli chodzi na zajęcia, można też podpytać prowadzącą, czego uczestnikom zwykle brakuje po pierwszych tygodniach. Unikałbym kupowania gliny czy szkliw w ciemno, bo pracownie często mają swoje konkretne materiały. A ona bardziej lepi ręcznie, czy już próbuje pracy na kole?
H
HubertKomentuje 26.06.2026 10:15
A wiesz może, czy ona bardziej wkręciła się w samo lepienie, szkliwienie, czy może marzy jej się robienie ceramiki też w domu? Od tego sporo zależy, bo inny prezent ma sens na start, a inny jeśli już ma swoje ulubione narzędzia.
M
MariuszNaForum 26.06.2026 10:18
A wiesz może, na jakim etapie ona jest z tą ceramiką i co ją najbardziej wciągnęło? Bo trochę inny prezent sprawdzi się, jeśli dopiero poznaje lepienie ręczne, a inny, jeśli zaczyna myśleć o kole garncarskim albo szkliwieniu. Ja bym najpierw spróbował wybadać, czy brakuje jej jakichś własnych narzędzi, fartucha, miejsca do przechowywania prac czy może bardziej ucieszyłby ją voucher na dodatkowe zajęcia. Czy ma już coś swojego do ceramiki, czy korzysta wyłącznie z rzeczy dostępnych na kursie?
J
JacekNaForum 26.06.2026 10:39
Ja bym tylko uważał z kupowaniem narzędzi „na oko”, bo przy ceramice szybko wychodzi, że każdy lubi trochę inne rzeczy i część pracowni ma już swoje zestawy. Może lepszy byłby bon do sklepu ceramicznego albo dopłata do kolejnych zajęć, a wiesz, czy ona bardziej lepi ręcznie, czy kręci na kole?