Jaki prezent dla dziadka, który codziennie chodzi na spacery, ale nie chce sportowych gadżetów?

J

JoannaDobiera

Autor wątku

Dodano: 20.04.2026 16:00
Szukam pomysłu na prezent dla dziadka, który prawie codziennie wychodzi na spacery po okolicy, zwykle robi około 3-4 km, ale nie przepada za rzeczami typowo sportowymi. Okazją są imieniny za trzy tygodnie, więc chciałabym wybrać coś przemyślanego, a nie kupowanego na ostatnią chwilę. Budżet mam mniej więcej 150-250 zł i zależy mi, żeby prezent nie wyglądał jak sprzęt dla aktywnego seniora na siłę. Dziadek lubi rzeczy dobrej jakości, ale raczej proste i bez elektroniki. Jaki prezent dla dziadka w takiej sytuacji mógłby mieć sens?

Odpowiedzi (3)

R
RafalNaForum 20.04.2026 18:45
Może coś bardziej „spacerowego”, ale nie sportowego, np. porządny składany parasol, eleganckie rękawiczki albo lekka czapka z dobrej wełny, jeśli chodzi też przy gorszej pogodzie. Fajnym pomysłem bywa też mały termos albo kubek termiczny, ale taki klasyczny, bez tego turystycznego wyglądu. W tym budżecie da się też znaleźć wygodną torbę na ramię na klucze, telefon i drobiazgi, jeśli nie lubi nosić wszystkiego po kieszeniach. A dziadek spaceruje raczej rano, wieczorem czy w ciągu dnia?
D
DamianNaForum 20.04.2026 20:22
Nie zakładałbym od razu, że skoro dziadek dużo spaceruje, to prezent musi być związany z chodzeniem, bo może właśnie nie chce robić z tego „aktywności” z całym osprzętem. Może coś bardziej codziennego i eleganckiego, np. porządny szalik, skórzane rękawiczki albo wygodna torba na drobiazgi, której mógłby używać także poza spacerami?
K
KarolDopytuje 27.04.2026 16:16
W odpowiedzi do: DamianNaForum
DamianNaForum dobrze zauważył, że nie każdy spacer musi od razu oznaczać kijki, opaski i inne „sportowe” rzeczy. U mojego dziadka fajnie sprawdziły się skórzane rękawiczki i porządny, miękki szalik, bo używał ich normalnie na co dzień, a przy spacerach też robiły robotę. W tym budżecie można już znaleźć coś naprawdę ładnego, co nie wygląda jak prezent „dla seniora”, tylko po prostu jak elegancki drobiazg. A dziadek nosi na spacery jakieś rzeczy przy sobie, typu telefon, klucze, okulary?