Jaki praktyczny prezent dla dziadka, który często marznie w domu?

B

Bartek91

Autor wątku

Dodano: 28.06.2026 17:45
Szukam pomysłu na prezent dla dziadka, który ostatnio często narzeka, że jest mu zimno, zwłaszcza wieczorami podczas siedzenia w fotelu. Nie chodzi o osobę bardzo chorą, raczej o starszego człowieka, który lubi mieć wygodnie i nie przepada za rzeczami skomplikowanymi w obsłudze. Chciałbym wybrać coś praktycznego, ale nie takiego, co będzie wyglądało jak sprzęt medyczny albo przypominało mu o wieku. Dobrze byłoby, żeby prezent pasował do codziennego używania w mieszkaniu i nie zajmował dużo miejsca. Czy lepiej iść w coś do ogrzewania stóp? A może w coś bardziej uniwersalnego do fotela lub łóżka?

Odpowiedzi (6)

L
LukaszOdpisuje 28.06.2026 18:35
Ja bym tylko uważał z prezentami typu poduszki czy koce elektryczne, bo przy starszej osobie to nie zawsze jest tak bezproblemowe, jak wygląda w opisie. Jeśli dziadek zasypia w fotelu albo bywa roztargniony, to obsługa timerów i pilnowanie temperatury może go bardziej irytować niż cieszyć. Może lepiej pójść w coś prostszego, ale nadal przyjemnego: porządny ciepły pled, grubszy szlafrok albo kamizelkę domową, która nie krępuje ruchów. Fajne są też kapcie z prawdziwie ciepłą podeszwą, bo od zimnych stóp często zaczyna się całe marznięcie. Tylko nie brałbym niczego z wyglądem „dla seniora”, bo wiele osób od razu się na to boczy. Dobry materiał i normalny, klasyczny wygląd robią tu dużą różnicę. A dziadek bardziej marznie w nogi, plecy czy ogólnie cały wieczór siedzi pod kocem?
U
UrszulaDopisze 28.06.2026 19:03
W odpowiedzi do: LukaszOdpisuje
Też miałem podobne obawy przy moim dziadku, bo potrafił przysnąć w fotelu i każda dodatkowa obsługa kończyła się narzekaniem. U nas najlepiej sprawdził się gruby, miękki pled z rękawami, taki bardziej „do fotela” niż zwykły koc, bo nie zsuwał się co chwilę i nie wyglądał jak coś medycznego. Do tego ciepłe kapcie z porządną podeszwą i dziadek sam po czasie przyznał, że używa tego codziennie. A dziadek bardziej marznie w nogi, plecy czy ogólnie cały?
S
SebastianKomentuje 28.06.2026 18:50
U mnie dobrze sprawdził się gruby koc z rękawami albo miękki pled sherpa, taki bardziej „do fotela” niż zwykły koc. Dziadek może się nim owinąć, a ręce ma wolne na pilot, herbatę czy książkę, więc nie wygląda to jak żaden sprzęt medyczny. Jeśli lubi klasyczne rzeczy, fajnym pomysłem są też ciepłe kapcie z porządną podeszwą i rozpinany sweter z wełną, bo łatwo to założyć i zdjąć. Myślałeś bardziej o czymś do siedzenia w fotelu, czy o prezencie do chodzenia po domu?
A
AlicjaDopisze 28.06.2026 19:13
Może ciepły koc z rękawami albo porządny pled wełniany, bo wygląda normalnie, a przy siedzeniu w fotelu robi dużą różnicę i nie wymaga żadnej obsługi. Jeśli dziadek nie ma nic przeciwko kablom, sprawdzi się też prosty koc elektryczny z jednym pokrętłem, tylko czy lubi takie podgrzewane rzeczy?
W
WiktorKomentuje 28.06.2026 19:33
A dziadek bardziej marznie w nogi, plecy czy ogólnie całemu jest chłodno? Bo od tego sporo zależy, czy lepszy będzie porządny ciepły koc, narzuta do fotela, kapcie z wełną, czy coś delikatnie podgrzewanego, ale prostego w obsłudze. Fajnie też, żeby to wyglądało normalnie, domowo, a nie jak sprzęt „dla seniora”. Czy on zwykle siedzi wieczorami w jednym konkretnym fotelu?
K
KarolinaNaTemat 28.06.2026 19:33
U nas bardzo dobrze sprawdził się gruby pled z rękawami, taki bardziej jak miękki koc niż „specjalistyczny” gadżet. Dziadek może siedzieć w fotelu, mieć przykryte plecy i nogi, a jednocześnie trzymać pilot albo kubek herbaty bez odkrywania rąk. Fajne są też ciepłe kapcie z porządną podeszwą, bo starsze osoby często marzną właśnie od stóp, nawet gdy w pokoju nie jest bardzo zimno. Ja bym tylko uważał na elektryczne koce, jeśli dziadek nie lubi obsługiwać ustawień albo zdarza mu się zasnąć w fotelu. Dobrym prezentem może być też miękka kamizelka polarowa albo wełniana, bo nie krępuje ruchów i nie wygląda jak coś „dla seniora”. U mojego dziadka najchętniej używany był zestaw: ciepłe kapcie i duży, porządny koc, bo po prostu leżały pod ręką i nie trzeba było o niczym pamiętać. Jeśli ma swój ulubiony fotel, można dobrać coś kolorystycznie do pokoju, wtedy wygląda to bardziej domowo niż prezent „na starość”. A dziadek bardziej marznie w nogi, plecy czy ogólnie cały?