Jaki prezent dla dziadka, który dużo czasu spędza na działce, ale nie chce kolejnych narzędzi?

M

MajaZNotesem

Autor wątku

Dodano: 06.06.2026 09:12
Szukam pomysłu na prezent dla dziadka na imieniny, bo cała rodzina chce się złożyć na coś sensownego w budżecie około 250-350 zł. Dziadek ma 77 lat i od wiosny do jesieni większość dnia spędza na działce ROD, gdzie głównie dogląda warzyw, podlewa i siedzi przy małym stoliku przed altanką. Na co dzień pracuję w branży ogrodniczej, więc wiem, że narzędzi i akcesoriów typowo ogrodowych ma już naprawdę dużo, a kolejne sekatory czy rękawice raczej trafiłyby do szuflady. Chodzi mi bardziej o coś praktycznego, ale nie medycznego i nie takiego, co będzie wyglądało jak prezent „dla seniora”. Dziadek nie korzysta z aplikacji, nie lubi elektroniki z menu po angielsku i raczej nie będzie czytał instrukcji obsługi. Prezent ma być od wnuków, prywatnie, bez żadnej firmowej okazji, ale zależy nam, żeby był porządny i nie sprawiał wrażenia kupionego na szybko. Jaki prezent dla dziadka działkowca w takiej sytuacji realnie ma sens, jeśli nie chcemy kupować kolejnych narzędzi ogrodowych?

Odpowiedzi (10)

