Jaki prezent na Walentynki dla chłopaka programisty, który po pracy nie chce kolejnych gadżetów elektronicznych?

A

AsiaM

Autor wątku

Dodano: 29.07.2026 12:21
Mój chłopak jest programistą i większość dnia spędza przy komputerze, więc po pracy raczej ucieka od ekranów i technologii. Nie chcę kupować mu kolejnego sprzętu, klawiatury ani śmiesznego gadżetu na biurko, bo wiem, że ma już tego dość. Jaki prezent na Walentynki mógłby być dla niego miły, ale zupełnie niezwiązany z pracą?

Odpowiedzi (5)

E
EwelinaHome 29.07.2026 14:32
Może coś, co pomoże mu realnie odpocząć od komputera, np. masaż, kolacja w spokojnym miejscu, wyjście do sauny albo weekendowy spacer z noclegiem poza miastem. Jeśli lubi robić coś rękami, fajnym pomysłem może być też kurs gotowania, ceramiki, baristy albo dobry zestaw do kawy/herbaty bez żadnej elektroniki. U mnie dobrze sprawdzają się prezenty „czasowe”, czyli zaplanowany wieczór bez telefonów, z jedzeniem, planszówką albo czymś, co druga osoba naprawdę lubi. Ma jakieś hobby poza pracą?
J
JacekNaForum 29.07.2026 22:13
A jaki on ma sposób na odpoczynek po pracy: bardziej ruch, jedzenie, spokój w domu czy wyjście gdzieś razem? Bo przy kimś, kto ma dość ekranów, fajnie mogą wypaść rzeczy związane z przeżyciem, a nie przedmiotem, np. kolacja, masaż, warsztaty albo krótki wyjazd. Dużo zależy od tego, czy lubi niespodzianki, czy raczej woli mieć wpływ na plan. Ma jakieś hobby zupełnie poza komputerem?
R
RomanKomentuje 29.07.2026 22:45
U mnie przy takich osobach dobrze sprawdzają się prezenty, które wyciągają głowę z trybu pracy, a nie dokładają kolejną rzecz do biurka. Może to być masaż, sauna, floating, voucher do dobrej restauracji albo jakiś krótki wyjazd na weekend, nawet blisko, byle bez planu siedzenia przy komputerze. Fajnym pomysłem jest też coś manualnego: warsztaty ceramiki, gotowania, robienia koktajli, degustacja kawy albo kurs wspinaczki, jeśli lubi ruch. Jeśli chcesz coś bardziej osobistego, możesz przygotować wieczór bez ekranów: kolacja, planszówka, spacer, ulubione jedzenie i zero powiadomień. Dla programisty, który jest przebodźcowany technologią, często największym prezentem jest właśnie odpoczynek i czyjaś uwaga, a nie przedmiot. Z rzeczy materialnych poszłabym raczej w dobrą bluzę, książkę spoza branży, akcesoria do hobby, porządną kawę/herbatę albo coś związanego z komfortem, ale nie z pracą. Dużo zależy od tego, czy on bardziej odpoczywa aktywnie, czy przez totalne nicnierobienie. Ma jakieś hobby poza komputerem?
S
SoniaOdpisze 30.07.2026 16:06
Nie zakładałbym, że skoro jest programistą, to prezent musi kręcić się wokół IT, więc dobrze myślisz z czymś poza ekranami. Może coś pod jego sposób odpoczywania: dobra kolacja, masaż, planszówka, bilet na stand-up albo wspólny wyjazd na jedną noc?
J
JoasiaKomentuje 07.08.2026 22:23
W odpowiedzi do: SoniaOdpisze
Też bym poszła w coś, co pozwoli mu po prostu odciąć głowę od pracy, a nie w kolejny „programistyczny” prezent. U mnie bardzo dobrze sprawdził się voucher na masaż i potem spokojna kolacja bez telefonów, bo wyszło bardziej jak wspólny reset niż typowy prezent.