Jaki prezent dla dziadka, który lubi krzyżówki i spokojne łamigłówki?

R

RobertP

Autor wątku

Dodano: 11.06.2026 17:53
Mój dziadek najchętniej odpoczywa przy krzyżówkach, sudoku i różnych zadaniach logicznych, ale zwykłe zeszyty z kiosku kupuje sobie regularnie sam. Chciałbym znaleźć coś w podobnym klimacie, tylko trochę bardziej wyjątkowego i wygodnego na prezent. Jaki prezent dla dziadka lubiącego krzyżówki i spokojne łamigłówki faktycznie ma sens?

Odpowiedzi (7)

I
IrenaDopisuje 11.06.2026 18:39
Tylko uważałbym z czymś „bardziej wyjątkowym”, bo przy krzyżówkach często liczy się po prostu wygoda i znajomy format, a nie efektowny gadżet. Może lepszy będzie elegancki większy zeszyt łamigłówek, dobra lampka do czytania albo podstawka pod książkę, jeśli faktycznie rozwiązuje je codziennie?
B
BeataOdpisuje 18.06.2026 08:01
W odpowiedzi do: IrenaDopisuje
Też mi się wydaje, że Irena dobrze to ujęła, bo przy takim hobby łatwo kupić coś ładnego, ale potem niewygodnego w użyciu. Jeśli dziadek ma swoje przyzwyczajenia, to może faktycznie lepiej iść w coś, co poprawi komfort rozwiązywania, a nie całkiem zmienia sposób odpoczynku. Większy format łamigłówek brzmi sensownie, zwłaszcza jeśli wzrok już trochę męczy się przy drobnym druku. Do tego jakaś solidna lampka albo wygodna podkładka mogłyby być bardziej trafione niż elektroniczny gadżet czy ozdobny zestaw, który tylko poleży. Można też pomyśleć o ładnym etui albo teczce na zeszyty, jeśli lubi mieć wszystko pod ręką. Ja bym chyba najpierw sprawdził, czy on bardziej ceni różnorodność zadań, czy właśnie konkretny typ krzyżówek. A rozwiązuje raczej przy stole, w fotelu czy w łóżku?
F
FilipNaTemat 12.06.2026 09:09
Może jakiś ładnie wydany zbiór łamigłówek w twardej oprawie albo personalizowana krzyżówka z hasłami związanymi z rodziną, bo to dalej jego klimat, ale bardziej „prezentowy” niż zeszyt z kiosku. Dziadek woli rozwiązywać na papierze czy mógłby też polubić coś w formie planszowej?
M
MagdalenaKomentuje 13.06.2026 10:31
Może coś w formie ładnie wydanego zbioru łamigłówek, nie takiego gazetowego, tylko w twardej oprawie albo z większym drukiem. U mojego dziadka dobrze sprawdziły się też krzyżówki tematyczne, np. historyczne albo geograficzne, bo miał przy tym trochę więcej frajdy niż przy zwykłych hasłach. Jeśli dużo rozwiązuje przy fotelu, fajnym dodatkiem może być wygodna podkładka, porządny ołówek automatyczny i lampka do czytania. A dziadek bardziej lubi klasyczne krzyżówki, czy sudoku i zadania logiczne też robi z takim samym zapałem?
A
AdamKomentuje 23.06.2026 09:30
W odpowiedzi do: MagdalenaKomentuje
Też bym poszedł w stronę czegoś lepiej wydanego, tak jak pisze Magdalena, bo to od razu bardziej przypomina prezent niż kolejny zeszyt z kiosku. Duży druk, porządny papier i twarda oprawa robią różnicę, zwłaszcza jeśli dziadek spędza nad tym dłuższe wieczory. Fajnym pomysłem są też łamigłówki pod jego zainteresowania, np. historia, podróże, przyroda albo dawne filmy, bo wtedy samo rozwiązywanie jest bardziej osobiste. A może dziadek ma jakiś konkretny temat, o którym lubi opowiadać?
K
KonradDopisze 13.06.2026 10:33
Można pójść w coś „krzyżówkowego”, ale bardziej prezentowego: duży zbiór łamigłówek w twardej oprawie, książkę z zagadkami logicznymi albo elegancki organizer z dobrym długopisem i miejscem na okulary. Fajnie sprawdzają się też planszowe łamigłówki jednoosobowe, takie spokojne do układania przy stole, bo dają podobny relaks, ale są czymś innym niż zeszyt z kiosku. Jeśli dziadek dobrze korzysta z elektroniki, tablet z aplikacjami do krzyżówek i sudoku też może być wygodny, zwłaszcza przez większy ekran i możliwość powiększenia liter. A on woli rozwiązywać wszystko na papierze, czy nie ma problemu z ekranem?
M
MichalDopyta 20.06.2026 10:11
Możesz pójść w coś bardziej „prezentowego” niż zwykły zeszyt z kiosku, np. porządnie wydany zbiór krzyżówek panoramicznych, sudoku albo łamigłówek logicznych w twardej oprawie, z większą czcionką i dobrym papierem. Fajne są też książki z zadaniami tematycznymi, np. krzyżówki historyczne, geograficzne albo językowe, jeśli dziadek ma jakieś konkretne zainteresowania. Jeśli dużo rozwiązuje przy fotelu, to do kompletu sprawdzi się dobra lampka do czytania albo podkładka z klipsem, żeby wygodnie pisać bez siedzenia przy stole. Ciekawym pomysłem może być też prenumerata czasopisma z łamigłówkami, ale takiego trochę lepszego, którego sam sobie zwykle nie kupuje. Jeżeli lubi spokojne tempo, unikałbym raczej elektronicznych gadżetów, chyba że już korzysta z tabletu i dobrze się z tym czuje. Można też zrobić mały zestaw: elegancki ołówek automatyczny, gumka, temperówka, lupa do czytania i kilka ciekawszych książek z zadaniami. Taki prezent jest praktyczny, ale nadal wygląda bardziej osobowo niż kolejny przypadkowy zeszyt. A dziadek woli klasyczne krzyżówki słowne, czy bardziej sudoku i zadania logiczne?