Jaki prezent na 34. urodziny dla siostry, która zaczęła uczyć się kaligrafii?

N

NataliaM

Autor wątku

Dodano: 27.06.2026 06:37
Chciałabym zapytać, jaki prezent na 34. urodziny dla siostry, która od kilku miesięcy uczy się kaligrafii, będzie odpowiedni i praktyczny. Zależy mi na czymś, co nie będzie przypadkowym drobiazgiem, ale też nie chciałabym kupować profesjonalnego zestawu bez pewności, że będzie trafiony. Siostra ćwiczy głównie w domu po pracy i traktuje to jako spokojne hobby, a nie plan zawodowy. Budżet chciałabym utrzymać w rozsądnych granicach, mniej więcej do 200 zł. Co w takiej sytuacji warto rozważyć jako prezent urodzinowy?

Odpowiedzi (10)

M
MariuszNaForum 27.06.2026 07:09
Tu chyba ucięło się zdanie z budżetem, więc trudno celować konkretnie. Przy kaligrafii nie zawsze drogi zestaw ma sens, bo dużo zależy od tego, jakim stylem pisma siostra ćwiczy i czy woli pióra, brush peny czy stalówki. Ja celowałabym raczej w coś uzupełniającego: porządny papier do ćwiczeń, notes z gładkimi kartkami albo ładny organizer na przybory. Jaki mniej więcej budżet miałaś na myśli?
D
DamianNaForum 27.06.2026 11:11
W odpowiedzi do: MariuszNaForum
Mariusz dobrze zauważył, że bez budżetu trochę ciężko trafić, zwłaszcza że przy kaligrafii akcesoria mocno zależą od stylu pisania. Jeśli siostra ćwiczy po pracy dla relaksu, to może lepszy byłby jakiś ładny papier, notes do ćwiczeń albo pojedyncze dobre narzędzie zamiast całego dużego zestawu. Taki prezent nadal będzie praktyczny, a nie wymusi na niej konkretnego kierunku nauki. Wiesz może, czy ona używa teraz bardziej brush penów, pióra czy stalówek?
R
RomanKomentuje 27.06.2026 07:27
Fajnym pomysłem może być coś, co ułatwi jej codzienne ćwiczenia, ale nie będzie od razu dużym, profesjonalnym zakupem. Ja poszłabym raczej w dobrej jakości papier do kaligrafii, zeszyt ćwiczeniowy albo bloczek, bo przy tym hobby papier naprawdę robi różnicę. Do tego można dorzucić kilka stalówek lub jeden porządniejszy pisak pędzelkowy, jeśli ćwiczy brush lettering. Dobrym prezentem jest też estetyczne pudełko lub organizer na przybory, bo takie rzeczy szybko zaczynają się gromadzić na biurku. Jeśli lubi spokojne wieczory po pracy, miłym dodatkiem może być ładny notes z gładkim papierem i herbata albo świeca, żeby prezent nie był tylko techniczny. Unikałabym bardzo drogich zestawów „dla zaawansowanych”, bo przy kaligrafii każdy dość szybko wyrabia sobie własne preferencje. Możesz też kupić jej bon do sklepu plastycznego, ale zapakować go razem z małym drobiazgiem związanym z pisaniem, żeby nie wyglądał zbyt sucho. Wiesz, jakim stylem kaligrafii się uczy: piórkiem ze stalówką czy bardziej pisakami pędzelkowymi?
J
JacekNaForum 29.06.2026 13:11
W odpowiedzi do: RomanKomentuje
Zgadzam się z Romanem, przy kaligrafii taki „zużywalny”, ale porządny prezent często cieszy bardziej niż przypadkowy gadżet. Dobry papier, bloczek do ćwiczeń albo zeszyt z liniaturą faktycznie mogą jej uprzyjemnić codzienne pisanie, zwłaszcza jeśli ćwiczy po pracy dla relaksu. Do tego można dodać jeden ładny atrament albo prosty holder ze stalówką, bez wchodzenia od razu w duży profesjonalny zestaw. Wiesz, czy ona ćwiczy bardziej piórem ze stalówką, brush penami czy zwykłym piórem?
D
DorotaPraktycznie 27.06.2026 07:32
Przy takim hobby dobrze sprawdzają się rzeczy zużywalne, ale porządniejsze niż najtańszy zestaw: dobry papier do kaligrafii, notes z gładkimi kartkami albo kilka tuszy w neutralnych kolorach. Możesz też pomyśleć o ładnym etui na stalówki/pióra albo podkładce do pisania, bo to praktyczne, a nie wymusza konkretnego stylu kaligrafii. Jeśli nie chcesz zgadywać z narzędziami, fajnym prezentem będzie voucher do sklepu plastycznego plus jeden drobiazg „do rozpakowania”, np. papier lub atrament. Wiesz, czy siostra ćwiczy piórem ze stalówką, brush penami czy markerami?
W
WandaOdpisuje 27.06.2026 11:09
W odpowiedzi do: DorotaPraktycznie
Te praktyczne dodatki mają sens, tylko z tuszami i stalówkami byłabym ostrożna, bo przy kaligrafii dość szybko wychodzą osobiste preferencje. Może lepiej coś neutralnego, jak dobry gładki papier albo elegancki notes do ćwiczeń, a wiesz, jakiego stylu kaligrafii się uczy?
M
MilenaDopisze 27.06.2026 07:53
Ja swojej siostrze w podobnej sytuacji kupiłam ładny papier do ćwiczeń, tusz i kilka stalówek do testowania, bez wchodzenia od razu w drogi zestaw. Fajnie sprawdził się też bon do sklepu plastycznego, bo sama mogła dobrać rzeczy pod rękę.
R
RafalNaForum 27.06.2026 09:51
Fajnym pomysłem może być dobry papier do ćwiczeń, notes z gładkimi kartkami albo pojedyncze tusze/atramenty w ładnych kolorach, bo to się zużywa i nie narzuca konkretnego stylu. Jeśli nie chcesz ryzykować z profesjonalnym zestawem, można też kupić eleganckie pióro do kaligrafii dla początkujących plus zapas stalówek, ale raczej coś prostego niż bardzo specjalistycznego. Do tego mała lampka na biurko albo organizer na przybory też może się sprawdzić, jeśli ćwiczy wieczorami po pracy. W jakim mniej więcej budżecie chcesz się zmieścić?
W
WiktorKomentuje 03.07.2026 12:09
Moim zdaniem przy takim hobby fajnie sprawdzi się coś do codziennego ćwiczenia, ale bez wchodzenia w bardzo specjalistyczne zestawy. Możesz pomyśleć o dobrym papierze do kaligrafii, bloczku z gładkimi kartkami, kilku tuszach w ładnych kolorach albo porządnym piórze/obsadce z wymiennymi stalówkami. Do tego miłym dodatkiem byłaby książka z ćwiczeniami albo notes na próby, bo przy kaligrafii papier szybko schodzi. Wiesz, czy ona ćwiczy bardziej pędzelkami brush pen, czy klasyczną stalówką i tuszem?
K
KarolDopytuje 09.07.2026 20:50
Moja siostra też miała taki etap i najbardziej ucieszyła się z ładnego papieru do ćwiczeń oraz kilku kolorowych atramentów, bo mogła sobie testować bez presji, że dostała od razu wielki profesjonalny zestaw. Masz już mniej więcej określony budżet?