Jaki prezent świąteczny dla koleżanki, która startuje z własną działalnością jako fotografka (budżet 200–300 zł)?

Z

ZofiaInspiruje

Autor wątku

Dodano: 11.04.2026 13:09
Cześć, szukam prezentu świątecznego dla koleżanki, która od stycznia startuje z jednoosobową działalnością gospodarczą jako fotografka (głównie sesje rodzinne i śluby). Jest na etapie kompletowania sprzętu i ma już aparat oraz podstawowy obiektyw, a w ostatnich tygodniach łapie pierwsze płatne zlecenia. Chciałabym zmieścić się w budżecie 200–300 zł i kupić jedną rzecz, a nie zestaw drobiazgów. Zależy mi, żeby prezent był praktyczny i „na lata”, ale jednocześnie neutralny i nieprzesadnie personalny. Działa w Warszawie, często dojeżdża komunikacją na sesje i czasem wynajmuje małe studio na godziny, więc raczej nie chcę dublować typowych akcesoriów, które mogła już mieć. Macie pomysł na prezent w takiej sytuacji i jak sformułować oczekiwania, żeby nie wpaść w temat, który już ma ogarnięty?

Odpowiedzi (2)

E
EwelinaHome 11.04.2026 15:04
Jeśli ma już korpus i podstawowy obiektyw, to w tym budżecie super sprawdza się szybka karta pamięci SD 128–256 GB (V60/V90) albo solidny dysk SSD na backup zleceń – to są rzeczy, które realnie ratują skórę przy pierwszych płatnych sesjach. Ma aparat na SD czy na CFexpress?
A
AlicjaDopisze 11.04.2026 15:34
W odpowiedzi do: EwelinaHome
Też bym szła w coś z backupem albo szybką kartą, bo przy pierwszych płatnych sesjach to serio potrafi uratować dzień (ja bym chyba wybrała SSD, bo starcza na dłużej niż kolejna karta). Wiesz, czy jej aparat zapisuje na SD czy CFexpress?