C
CelinaKomentarz 06.06.2026 09:35
Ja bym tylko ostrożnie sprostował, że skoro dziadek siedzi na działce całymi dniami, to prezent nie musi być wcale „działkowy” w sensie kolejnego sprzętu do pracy. Może lepiej pójść w coś, co uprzyjemni mu ten czas przy stoliku, a nie dołoży kolejny obowiązek. W tym budżecie fajnie wypada porządny fotel ogrodowy z regulacją, lekki stolik pomocniczy, dobry termos albo wygodna lampa solarna do altanki. Jeśli sporo siedzi na zewnątrz, to może też jakaś osłona przeciwsłoneczna, składany parasol albo poduszka na krzesło, ale taka naprawdę wygodna, nie najtańsza marketowa. U mojego dziadka większy zachwyt zrobił porządny kubek termiczny i radio na działkę niż kolejny sekator. Można też pomyśleć o czymś bardziej „do odpoczynku”, np. mały leżak, koc piknikowy albo zestaw dobrej kawy/herbaty do altanki. Tylko dobrze wcześniej sprawdzić, czy ma gdzie to trzymać i czy nie będzie dla niego za ciężkie do noszenia. A dziadek bardziej lubi tam sobie posiedzieć w ciszy, czy jednak słucha radia i lubi mieć coś pod ręką?
W
WandaOdpisuje 06.06.2026 10:54
W odpowiedzi do: CelinaKomentarz
Też tak myślę, że przy takim dziadku lepiej celować w wygodę i odpoczynek niż w kolejną rzecz „do roboty”. Może jakiś porządny fotel składany, mały termos/ekspres przelewowy na kawę do altanki albo radio, jeśli lubi coś sobie puścić przy siedzeniu. Taki prezent nadal pasuje do działki, ale bardziej do przyjemnego spędzania czasu. A dziadek jest raczej typem, który lubi ciszę, czy coś mu tam gra w tle?
U
UrszulaDopisze 06.06.2026 09:43
Może coś bardziej pod komfort siedzenia niż kolejne rzeczy do pracy na działce. W tym budżecie pomyślałbym o porządnym składanym fotelu ogrodowym z podłokietnikami, małym stoliku pomocniczym albo lekkim leżaku, jeśli lubi odpocząć po podlewaniu. Fajnym pomysłem bywa też termos obiadowy, dobra latarka akumulatorowa do altanki albo radio na akumulator, jeśli spędza tam dużo czasu sam. A ma na działce prąd, czy raczej wszystko musi działać bez gniazdka?
B
BeataOdpisuje 06.06.2026 11:16
A dziadek bardziej siedzi tam sam dla spokoju, czy często ktoś do niego wpada na kawę? Bo przy takim budżecie można myśleć raczej o czymś do wygodniejszego odpoczynku na działce niż o kolejnych rzeczach do pracy. Np. inny trop będzie, jeśli lubi długo siedzieć przy stoliku, a inny, jeśli bardziej chodzi mu o praktyczne ułatwienia przy podlewaniu czy przechowywaniu jedzenia. Ma tam prąd w altance?
A
AdamKomentuje 06.06.2026 17:03
W odpowiedzi do: BeataOdpisuje
Też bym poszedł w stronę wygody, tak jak pisała Beata, bo przy działce łatwo kupić coś „do roboty”, a dziadek może bardziej ucieszyć się z porządnego fotela ogrodowego, leżaka z regulacją albo małego stolika/krzesła, przy którym wygodniej wypije kawę. A ma tam w altance miejsce, żeby coś takiego schować przed deszczem?
K
KarolDopytuje 06.06.2026 11:40
Może coś bardziej „do odpoczynku” niż do pracy, skoro narzędzi ma już pod dostatkiem. W tym budżecie fajnie sprawdziłby się porządny leżak/fotel ogrodowy z regulacją albo mała lodówka turystyczna na napoje i jedzenie do altanki. U mojego dziadka hitem był też dobry termos obiadowy, bo nie musiał co chwilę wracać do domu. A ma na działce prąd?
J
JacekNaForum 06.06.2026 11:43
Może tylko ostrożnie doprecyzuję, że skoro dziadek ma już sporo rzeczy ogrodowych, to prezent nie musi być „na działkę” w sensie kolejnego sprzętu. Ja bym celował raczej w coś do wygodniejszego siedzenia przy altance, np. porządniejszy fotel składany albo mały termos/ekspres turystyczny do kawy, jeśli lubi tam przesiadywać.
R
RomanKomentuje 12.06.2026 11:29
W odpowiedzi do: JacekNaForum
Jacek ma tu dobry trop, bo przy takim dziadku prezent „działkowy” bardziej kojarzyłby mi się z komfortem niż z kolejnym gadżetem do pracy. W budżecie 250-350 zł da się znaleźć naprawdę wygodny fotel z podłokietnikami, ewentualnie lekki stolik boczny albo porządny termos, żeby kawa czy herbata trzymała temperaturę przez pół dnia. Fajnym dodatkiem mogłaby być też poduszka na krzesło albo mały koc, jeśli lubi siedzieć przy altance wieczorem. A dziadek częściej siedzi tam sam, czy przyjmuje też sąsiadów z działek?
P
PatrykOdpisuje 06.06.2026 12:54
A bardziej chodzi Wam o coś praktycznego na działkę, czy raczej o prezent dla wygody i odpoczynku? Bo jeśli narzędzi ma już pod dostatkiem, to może lepiej iść w coś, co uprzyjemni mu siedzenie przy altance, podlewanie albo dłuższe przebywanie na słońcu. W tym budżecie da się już kupić coś całkiem porządnego, tylko dużo zależy od tego, czy dziadek lubi takie „udogodnienia”, czy raczej wszystko robi po staremu. Ma na działce prąd albo miejsce, żeby coś bezpiecznie zostawić na stałe?
F
FilipNaTemat 06.06.2026 20:20
Może coś bardziej „do siedzenia” niż do pracy: wygodny fotel składany, porządny termos albo mały stolik z regulacją, jeśli ten obecny jest lichy. U mojego dziadka dobrze sprawdziła się też lampa solarna przy altance i radio na akumulator, bo często siedział tam wieczorem. Za 250-350 zł da się kupić coś solidnego, co realnie umili mu czas na działce, a nie będzie kolejnym sprzętem do roboty. Czy on tam czasem drzemie albo zostaje do późna?