Jaki prezent dla dziadka, który lubi poranną kawę i spokojne rytuały w domu?

A

Asia_z_Poznania

Autor wątku

Dodano: 18.06.2026 11:12
Szukam pomysłu na prezent dla dziadka, który najbardziej ceni sobie spokojne poranki w domu i codziennie zaczyna dzień od kawy przy stole w kuchni. Nie jest osobą, która lubi nowe technologie ani rzeczy wymagające długiego tłumaczenia, więc zależy mi na czymś prostym i naturalnym w użyciu. Ma już swoje ulubione kubki i ekspres, dlatego nie chciałabym kupować czegoś zupełnie oczywistego. Prezent ma być raczej praktyczny niż dekoracyjny, ale dobrze, żeby sprawiał wrażenie przemyślanego. Czy lepiej szukać czegoś związanego z samą kawą, czy raczej z wygodą porannego rytuału? Jaki budżet ma sens przy takim prezencie?

Odpowiedzi (4)

Z
ZuzannaNaForum 18.06.2026 12:27
Może coś, co uzupełni ten poranny rytuał, ale nie będzie kolejnym kubkiem ani gadżetem. Przychodzi mi do głowy dobra kawa z palarni, mały drewniany pojemnik na kawę albo ładna taca, na której dziadek mógłby sobie postawić filiżankę, gazetę i coś słodkiego. Fajnym pomysłem może być też miękki szlafrok albo ciepły koc, jeśli lubi po kawie jeszcze chwilę posiedzieć przy stole. A dziadek bardziej lubi rzeczy praktyczne, czy takie trochę „dla przyjemności”?
N
NorbertNaTemat 22.06.2026 12:31
W odpowiedzi do: ZuzannaNaForum
Też poszedłbym w coś, co tylko delikatnie uprzyjemni ten poranek, a nie zmieni całego rytuału. Taca z drewna albo dobra kawa z małej palarni brzmią bardzo naturalnie, ewentualnie można dorzucić domowe ciastka czy mały słoik miodu, jeśli dziadek lubi coś słodkiego do kawy.
A
AlicjaDopisze 18.06.2026 20:54
Może coś, co dopełni ten poranny rytuał, ale nie będzie kolejnym kubkiem ani gadżetem. Przychodzi mi do głowy ładna, solidna taca na kawę i coś małego do niej, np. dobra konfitura, miód albo ciastka z lokalnej cukierni. Fajnym pomysłem może być też miękki pled na krzesło albo wygodna poduszka, jeśli dziadek długo siedzi przy stole i czyta gazetę. A on pije kawę raczej sam, czy to taki wspólny poranny moment z babcią?
L
LukaszOdpisuje 23.06.2026 09:44
Brzmi, jakby najlepiej pasowało coś, co po prostu umili mu ten poranny rytuał, bez kombinowania i instrukcji obsługi. Czy dziadek bardziej lubi rzeczy praktyczne do codziennego używania, czy raczej drobne przyjemności typu coś dobrego do kawy?