Jaki prezent na Walentynki dla chłopaka fotografa, który nie chce kolejnego sprzętu do aparatu?

E

Ela_z_Poznania

Autor wątku

Dodano: 30.07.2026 10:28
Cześć, szukam pomysłu na prezent walentynkowy dla chłopaka, który zawodowo robi zdjęcia i po pracy naprawdę nie chce już rozmawiać o obiektywach, lampach ani nowych akcesoriach. Jesteśmy razem od trzech lat, a ja mam wrażenie, że przez jego zawód każdy mój pomysł szybko skręca w stronę fotografii. Budżet mam około 250-300 zł i zależy mi na czymś osobistym, ale bez robienia z tego wielkiej romantycznej sceny. Czy ktoś miał podobny problem i znalazł prezent, który nie kojarzył się drugiej osobie z pracą?

Odpowiedzi (4)

M
MilenaDopisze 30.07.2026 11:39
U mnie w podobnej sytuacji dobrze wyszedł prezent „od odpoczynku”, a nie od pasji/zawodu. Kupiłam chłopakowi voucher na masaż plus dorzuciłam jego ulubione słodycze i kartkę z czymś naszym, bez wielkiej pompy, i naprawdę bardziej się ucieszył niż z kolejnego gadżetu. W budżecie 250-300 zł zmieści się też fajna kolacja, degustacja albo jakiś wspólny wieczór typu sauna/kino studyjne, czyli coś, gdzie nie musi nic ogarniać ani być „fotografem”. A on bardziej lubi prezenty-przeżycia czy rzeczy do codziennego używania?
K
KlaudiaOdpisze 30.07.2026 12:04
W odpowiedzi do: MilenaDopisze
Pomysł Mileny z prezentem bardziej na reset niż na fotografię brzmi sensownie, zwłaszcza jeśli on po pracy ma już dość sprzętowych tematów. A on jest raczej typem, który lubi takie spokojne wyjścia typu masaż/kolacja, czy bardziej coś domowego i bez wychodzenia?
Z
ZuzannaNaForum 30.07.2026 19:41
Może coś związanego z odpoczynkiem od pracy, np. voucher na masaż, kolację w małym miejscu albo wspólne wyjście typu degustacja, sauna czy escape room, żeby prezent był bardziej „dla niego” niż dla fotografa. A ma jakieś hobby albo rytuał po pracy, przy którym naprawdę się wyłącza?
D
DamianNaForum 09.08.2026 11:26
Może coś, co kompletnie odcina go od pracy, ale nadal jest „jego” klimatem, np. voucher na masaż, kolację w małym miejscu bez spiny albo wspólne wyjście typu sauna, escape room, degustacja kawy. Przy takim budżecie da się też zrobić fajny prezent osobisty bez słodyczy w serduszka: dobra bluza, skórzany pasek, perfumy w podróżnym rozmiarze plus ręcznie napisany liścik. Jeśli po pracy ma dość fotografii, to ja bym poszła bardziej w odpoczynek albo komfort, a nie w kolejną rzecz związaną z aparatem. On bardziej lubi spokojne wieczory czy wyjścia z domu?