Jaki prezent na 34. urodziny dla siostry, która zaczęła uczyć się kaligrafii?

N

NataliaM

Autor wątku

Dodano: 27.06.2026 06:37
Chciałabym zapytać, jaki prezent na 34. urodziny dla siostry, która od kilku miesięcy uczy się kaligrafii, będzie odpowiedni i praktyczny. Zależy mi na czymś, co nie będzie przypadkowym drobiazgiem, ale też nie chciałabym kupować profesjonalnego zestawu bez pewności, że będzie trafiony. Siostra ćwiczy głównie w domu po pracy i traktuje to jako spokojne hobby, a nie plan zawodowy. Budżet chciałabym utrzymać w rozsądnych granicach, mniej więcej do 200 zł. Co w takiej sytuacji warto rozważyć jako prezent urodzinowy?

Odpowiedzi (4)

M
MariuszNaForum 27.06.2026 07:09
Tu chyba ucięło się zdanie z budżetem, więc trudno celować konkretnie. Przy kaligrafii nie zawsze drogi zestaw ma sens, bo dużo zależy od tego, jakim stylem pisma siostra ćwiczy i czy woli pióra, brush peny czy stalówki. Ja celowałabym raczej w coś uzupełniającego: porządny papier do ćwiczeń, notes z gładkimi kartkami albo ładny organizer na przybory. Jaki mniej więcej budżet miałaś na myśli?
R
RomanKomentuje 27.06.2026 07:27
Fajnym pomysłem może być coś, co ułatwi jej codzienne ćwiczenia, ale nie będzie od razu dużym, profesjonalnym zakupem. Ja poszłabym raczej w dobrej jakości papier do kaligrafii, zeszyt ćwiczeniowy albo bloczek, bo przy tym hobby papier naprawdę robi różnicę. Do tego można dorzucić kilka stalówek lub jeden porządniejszy pisak pędzelkowy, jeśli ćwiczy brush lettering. Dobrym prezentem jest też estetyczne pudełko lub organizer na przybory, bo takie rzeczy szybko zaczynają się gromadzić na biurku. Jeśli lubi spokojne wieczory po pracy, miłym dodatkiem może być ładny notes z gładkim papierem i herbata albo świeca, żeby prezent nie był tylko techniczny. Unikałabym bardzo drogich zestawów „dla zaawansowanych”, bo przy kaligrafii każdy dość szybko wyrabia sobie własne preferencje. Możesz też kupić jej bon do sklepu plastycznego, ale zapakować go razem z małym drobiazgiem związanym z pisaniem, żeby nie wyglądał zbyt sucho. Wiesz, jakim stylem kaligrafii się uczy: piórkiem ze stalówką czy bardziej pisakami pędzelkowymi?
D
DorotaPraktycznie 27.06.2026 07:32
Przy takim hobby dobrze sprawdzają się rzeczy zużywalne, ale porządniejsze niż najtańszy zestaw: dobry papier do kaligrafii, notes z gładkimi kartkami albo kilka tuszy w neutralnych kolorach. Możesz też pomyśleć o ładnym etui na stalówki/pióra albo podkładce do pisania, bo to praktyczne, a nie wymusza konkretnego stylu kaligrafii. Jeśli nie chcesz zgadywać z narzędziami, fajnym prezentem będzie voucher do sklepu plastycznego plus jeden drobiazg „do rozpakowania”, np. papier lub atrament. Wiesz, czy siostra ćwiczy piórem ze stalówką, brush penami czy markerami?
M
MilenaDopisze 27.06.2026 07:53
Ja swojej siostrze w podobnej sytuacji kupiłam ładny papier do ćwiczeń, tusz i kilka stalówek do testowania, bez wchodzenia od razu w drogi zestaw. Fajnie sprawdził się też bon do sklepu plastycznego, bo sama mogła dobrać rzeczy pod rękę.