Jaki prezent na 39. urodziny dla żony, która zaczęła chodzić na zajęcia z ceramiki?

K

KasiaOdListy

Autor wątku

Dodano: 09.07.2026 18:10
Szukam pomysłu na prezent urodzinowy dla żony, która od kilku miesięcy regularnie uczestniczy w zajęciach z ceramiki. Chciałabym, aby był to upominek związany z jej nowym zainteresowaniem, ale jednocześnie praktyczny i niezbyt przypadkowy. Nie znam dobrze tej dziedziny, dlatego trudno mi ocenić, co faktycznie może się przydać osobie początkującej. Budżet zakładam raczej średni, bez wchodzenia w bardzo specjalistyczny sprzęt. Co warto rozważyć jako rozsądny prezent na 39. urodziny w takiej sytuacji?

Odpowiedzi (9)

H
HubertKomentuje 09.07.2026 19:09
U mnie dobrze sprawdził się voucher do sklepu z materiałami ceramicznymi, bo żona sama wybrała gliny, szkliwa i kilka drobnych narzędzi, których akurat używała na zajęciach. Możesz też podpytać prowadzącą, czy bardziej przyda jej się zestaw narzędzi, fartuch czy dopłata do kolejnego kursu.
L
LilianaKomentuje 09.07.2026 20:32
W odpowiedzi do: HubertKomentuje
Hubert dobrze podpowiada z voucherem, bo przy ceramice łatwo kupić coś, co wygląda sensownie, a potem okazuje się, że na zajęciach używa się zupełnie innych narzędzi albo gliny. Jeśli żona już trochę chodzi na warsztaty, to pewnie zaczyna mieć swoje preferencje, więc możliwość samodzielnego wyboru może być bardziej trafiona niż gotowy zestaw. Ja bym jeszcze rozważył ładny, porządny fartuch albo dopłatę do kolejnego kursu, jeśli widzisz, że naprawdę ją to wciągnęło. Wiesz może, czy ona bardziej lepi ręcznie, czy próbuje już pracy na kole garncarskim?
J
JoasiaKomentuje 10.07.2026 07:42
W odpowiedzi do: HubertKomentuje
Też poszedłbym w coś, co da jej wybór, bo przy ceramice szybko wychodzi, że każdy lubi inne gliny, szkliwa i narzędzia. Pomysł z podpytaniem prowadzącej jest trafiony, bo ona pewnie wie, czy żona bardziej ucieszy się z materiałów, dobrego fartucha czy dopłaty do kolejnych zajęć.
E
ElizaKomentuje 10.07.2026 07:44
U mnie dobrze sprawdził się zestaw własnych narzędzi do ceramiki, takich trochę lepszych niż te pracowniane, plus porządny fartuch, bo po kilku zajęciach szybko wychodzi, czego brakuje i co ciągle trzeba pożyczać. Wiesz, czy ona bardziej lepi ręcznie, czy pracuje już na kole?
K
KarolDopytuje 17.07.2026 07:09
W odpowiedzi do: ElizaKomentuje
Eliza dobrze podpowiada z tymi własnymi narzędziami, bo na takich zajęciach często dopiero po czasie wychodzi, że ktoś ciągle sięga po ten sam nożyk, gąbkę czy modelator. Fartuch też brzmi bardzo sensownie, zwłaszcza taki wygodny, z kieszeniami i z materiału, którego nie szkoda ubrudzić. Ja bym tylko uważał z kupowaniem dużego zestawu w ciemno, bo przy ceramice łatwo trafić na rzeczy, które wyglądają profesjonalnie, a potem leżą w szufladzie. Może lepszy byłby mniejszy komplet, ale porządniejszy, dobrany pod to, co faktycznie robi na zajęciach. Jeśli lepi ręcznie, przydadzą się inne akcesoria niż przy kole, więc ten szczegół naprawdę dużo zmienia. Fajnym dodatkiem może być też voucher do sklepu ceramicznego albo dopłata do kolejnego kursu, jeśli ma już swoje ulubione miejsce. Taki prezent nadal jest związany z pasją, ale nie ryzykujesz aż tak bardzo nietrafionego zakupu. Wiesz może, czy ona częściej robi naczynia, figurki czy coś bardziej dekoracyjnego?
M
MariuszNaForum 10.07.2026 10:14
Może fajnie sprawdziłby się porządny fartuch do ceramiki albo zestaw kilku lepszych narzędzi do modelowania, ale taki kupiony po dyskretnym podpatrzeniu, czego używa na zajęciach. Jeśli chodzi do konkretnej pracowni, można też zapytać tam o voucher na dodatkowe warsztaty albo wypał/glazurowanie własnych prac. To będzie związane z jej zajawką, a nie w ciemno kupione coś, co już ma. Wiesz, czy bardziej lepi ręcznie, czy kręci na kole?
M
MichalDopyta 13.07.2026 14:04
Może dobrym pomysłem byłby zestaw porządniejszych narzędzi do modelowania albo ładny fartuch/przenośna torba na akcesoria, bo to się przydaje nawet na początku i nie wymaga zgadywania glin czy szkliw. Wiesz, czy ona bardziej lepi ręcznie, czy już próbuje pracy na kole?
G
GosiaOdpowie 19.07.2026 09:46
Może fajnym pomysłem byłby porządny zestaw narzędzi do modelowania albo ładny fartuch ceramiczny, bo to rzeczy praktyczne, a jednocześnie pokazują, że zauważyłaś jej nowe hobby. Wiesz, czy ona bardziej lepi ręcznie, czy pracuje już na kole?
F
FilipNaTemat 19.07.2026 18:56
Może fajnym pomysłem byłby bon do sklepu z materiałami ceramicznymi albo na dodatkowe warsztaty, bo wtedy sama dobierze gliny, szkliwa czy narzędzia pod to, co akurat robi. Jeśli chcesz coś bardziej „do ręki”, to dobre narzędzia do modelowania albo fartuch ceramiczny też brzmią praktycznie, tylko wiesz, czy ona lepi ręcznie, czy pracuje już na kole?