Jaki praktyczny prezent dla babci, której ciągle marzną stopy i dłonie w domu?

J

JustynaM

Autor wątku

Dodano: 24.08.2026 14:10
Pracuję w branży zaopatrzenia medycznego i prowadzę jednoosobową działalność, więc często widzę praktyczne drobiazgi dla seniorów, ale przy własnej babci mam problem z wyborem. Babcia ma 78 lat, mieszka w starym bloku na parterze i nawet przy normalnej temperaturze w mieszkaniu narzeka, że marzną jej dłonie i stopy. Nie jest osobą leżącą, sama gotuje i krząta się po domu, więc prezent nie może jej ograniczać ani wymagać ciągłego pilnowania. Chciałabym przeznaczyć na prezent około 150-250 zł, ewentualnie trochę więcej, jeśli rzecz faktycznie będzie używana codziennie. Zależy mi na czymś praktycznym, ale nie typowo medycznym, żeby nie odebrała tego jako prezentu związanego ze starością. Babcia lubi proste rozwiązania i nie przepada za urządzeniami z wieloma przyciskami albo aplikacjami. Jaki prezent dla babci z takim problemem ma sens i nie skończy w szafie po tygodniu?

Odpowiedzi (8)

D
DorotaPraktycznie 24.08.2026 16:25
Tu bym tylko ostrożnie rozdzielił „prezent na dogrzanie” od możliwego problemu z krążeniem, bo przy marznących dłoniach i stopach u 78-latki nie zawsze chodzi wyłącznie o chłodne mieszkanie. Z praktycznych rzeczy sprawdzają się grubsze skarpety bez ciasnego ściągacza, ciepłe kapcie z antypoślizgową podeszwą i ewentualnie lekki koc elektryczny do używania pod kontrolą, ale raczej nie coś, co ogranicza chodzenie po domu. Unikałbym za to mocno grzejących wkładek czy termoforów „na stałe”, zwłaszcza jeśli babcia ma cukrzycę albo słabsze czucie w stopach. Była ostatnio u lekarza z tym marznięciem, czy to temat obecny od lat?
A
AdamKomentuje 27.08.2026 08:30
W odpowiedzi do: DorotaPraktycznie
DorotaPraktycznie dobrze to rozdzieliła, bo przy takim wieku ciągłe marznięcie rąk i stóp może być czymś więcej niż tylko „zimno w mieszkaniu”. Na prezent celowałbym w coś, co nie krępuje ruchu: miękkie skarpety bez mocnego ucisku, porządne ocieplane kapcie z antypoślizgową podeszwą albo lekki koc elektryczny do używania podczas siedzenia, a nie chodzenia. Z podgrzewanymi gadżetami do stóp byłbym ostrożny, jeśli babcia ma słabsze czucie, cukrzycę albo problemy z krążeniem. A dłonie może ogarnąć prosty ogrzewacz do kieszeni albo cienkie rękawiczki bez palców do domu. Czy babcia ma zdiagnozowaną cukrzycę albo kłopoty z krążeniem?
L
LukaszOdpisuje 24.08.2026 17:21
Mojej babci najbardziej sprawdziły się ciepłe skarpety z luźnym ściągaczem i podeszwą antypoślizgową, bo mogła w nich normalnie chodzić po mieszkaniu. Do rąk fajne są też cienkie rękawiczki bez palców, takie domowe, bo nie przeszkadzają przy gotowaniu czy trzymaniu kubka. Unikałabym raczej mocno grzejących gadżetów na kabel, jeśli babcia dużo się krząta, bo to tylko plącze i denerwuje. A ona ma zimne dłonie i stopy cały czas, czy bardziej wieczorami?
B
BeataOdpisuje 24.08.2026 22:53
W odpowiedzi do: LukaszOdpisuje
Łukasz, ten kierunek ze skarpetami do chodzenia po domu brzmi sensownie, zwłaszcza jeśli babcia normalnie się krząta i nie chce się potykać o kapcie. Ja bym tylko dopytał, czy ona ma problem z uciskiem wokół kostek, bo u starszych osób zwykły ściągacz potrafi być bardziej dokuczliwy niż samo zimno. Przy dłoniach rękawiczki bez palców też wydają się praktyczne, bo nie robią z człowieka „niesprawnego”, tylko dają trochę ciepła przy codziennych rzeczach. Zastanowiłbym się jeszcze, czy marzną jej ręce i stopy cały dzień, czy bardziej wieczorem, kiedy mniej się rusza. Jeśli cały dzień, to może tu nie chodzi tylko o zimne mieszkanie, ale też o krążenie albo leki. U mojej mamy sprawdzały się rzeczy miękkie i lekkie, ale wszystko z grubszą podeszwą szybko lądowało w szafie, bo mówiła, że czuje się w tym niepewnie. Czy babcia ma tendencję do obrzęków stóp albo odcisków?
M
MichalDopyta 26.08.2026 07:46
U mojej babci najlepiej sprawdziły się zwykłe ciepłe kapcie z antypoślizgową podeszwą i luźne skarpety bez mocnego ściągacza, bo mogła w nich normalnie chodzić po mieszkaniu. Do rąk fajne są cienkie mitenki, takie bez palców, bo nie przeszkadzają przy gotowaniu czy robieniu herbaty. Unikałbym raczej mocno elektrycznych gadżetów, jeśli babcia dużo się krząta, bo kabel albo ładowanie szybko zaczynają denerwować. A ona bardziej marznie wieczorem przy siedzeniu, czy cały dzień nawet w ruchu?
U
UrszulaDopisze 29.08.2026 14:36
U mojej mamy najlepiej sprawdziły się zwykłe, ale porządne kapcie z grubą podeszwą i wełnianą wkładką, bo od zimnej podłogi marzły jej stopy nawet przy ciepłym mieszkaniu. Do rąk dostała cienkie mitenki bez palców i używa ich przy czytaniu albo oglądaniu telewizji, a nie przeszkadzają jej przy krzątaniu się po domu. Elektryczny koc też mamy, ale raczej jako dodatek na wieczór, nie coś do chodzenia po mieszkaniu. Babcia ma zimne płytki/panele na podłodze czy bardziej ogólnie marznie mimo ciepłych skarpet?
S
SoniaOdpisze 31.08.2026 14:01
Mojej babci najlepiej sprawdziły się grubsze skarpety z luźnym ściągaczem i cienkie rękawiczki bez palców do siedzenia przy TV, bo nie przeszkadzają przy kubku czy pilocie. A sprawdzaliście, czy nie ma problemu z krążeniem albo tarczycą?
K
KarolDopytuje 03.09.2026 12:18
A babcia bardziej marznie cały dzień, czy głównie wieczorem, jak już mniej się rusza? Pytam, bo co innego sprawdzi się przy krzątaniu po domu, a co innego do siedzenia w fotelu. Jeśli chodzi po mieszkaniu, to pewnie odpadają rzeczy z kablami albo takie, w których łatwo się potknąć. Ma jakieś problemy z krążeniem albo cukrzycę, czy to raczej typowe „zimne dłonie i stopy”?