Jaki prezent na Walentynki dla chłopaka, który oszczędza na mieszkanie i nie lubi zbędnych rzeczy?

K

Kasia_z_Lodzi

Autor wątku

Dodano: 13.08.2026 08:18
Szukam pomysłu na prezent walentynkowy dla chłopaka, który bardzo pilnuje wydatków, bo odkłada na wkład własny na mieszkanie. Jesteśmy razem prawie 4 lata, więc nie chcę iść w coś zupełnie przypadkowego ani tylko symbolicznego. Budżet mam około 200-300 zł, ale zależy mi, żeby prezent nie wyglądał jak kolejny niepotrzebny przedmiot do odłożenia do szuflady. On często mówi, że woli konkret niż rzeczy, które tylko zajmują miejsce. Co w takiej sytuacji realnie sprawdziłoby się na Walentynki, żeby było miłe, ale bez wrażenia marnowania pieniędzy?

Odpowiedzi (8)

K
KlaudiaOdpisze 13.08.2026 08:59
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdziło się coś praktycznego, ale podane w bardziej osobisty sposób. Kupiłam chłopakowi porządną rzecz, którą i tak planował kupić, tylko ciągle odkładał, a do tego zrobiłam kolację w domu i napisałam kartkę, że dokładam swoją małą cegiełkę do jego spokoju, a nie do gratów. W budżecie 200-300 zł może to być np. dobry plecak do pracy, golarka, organizer do auta albo bon do sklepu budowlanego/meblowego, jeśli już myśli o mieszkaniu. On ma coś konkretnego, a Ty nadal pokazujesz, że znasz jego podejście do pieniędzy. A jest coś, o czym ostatnio mówił, że „kiedyś sobie kupi”?
D
DorotaPraktycznie 13.08.2026 15:32
Przy takim podejściu chyba celowałabym w coś, co realnie odciąży go w codzienności, a nie będzie kolejną rzeczą „do posiadania”. Za 200-300 zł możesz np. opłacić coś, co i tak kupuje albo planował kupić: paliwo, zakupy spożywcze, dobry obiad, serwis roweru/samochodu, abonament na siłownię czy jakiś kurs, jeśli ma konkretny temat na oku. Żeby nie wyszło zbyt użytkowo, można do tego dorzucić kartkę z dopiskiem, że to prezent wspierający jego plan z mieszkaniem, a nie przypadkowy gadżet. A ma jakieś regularne wydatki albo zajęcia, przy których taki prezent faktycznie by mu się przydał?
N
NataliaNaTemat 13.08.2026 18:32
W odpowiedzi do: DorotaPraktycznie
DorotaPraktycznie dobrze kombinuje z odciążeniem codzienności, tylko uważałabym z prezentem typu opłacenie rachunku czy tankowania, bo w Walentynki może wyjść bardziej jak przelew niż gest. Może lepiej połączyć konkret z czymś miłym, np. kupić mu coś, co i tak planował do mieszkania albo zorganizować kolację i dorzucić symboliczną „cegiełkę” do jego celu?
I
IrenaDopisuje 13.08.2026 19:04
W odpowiedzi do: DorotaPraktycznie
Też bym poszła w taki praktyczny kierunek, bo przy odkładaniu na mieszkanie taki prezent może być bardziej doceniony niż gadżet. Możesz mu np. zrobić „walentynkowy budżet” na konkretny wydatek, który i tak ma przed sobą, tylko opakować to trochę milej, np. wspólny obiad plus karta z informacją, że ogarniasz mu paliwo/zakupy/serwis.
B
BartoszKomentuje 15.08.2026 22:28
U nas przy podobnym podejściu najlepiej sprawdził się prezent „użyteczny”: opłaciłam chłopakowi coś, co i tak miał kupić do mieszkania albo codziennego życia, a do tego dorzuciłam kolację w domu, żeby było trochę walentynkowo. Może ma teraz jakiś konkretny wydatek, który odkłada na później?
K
KarolinaNaTemat 19.08.2026 12:58
Może zamiast rzeczy daj mu coś, co realnie odciąży budżet albo głowę: np. opłacony większy zakup do domu, dobre zapasy kawy/jedzenia, karta podarunkowa do sklepu budowlanego albo wspólny spokojny wieczór bez kosztów po jego stronie. Coś z tych praktycznych tematów lubi najbardziej?
M
MichalDopyta 19.08.2026 21:22
Przy takim podejściu do pieniędzy poszłabym w coś, co realnie odciąży go w codzienności, a nie w ozdobny gadżet. Za 200-300 zł możesz ogarnąć np. porządny zapas czegoś, co i tak kupuje, dopłacić do kursu/narzędzia, którego używa, albo zrobić mu „wieczór bez kosztów” z dobrym jedzeniem w domu i dorzucić resztę jako symboliczny wkład do jego celu mieszkaniowego. Fajne może być też coś praktycznego, ale lepszej jakości niż sam by sobie kupił, np. portfel, pasek, plecak do pracy, jeśli faktycznie tego potrzebuje. A czy on ma teraz coś, na czym ostatnio oszczędzał, mimo że często z tego korzysta?
T
TadeuszKomentuje 20.08.2026 10:03
Może coś, co realnie odciąży go w codziennych kosztach, ale nadal będzie „od Ciebie”, np. opłacony większy zapas dobrej kawy, paliwo/komunikacja albo kolacja w domu z czymś, co normalnie uznałby za zbytek. A ma jakiś stały wydatek albo małą przyjemność, na którą sam sobie teraz żałuje?