Jaki prezent dla dziadka, który ma słabszy wzrok i nadal lubi czytać gazety?

D

DamianK

Autor wątku

Dodano: 03.06.2026 18:32
Szukam pomysłu na prezent dla dziadka, który ma 82 lata i codziennie przegląda papierową gazetę, ale coraz częściej narzeka, że drobny druk go męczy. Nie korzysta z czytników ani tabletu, bo mówi, że woli zwykły papier i swoje stałe rytuały przy stole. Prezent ma być na imieniny, więc nie chcę robić z tego bardzo dużego wydatku, raczej coś praktycznego i nieprzesadnie technicznego. Czy ktoś miał podobny problem z prezentem dla starszej osoby, która dużo czyta, ale wzrok zaczyna jej przeszkadzać?

Odpowiedzi (10)

B
BartoszKomentuje 03.06.2026 20:55
Tylko ostrożnie z lupami „na biurko”, bo część z nich wymaga trzymania gazety w dość konkretnej odległości i dziadek może się szybko zniechęcić. Może lepsza byłaby prosta lupa w formie linijki albo podświetlana lupa do czytania, taka bez ustawiania i kombinowania?
L
LilianaKomentuje 15.06.2026 08:28
W odpowiedzi do: BartoszKomentuje
Bartosz ma tu trochę racji, bo taka większa lupa stojąca potrafi wyglądać praktycznie, a potem okazuje się, że trzeba się do niej dopasować. Przy gazecie to może być irytujące, bo człowiek przesuwa strony, składa je, czyta raz nagłówek, raz mały tekst. Lupa-linijka brzmi sensownie, zwłaszcza jeśli dziadek czyta przy stole i lubi mieć wszystko po staremu. Podświetlana lupa też może się sprawdzić, ale dobrze, żeby była naprawdę prosta, z jednym przyciskiem, bez ładowarek i dodatkowych ustawień. Ja bym jeszcze zwrócił uwagę na wagę, bo niektóre lupy po kilku minutach trzymania w ręce są po prostu męczące. Może dałoby się kupić coś niedrogiego i wcześniej samemu sprawdzić na gazecie, czy nie zniekształca tekstu na brzegach. A dziadek bardziej czyta całe artykuły, czy tylko przegląda nagłówki i krótsze teksty?
K
KonradDopisze 04.06.2026 08:55
U nas przy podobnej sytuacji sprawdziła się zwykła lupa do czytania z podświetleniem, taka większa, którą można położyć na gazecie i przesuwać po tekście. Dziadek szybko się do niej przyzwyczaił, bo nie zmieniała mu całego rytuału czytania, tylko trochę pomagała oczom.
H
HubertKomentuje 13.06.2026 17:53
W odpowiedzi do: KonradDopisze
KonradDopisze dobrze podpowiada, u mojego taty podobnie zadziałała większa lupa z lampką, bo dalej siedział z gazetą przy stole jak zawsze, tylko mniej się męczył przy drobnym druku. Może poszukaj takiej lekkiej, z wygodnym uchwytem albo do położenia na stronie, bo przy dłuższym czytaniu to robi różnicę.
D
DariaDopisze 04.06.2026 09:31
Może coś w stylu większej lupy do czytania albo podkładki z lampką, ale dużo zależy od tego, czy dziadek czyta tylko przy stole, czy też np. w fotelu. Czy ma już jakąś lampkę ustawioną blisko gazety?
M
MichalDopyta 04.06.2026 10:21
A dziadek nosi okulary do czytania i ma je w miarę świeżo dobrane? Pytam, bo od tego zależy, czy lepsza będzie zwykła większa lupa do gazety, czy raczej coś z podświetleniem.
M
MilenaDopisze 07.06.2026 15:53
W odpowiedzi do: MichalDopyta
Michał dobrze pyta, bo przy nieaktualnych okularach nawet najlepsza lupa może tylko trochę pomóc. Kiedy dziadek ostatnio był u okulisty albo optyka?
B
BeataOdpisuje 05.06.2026 08:39
U mojej babci dobrze sprawdziła się zwykła lupa do czytania z podświetleniem, taka większa, którą można położyć na gazecie albo wygodnie przesuwać po tekście. Jeśli dziadek czyta przy stole, to może też pasować lampka z mocnym, ciepłym światłem i regulowanym ramieniem.
K
KarolDopytuje 13.06.2026 08:29
Może sprawdziłaby się większa lupa do czytania, taka prostokątna, którą kładzie się bezpośrednio na gazetę albo przesuwa po tekście. Moja babcia miała podobnie i bardziej pasowała jej lupa z małą lampką niż zwykła ręczna, bo nie trzeba było kombinować ze światłem przy stole. To nie jest bardzo techniczny gadżet, a potrafi naprawdę odciążyć oczy przy drobnym druku. Dziadek czyta raczej przy dziennym świetle, czy wieczorem przy lampce?
D
DorotaPraktycznie 16.06.2026 12:19
U mojego taty w podobnej sytuacji sprawdziła się zwykła lupa do czytania, ale nie taka mała kieszonkowa, tylko większa, prostokątna albo na podstawce. Dobrze, jeśli ma podświetlenie, bo przy gazecie dużo daje równomierne światło, zwłaszcza wieczorem przy stole. Są też lupy w formie płaskiej soczewki, którą przesuwa się po stronie, i dla starszej osoby bywają wygodniejsze niż trzymanie czegoś ciężkiego w ręku. Do tego można dorzucić mocną lampkę stołową z regulowanym ramieniem, jeśli dziadek czyta zawsze w tym samym miejscu. Fajnym pomysłem jest też podkładka albo uchwyt do gazety, żeby nie musiał jej ciągle zginać i przybliżać do twarzy. Unikałbym gadżetów z wieloma przyciskami, bo jeśli nie lubi tabletów, to pewnie tylko go to zniechęci. Taki prezent jest praktyczny, a jednocześnie nie robi z czytania „problemu medycznego”, tylko po prostu ułatwia codzienny rytuał. Czy dziadek czyta bardziej przy dziennym świetle, czy głównie wieczorem?