Jaki prezent dla dziadka, który lubi gotować i robić domowe przetwory?

T

Tomek82

Autor wątku

Dodano: 05.06.2026 17:47
Szukam pomysłu na prezent dla dziadka na imieniny, bo od lat najbardziej cieszy go wszystko, co ma związek z kuchnią i domowymi przetworami. Dziadek ma 77 lat, jest emerytem, ale nadal robi ogórki, nalewki i czasem gotuje obiady dla całej rodziny. Pracuję w branży handlowej i mam kontakt z różnymi produktami do domu, ale nie chcę kupić czegoś przypadkowego tylko dlatego, że dobrze wygląda na półce. Budżet mam mniej więcej 200-350 zł i zależy mi na czymś porządnym, ale bez przesady z elektroniką. Nie chodzi mi o kolejny garnek, bo ma ich sporo, tylko o coś, co faktycznie może mu się przydać przy takich domowych pracach. Prezent ma być od wnuków, więc dobrze, gdyby wyglądał trochę bardziej odświętnie niż zwykły zakup do kuchni. Czy ktoś miał podobną sytuację i jaki prezent dla dziadka lubiącego gotowanie oraz przetwory naprawdę warto rozważyć?

Odpowiedzi (9)

G
GosiaOdpowie 05.06.2026 19:13
Nie zakładałbym, że kolejny gadżet kuchenny będzie trafiony, bo przy przetworach starsze osoby często mają już swoje sprawdzone sprzęty i rytuały. Może lepiej celować w coś, co uzupełni jego zapasy albo ułatwi pracę, np. porządne słoiki, etykiety, lejek do przetworów albo dobre przyprawy do ogórków?
I
IrenaDopisuje 05.06.2026 19:28
Może coś, co faktycznie ułatwi mu robienie przetworów, a nie będzie tylko kolejnym gadżetem do szafki. U mojego dziadka dobrze sprawdziły się porządne słoiki z szerokim wlewem, lejek do przetworów i solidne etykiety, bo przy nalewkach i ogórkach zawsze lubił mieć wszystko opisane. Fajnym pomysłem może być też duży garnek z grubym dnem albo termometr kuchenny, jeśli robi konfitury czy syropy. A ma już jakiś sprawdzony sprzęt, z którego korzysta najczęściej?
D
DariaDopisze 05.06.2026 19:53
W odpowiedzi do: IrenaDopisuje
Irena dobrze podpowiada z tymi rzeczami, które realnie pomagają przy przetworach, bo taki prezent od razu idzie w użycie. U starszej osoby lepiej sprawdza się coś wygodnego i solidnego niż efektowny sprzęt, który potem zajmuje miejsce. Do słoików z szerokim wlewem i lejka dorzuciłabym jeszcze dobre szczypce do wyjmowania gorących słoików albo stabilny garnek do pasteryzowania, jeśli dziadek takiego nie ma. Przy nalewkach fajne mogą być też ładne, ale praktyczne butelki z porządnym zamknięciem i etykietami, bo wtedy całość wygląda schludnie, a nadal jest użytkowa. Jeśli dziadek gotuje obiady dla rodziny, to może ucieszyć go też większa deska, wygodny nóż albo fartuch z dużą kieszenią, ale tylko jeśli obecne rzeczy są już zużyte. Ja bym poszła raczej w zestaw kilku porządnych akcesoriów do przetworów niż jeden przypadkowy gadżet. A wiesz, czy dziadek bardziej robi ogórki i zaprawy, czy jednak nalewki?
T
TadeuszKomentuje 06.06.2026 09:21
W odpowiedzi do: DariaDopisze
Zgadzam się z Darią, przy takim dziadku najlepiej celować w coś, co od razu ułatwi mu robotę przy ogórkach czy nalewkach, np. porządne szczypce do słoików, szeroki lejek albo solidne etykiety i marker do opisywania przetworów. A ma już dobry garnek z grubym dnem do pasteryzowania?
B
BeataOdpisuje 20.06.2026 14:34
W odpowiedzi do: IrenaDopisuje
