Jaki prezent dla dziadka, który ma słabszy wzrok i nadal lubi czytać gazety?

D

DamianK

Autor wątku

Dodano: 03.06.2026 18:32
Szukam pomysłu na prezent dla dziadka, który ma 82 lata i codziennie przegląda papierową gazetę, ale coraz częściej narzeka, że drobny druk go męczy. Nie korzysta z czytników ani tabletu, bo mówi, że woli zwykły papier i swoje stałe rytuały przy stole. Prezent ma być na imieniny, więc nie chcę robić z tego bardzo dużego wydatku, raczej coś praktycznego i nieprzesadnie technicznego. Czy ktoś miał podobny problem z prezentem dla starszej osoby, która dużo czyta, ale wzrok zaczyna jej przeszkadzać?

Odpowiedzi (5)

B
BartoszKomentuje 03.06.2026 20:55
Tylko ostrożnie z lupami „na biurko”, bo część z nich wymaga trzymania gazety w dość konkretnej odległości i dziadek może się szybko zniechęcić. Może lepsza byłaby prosta lupa w formie linijki albo podświetlana lupa do czytania, taka bez ustawiania i kombinowania?
K
KonradDopisze 04.06.2026 08:55
U nas przy podobnej sytuacji sprawdziła się zwykła lupa do czytania z podświetleniem, taka większa, którą można położyć na gazecie i przesuwać po tekście. Dziadek szybko się do niej przyzwyczaił, bo nie zmieniała mu całego rytuału czytania, tylko trochę pomagała oczom.
D
DariaDopisze 04.06.2026 09:31
Może coś w stylu większej lupy do czytania albo podkładki z lampką, ale dużo zależy od tego, czy dziadek czyta tylko przy stole, czy też np. w fotelu. Czy ma już jakąś lampkę ustawioną blisko gazety?
M
MichalDopyta 04.06.2026 10:21
A dziadek nosi okulary do czytania i ma je w miarę świeżo dobrane? Pytam, bo od tego zależy, czy lepsza będzie zwykła większa lupa do gazety, czy raczej coś z podświetleniem.
B
BeataOdpisuje 05.06.2026 08:39
U mojej babci dobrze sprawdziła się zwykła lupa do czytania z podświetleniem, taka większa, którą można położyć na gazecie albo wygodnie przesuwać po tekście. Jeśli dziadek czyta przy stole, to może też pasować lampka z mocnym, ciepłym światłem i regulowanym ramieniem.