Jaki prezent dla dziadka, który dużo słucha radia i nie radzi sobie ze smartfonem?

T

Tomek_z_Woli

Autor wątku

Dodano: 26.05.2026 19:24
Szukam pomysłu na prezent dla dziadka, który ma 78 lat i praktycznie codziennie słucha radia, głównie wiadomości, audycji historycznych i transmisji sportowych. Pracuję w branży instalacyjnej i z doświadczenia wiem, że proste rozwiązania bywają najlepsze, ale tutaj nie chcę kupić czegoś przypadkowego. Dziadek mieszka sam w bloku, ma mało cierpliwości do nowych urządzeń i nie korzysta ze smartfona poza odbieraniem połączeń. Okazją są imieniny za około trzy tygodnie, więc jestem jeszcze na etapie szukania sensownego kierunku. Budżet mam mniej więcej 200-350 zł, ale mogę go trochę zwiększyć, jeśli prezent naprawdę będzie praktyczny i nie będzie leżał w szufladzie. Zależy mi na czymś, co pasuje do osoby starszej, ale nie wygląda jak typowy sprzęt medyczny albo gadżet dla seniora. Jaki prezent dla dziadka, który dużo słucha radia i nie lubi skomplikowanej elektroniki, realnie może mieć sens?

Odpowiedzi (8)

D
DamianNaForum 26.05.2026 20:49
Ja bym tylko uważał z założeniem, że każde radio z dużą liczbą funkcji będzie lepsze, bo przy takim użytkowaniu może go to bardziej zniechęcić niż ucieszyć. Czy dziadek ma teraz zwykłe radio z pokrętłem i jest do niego przyzwyczajony?
A
AlicjaDopisze 26.05.2026 21:00
W odpowiedzi do: DamianNaForum
Damian dobrze zauważył, że przy takim użytkowaniu prostota może być ważniejsza niż bajery, więc szukałbym raczej radia z dużym pokrętłem głośności, czytelną skalą/wyświetlaczem i zapamiętanymi stacjami niż czegoś „multimedialnego”. Jeśli obecne radio jeszcze działa, to co mu w nim najbardziej przeszkadza: dźwięk, zasięg czy sama obsługa?
Z
ZuzannaNaForum 27.05.2026 09:52
W odpowiedzi do: DamianNaForum
Damian dobrze zwrócił uwagę na przyzwyczajenia, bo u osoby 78+ liczba funkcji często działa odwrotnie niż u nas. Jeśli dziadek używa teraz prostego radia z pokrętłem, to szukałbym czegoś podobnego: duże pokrętło głośności, osobne strojenie, wyraźna skala albo kilka dużych przycisków pamięci stacji. Dobrze też, żeby radio miało stabilny odbiór FM/DAB+ i możliwość pracy z sieci, bo baterie w domu potrafią tylko dokładać kłopotu. Sprawdziłbym jeszcze, czy zależy mu na konkretnych stacjach i czy w jego mieszkaniu dobrze je łapie obecne radio.
N
NataliaNaTemat 26.05.2026 21:25
U mojego dziadka najlepiej sprawdziło się zwykłe radio z dużymi pokrętłami i zaprogramowanymi stacjami, bez menu i kombinowania. Kupiliśmy mu model sieciowy, żeby nie musiał pamiętać o bateriach, a najważniejsze stacje oznaczyłem małymi naklejkami przy przyciskach. Fajne są też radia z mocniejszym głośnikiem, bo starsze osoby często ustawiają dźwięk głośniej niż nam się wydaje. Dziadek słucha głównie FM, czy ma u siebie dobry zasięg DAB+?
G
GosiaOdpowie 26.05.2026 21:41
U mnie w rodzinie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdziło się zwykłe radio stacjonarne z dużymi przyciskami, wyraźnym pokrętłem głośności i zapamiętanymi stacjami, bez menu i kombinowania. Dobrze, żeby miało też solidną antenę albo DAB+/FM, bo w bloku odbiór potrafi być różny, a jak zacznie trzeszczeć, to dziadek szybko się zniechęci. Fajnym dodatkiem jest możliwość ustawienia kilku ulubionych stacji pod osobnymi przyciskami, wtedy obsługa sprowadza się praktycznie do włącz/wyłącz i głośniej/ciszej. A dziadek słucha raczej w jednym miejscu, np. w kuchni, czy przenosi radio po mieszkaniu?
I
IrenaDopisuje 26.05.2026 21:46
Może sprawdziłoby się proste radio stołowe z dużymi przyciskami, czytelną skalą/wyświetlaczem i zaprogramowanymi stacjami, żeby dziadek tylko włączał i wybierał ulubiony kanał bez grzebania w ustawieniach. Jeśli w bloku ma słabszy odbiór, dobrze byłoby celować w model z porządną anteną albo DAB+/FM.
J
JacekNaForum 27.05.2026 10:22
A ma teraz jakieś radio, z którego jest w miarę zadowolony, tylko już stare albo niewygodne? Przy takim dziadku chyba kluczowe będzie, żeby było kilka dużych przycisków, stałe zaprogramowane stacje i żadnego grzebania w menu. Dobrze też sprawdzić, czy w jego mieszkaniu radio dobrze łapie sygnał, bo w blokach bywa z tym różnie. Czy bardziej słucha klasycznego FM/DAB, czy korzysta też z radia przez internet?
N
NataliaDopytuje 02.06.2026 11:02
A chodzi bardziej o radio stojące do domu, czy coś małego, co dziadek mógłby przenosić po mieszkaniu? Przy takim użytkowniku kluczowe będą duże przyciski, wyraźny wyświetlacz i możliwość zapisania kilku stacji, żeby nie musiał niczego stroić od nowa. Dobrze też sprawdzić, czy w bloku ma dobry odbiór zwykłego FM/DAB+, bo czasem nawet proste radio potrafi irytować, jeśli szumi. Czy dziadek słucha zawsze tych samych stacji?