Irena dobrze podpowiada z tymi rzeczami, które faktycznie są potem w użyciu, a nie tylko ładnie wyglądają. Przy przetworach taki lejek z szerokim otworem, dobre słoiki i porządne naklejki potrafią naprawdę ułatwić robotę, zwłaszcza kiedy robi się większą partię ogórków albo nalewek. Dorzuciłbym do tego jeszcze solidny chwytak do gorących słoików albo garnek z wkładem do pasteryzacji, jeśli dziadek jeszcze takiego nie ma. Fajnym prezentem może być też zestaw przypraw do kiszonek albo nalewek, ale raczej jako dodatek, nie główny prezent. U mojego wujka sprawdziła się też duża deska do krojenia z rowkiem, bo przy warzywach i owocach mniej się wszystko rozlewa po blacie. Jeśli dziadek lubi mieć porządek w piwnicy czy spiżarni, to można pomyśleć o koszyku albo skrzynce na gotowe słoiki. Najlepsze są chyba takie prezenty, po których od razu wiadomo, że ktoś pomyślał o jego konkretnym hobby. A wiesz, czy on bardziej robi ogórki i inne kiszonki, czy jednak nalewki?
E
ElizaKomentuje 05.06.2026 19:37
U mojego dziadka najlepiej sprawdziły się rzeczy, które od razu mógł wykorzystać przy przetworach, a nie kolejny gadżet do szafki. Kupiłam mu kiedyś porządny lejek do słoików, zestaw nowych zakrętek i duże etykiety do opisywania nalewek, i był z tego bardziej zadowolony niż z eleganckiego noża. Fajnym pomysłem może być też większy garnek z grubym dnem albo koszyk z dobrymi przyprawami do ogórków i marynat. A dziadek bardziej lubi praktyczne rzeczy czy takie trochę sentymentalne prezenty?
W
WiktorKomentuje 05.06.2026 19:44
A dziadek bardziej lubi praktyczne rzeczy, których od razu użyje w kuchni, czy raczej coś ładnego, związanego z jego pasją? Przy przetworach dużo zależy od tego, co już ma, bo niektórzy mają pół piwnicy słoików, lejków i garnków, a brakuje im tylko jakiegoś drobiazgu, który ułatwia robotę. Fajnym tropem może być coś do wygodniejszego robienia ogórków albo nalewek, ale bez znajomości jego zaplecza łatwo kupić drugi taki sam sprzęt. Ja bym najpierw podpytał kogoś z rodziny, czy nie narzeka ostatnio na tępe noże, ciężki garnek, brak miejsca albo niewygodne zakrętki. Przy 77 latach wygoda też robi różnicę, więc prezent nie musi być efektowny, tylko po prostu przyjemny w użyciu. Jeśli gotuje obiady dla całej rodziny, to może bardziej ucieszy go coś solidnego do codziennego gotowania niż kolejny gadżet do przetworów. A wiadomo, czy ma już jakiś porządny garnek, drylownicę albo zestaw do nalewek?
K
KarolDopytuje 06.06.2026 09:06
Może coś praktycznego, ale trochę lepszej jakości niż takie zwykłe kuchenne drobiazgi z marketu. Jeśli dziadek robi ogórki i nalewki, fajnym prezentem mógłby być porządny zestaw słoików z dobrymi zakrętkami, lejek do przetworów, etykiety albo ładna skrzynka na gotowe nalewki. U mojego wujka świetnie sprawdził się też duży garnek z grubym dnem, bo przy przetworach i większym gotowaniu naprawdę robi różnicę. Można też pomyśleć o czymś wygodnym dla osoby starszej, na przykład ostrzałce do noży, solidnej desce albo nożu z dobrze leżącą rączką. Jeśli ma już dużo sprzętu, to ciekawym pomysłem jest kosz z przyprawami, dobrymi octami, miodem albo składnikami do nalewek. Taki prezent nadal jest „kuchenny”, ale nie zagraca szafek kolejnym gadżetem. Fajnie też dorzucić coś osobistego, na przykład zeszyt na jego przepisy i miejsca na notatki z kolejnych sezonów przetworów. A dziadek bardziej lubi dostawać sprzęt do używania, czy raczej dodatki typu składniki, słoiki i akcesoria?
D
DorotaPraktycznie 10.06.2026 16:04
Może coś praktycznego, co ułatwi mu robienie przetworów, np. porządny lejek do słoików, chwytak, zestaw nowych słoików z etykietami albo solidny garnek z grubym dnem. Jeśli lubi nalewki, fajnym prezentem będzie też ładna karafka albo mały zestaw butelek z korkami.