Jaki praktyczny prezent dla babci, która dużo czasu spędza przy roślinach na balkonie?

K

KasiaZKokarda

Autor wątku

Dodano: 22.06.2026 12:07
Szukam pomysłu na prezent dla babci, która regularnie dogląda roślin na balkonie i traktuje to jako ważną część dnia. Zależy mi, aby upominek był praktyczny, estetyczny i rzeczywiście ułatwiał jej codzienne zajmowanie się kwiatami. Babcia nie potrzebuje kolejnych ozdób, dlatego chciałabym uniknąć rzeczy typowo dekoracyjnych bez konkretnego zastosowania. Prezent powinien być odpowiedni dla osoby starszej, która ceni porządek, wygodę i proste rozwiązania. Co w takiej sytuacji mogłoby być trafionym wyborem?

Odpowiedzi (3)

W
WiktorKomentuje 22.06.2026 13:51
Może sprawdziłby się lekki stołeczek ogrodowy z miejscem na drobne narzędzia albo konewka z dłuższą, wygodną wylewką, żeby nie musiała się schylać przy podlewaniu. Babcia ma raczej mały balkon czy więcej miejsca przy roślinach?
N
NataliaNaTemat 22.06.2026 13:58
U mojej babci najlepiej sprawdziła się lekka konewka z dłuższym dzióbkiem, bo nie musiała już kombinować z podlewaniem doniczek ustawionych głębiej na balkonie. Fajne są też rękawiczki ogrodnicze w mniejszym rozmiarze, takie miękkie, ale z gumowaną częścią od spodu, bo chronią dłonie i nie przeszkadzają przy przesadzaniu. Jeśli babcia spędza tam sporo czasu, pomyślałabym też o składanym stołeczku albo małej ławce z miejscem na narzędzia, żeby nie schylała się tyle przy roślinach. Ma dużo doniczek na podłodze czy raczej na półkach i balustradzie?
M
MichalDopyta 22.06.2026 18:15
W odpowiedzi do: NataliaNaTemat
Też mam podobne doświadczenie, u nas taka lżejsza konewka z wąskim, dłuższym dzióbkiem naprawdę ułatwiła sprawę, zwłaszcza przy donicach stojących pod ścianą albo za skrzynkami. Do rękawiczek dorzuciłabym jeszcze mały, składany stołeczek albo miękką podkładkę pod kolana, bo przy przesadzaniu i obrywaniu suchych liści babcia mniej się męczyła. Fajnie, żeby wszystko było lekkie i łatwe do odłożenia gdzieś pod ręką na balkonie, a nie kolejnym dużym gratem. A babcia bardziej podlewa i pielęgnuje kwiaty, czy też często coś przesadza?