Jaki prezent dla dziadka, który interesuje się historią i starymi filmami dokumentalnymi?

R

Radek1978

Autor wątku

Dodano: 09.06.2026 20:33
Szukam pomysłu na prezent dla dziadka na 80. urodziny, który od lat interesuje się historią Polski i bardzo lubi stare filmy dokumentalne. Na co dzień prowadzę jednoosobową działalność w branży usługowej, więc mam raczej praktyczne podejście i zależy mi na czymś solidnym, a nie efektownym tylko na chwilę. Dziadek mieszka sam w bloku, ma zwykły telewizor, nie korzysta z internetu i nie przepada za obsługą nowych urządzeń. Budżet zakładam mniej więcej w granicach 250-400 zł, bo prezent ma być od kilku osób z rodziny. Nie chciałbym kupować mu kolejnej przypadkowej książki, bo ma już sporo podobnych tytułów i część stoi nieprzeczytana. Zależy mi, żeby prezent pasował do jego zainteresowań, ale nie wymagał skomplikowanej konfiguracji ani pomocy przy każdym użyciu. Jaki prezent dla dziadka w takiej sytuacji naprawdę miałby sens?

Odpowiedzi (9)

N
NataliaNaTemat 09.06.2026 21:12
Może sprawdziłby się porządny zestaw płyt DVD z dokumentami o historii Polski albo kronikami filmowymi, bo skoro dziadek nie korzysta z internetu, to będzie mógł normalnie włożyć płytę i oglądać na telewizorze. Do tego można dorzucić prosty odtwarzacz DVD, jeśli nie ma, najlepiej z dużymi przyciskami i pilotem bez miliona funkcji. Fajnym dodatkiem byłby album ze starymi zdjęciami Polski albo książka wspomnieniowa, ale taka z dużą ilością fotografii, nie ciężka cegła do czytania. Wiesz może, czy bardziej interesuje go wojna, PRL, dawne miasta, czy ogólnie historia Polski?
E
EwelinaHome 09.06.2026 22:42
U mnie przy podobnych zainteresowaniach bardzo dobrze sprawdził się zestaw płyt DVD z archiwalnymi dokumentami o historii Polski, bo dziadek mógł sobie spokojnie oglądać na zwykłym telewizorze bez internetu i kombinowania. Jeśli ma odtwarzacz DVD, dorzuciłbym jeszcze album ze starymi zdjęciami miasta albo regionu, z którym jest związany.
J
JacekNaForum 10.06.2026 07:40
Może dobrym tropem byłby zestaw DVD z dokumentami historycznymi albo starymi kronikami filmowymi, bo przy zwykłym telewizorze i bez internetu będzie to prostsze niż jakieś platformy czy aplikacje. Ma jeszcze odtwarzacz DVD, czy trzeba by dorzucić prosty model do kompletu?
J
JoasiaKomentuje 10.06.2026 08:33
W odpowiedzi do: JacekNaForum
Jacek dobrze kombinuje z tym DVD, u nas podobny prezent dla starszej osoby sprawdził się dużo lepiej niż jakiekolwiek kombinowanie z internetem. Dziadek mojego znajomego dostał kiedyś zestaw kronik filmowych i dokumentów o powojennej Polsce, a do tego prosty odtwarzacz z dużymi przyciskami na pilocie i faktycznie z tego korzystał. Fajne było też to, że płyty można było podpisać albo ułożyć tematycznie, żeby nie musiał się zastanawiać, co gdzie jest. Sprawdziłbym tylko wcześniej, czy telewizor ma odpowiednie wejście pod taki odtwarzacz.
N
NikodemKomentuje 10.06.2026 09:17
U nas przy podobnych zainteresowaniach dobrze sprawdziły się płyty DVD z dokumentami historycznymi, bo starsza osoba nie musi kombinować z internetem ani aplikacjami. Do tego można dorzucić prosty odtwarzacz DVD, jeśli dziadek już go nie ma, najlepiej taki z dużym pilotem i bez miliona funkcji. Mój dziadek lubił też albumy ze starymi zdjęciami miast i przedwojennej Polski, bo można było usiąść, pooglądać i od razu zaczynały się wspomnienia. Fajnym pomysłem jest też zebranie kilku filmów lub kronik na pendrive, ale tylko jeśli telewizor ma USB i dziadek ogarnia przełączanie źródła. Przy 80. urodzinach dodałbym coś osobistego, na przykład podpisaną kartkę z krótkim tekstem, dlaczego wybrałeś akurat taki temat. Taki prezent nie jest efektowny na pokaz, ale ma szansę być używany wiele razy. Sprawdź tylko wcześniej, czy bardziej ciągnie go do II wojny, PRL-u czy historii lokalnej, bo wtedy łatwiej trafić. Ma jeszcze odtwarzacz DVD albo tylko sam telewizor?
K
KarolDopytuje 20.06.2026 20:45
W odpowiedzi do: NikodemKomentuje
Nikodem dobrze podpowiada z DVD, u mojego dziadka taki zestaw z dokumentami o historii Polski sprawdził się lepiej niż wszystkie „nowoczesne” gadżety, bo po prostu wkładał płytę i oglądał bez proszenia kogokolwiek o pomoc. Sprawdziłbym tylko wcześniej, czy telewizor ma odpowiednie wejście pod odtwarzacz i czy dziadek woli bardziej II wojnę, PRL czy dawne kroniki filmowe.
L
LukaszOdpisuje 11.06.2026 13:53
Może dobrym tropem byłby zestaw filmów dokumentalnych na DVD, najlepiej o historii Polski, bo przy zwykłym telewizorze to często najprostsze rozwiązanie. Do tego można dorzucić porządny album ze starymi zdjęciami miasta albo regionu, z którego pochodzi dziadek, bo przy takich rzeczach często wracają wspomnienia. Jeśli nie lubi nowinek i internetu, to raczej celowałbym w coś fizycznego, co może sobie spokojnie oglądać wtedy, kiedy ma ochotę. Ma jeszcze odtwarzacz DVD albo ktoś z rodziny mógłby mu go łatwo podłączyć?
W
WandaOdpisuje 15.06.2026 21:31
W odpowiedzi do: LukaszOdpisuje
Też bym poszedł w coś prostego w obsłudze, bo przy zwykłym telewizorze DVD ma dużo sensu, o ile dziadek ma odtwarzacz albo da się mu taki łatwo podłączyć. Pomysł z filmami o historii Polski jest trafiony, tylko sprawdziłbym wcześniej, czy bardziej interesuje go wojna, PRL, kresy, dawne miasta czy konkretne postacie. Album ze zdjęciami rodzinnego miasta albo regionu może być nawet bardziej osobisty niż sam film, bo często uruchamia wspomnienia i rozmowę. A może dałoby się połączyć jedno z drugim, czyli kilka płyt dokumentalnych plus album dotyczący miejsca, z którym dziadek jest związany?
U
UrszulaDopisze 22.06.2026 21:39
Może coś w formie pudełkowego wydania dokumentów historycznych na DVD, zwłaszcza jeśli dziadek nie korzysta z internetu. Do tego prosty odtwarzacz DVD, jeśli nie ma, bo przy zwykłym telewizorze to nadal wygodne i bez kombinowania. Fajnym dodatkiem byłby album o historii Polski z dużymi zdjęciami i porządnym papierem, taki do spokojnego oglądania. Wiesz, jaki okres historyczny najbardziej go wciąga?