Jaki praktyczny prezent dla babci, która czasem zapomina, czy wyłączyła gaz lub żelazko?

K

KasiaOdListy

Autor wątku

Dodano: 10.07.2026 08:56
Szukam pomysłu na prezent dla babci, która mieszka sama i coraz częściej wraca do kuchni albo pokoju, żeby sprawdzić, czy wszystko wyłączyła. Nie chodzi o bardzo skomplikowany sprzęt, bo babcia szybko się zniechęca, jeśli trzeba coś długo ustawiać albo pamiętać o ładowaniu. Rodzina trochę się martwi, ale nie chcemy, żeby prezent zabrzmiał jak kontrolowanie jej albo wypominanie wieku. Zależy mi na czymś praktycznym, co pasowałoby do codziennego życia w starszym mieszkaniu. Czy lepiej szukać czegoś do kuchni? Czego unikać?

Odpowiedzi (10)

M
MilenaDopisze 10.07.2026 09:37
Dobrym prezentem może być prosty wyłącznik czasowy do żelazka albo gniazdko z mechanicznym timerem, takie z pokrętłem, bez aplikacji i ładowania. Do kuchni sprawdziłby się też czujnik gazu z głośnym alarmem, ale podałbym to raczej jako „dla spokoju wszystkich”, a nie jako kontrolowanie babci. Jeśli babcia używa gazu często, można też pomyśleć o kuchence z zabezpieczeniem przeciwwypływowym albo prostym nawyku odkładania przy kuchence karteczki „gaz wyłączony” po gotowaniu. A czy babcia ma bardziej problem z gazem, żelazkiem, czy ogólnie z wychodzeniem z domu?
W
WandaOdpisuje 10.07.2026 11:19
W odpowiedzi do: MilenaDopisze
Milena dobrze podpowiada z tymi prostymi rozwiązaniami bez aplikacji, bo u mojej cioci najlepiej przyjęło się właśnie zwykłe gniazdko z timerem przy żelazku, przedstawione jako ułatwienie na co dzień, a nie „pilnowanie”. Do gazu taki czujnik też brzmi sensownie, tylko faktycznie opakowałabym to jako prezent dla spokojnej głowy całej rodziny.
N
NataliaDopytuje 10.07.2026 12:45
W odpowiedzi do: WandaOdpisuje
Zgadzam się z Wandą, przy takich rzeczach dużo zależy od tego, jak się to poda babci. Timer przy żelazku można nazwać po prostu wygodą, bo nie trzeba się zastanawiać, czy wtyczka została wyjęta. Przy gazie poszłabym w czujnik, który działa sam, bez telefonu i bez codziennej obsługi, najlepiej z głośnym sygnałem. Dobrym dodatkiem może być też mała kartka przy drzwiach z hasłem typu „gaz, żelazko, okna”, jeśli babcia nie odbierze tego jako wytykania. Czy babcia używa zwykłej kuchenki gazowej, czy ma już jakieś zabezpieczenie przy palnikach?
E
ElizaKomentuje 10.07.2026 18:01
W odpowiedzi do: MilenaDopisze
Milena dobrze to ujęła, u nas podobnie sprawdziło się zwykłe gniazdko z pokrętłem do żelazka, bo babcia traktowała to bardziej jak wygodę niż „pilnowanie”. Czujnik gazu też można podarować jako coś dla świętego spokoju całej rodziny, tylko wybrałabym taki, który po prostu głośno piszczy i nie wymaga żadnej aplikacji.
Z
ZuzannaNaForum 10.07.2026 16:36
Ja bym tylko uważał, żeby nie robić z tego prezentu typu „pilnujemy cię”, bo babcia może to odebrać nie tak, jak chcecie. Czasem lepiej sprawdza się coś bardzo zwykłego, np. żelazko z automatycznym wyłączaniem albo prosty czujnik gazu, przedstawione jako wygoda dla każdego, a nie sprzęt „dla seniora”. Przy kuchence gazowej można też pomyśleć, czy nie da się wymienić jej na model z zabezpieczeniem przeciwwypływowym, ale to już bardziej rodzinna decyzja niż drobny prezent. A babcia bardziej martwi się gazem, żelazkiem czy ogólnie zostawionymi urządzeniami?
S
SebastianKomentuje 15.07.2026 07:09
U nas podobnie było z ciocią i najlepiej przyjął się prosty wyłącznik czasowy do żelazka oraz czujnik gazu z głośnym alarmem, bez żadnych aplikacji. Daliśmy to trochę „przy okazji”, jako coś dla spokoju głowy, a nie jako pilnowanie jej, i chyba dlatego nie odebrała tego źle. Przy żelazku fajnie działa też model z automatycznym wyłączaniem, bo nic nie trzeba pamiętać ani ładować. Do kuchni można pomyśleć o czajniku elektrycznym zamiast gazu, jeśli babcia często podgrzewa wodę. Moja ciocia bardziej zaakceptowała takie rzeczy, gdy mówiliśmy, że sami też czasem sprawdzamy po trzy razy, czy coś wyłączyliśmy. Dobrze też sprawdziła się mała kartka przy drzwiach: gaz, żelazko, okna, ale taka ładna, w ramce, nie jak upomnienie. Jeśli prezent ma być miły, można dorzucić coś „normalnego”, np. herbatę albo ciepły koc, a sprzęt potraktować jako dodatek. Babcia bardziej martwi się gazem czy żelazkiem?
I
IrenaDopisuje 15.07.2026 10:10
U mojej cioci sprawdził się prosty czujnik gazu z alarmem dźwiękowym, taki wkładany do gniazdka, bez aplikacji i ładowania. Do żelazka można dobrać gniazdko z wyłącznikiem czasowym albo zwykły przedłużacz z dużym podświetlanym przyciskiem, bo od razu widać, czy prąd jest odcięty. Dałbym to raczej jako „ułatwienie, żeby nie trzeba było wracać i sprawdzać”, a nie prezent pod hasłem bezpieczeństwa czy wieku. Babcia ma kuchenkę gazową z pokrętłami czy już płytę?
L
LukaszOdpisuje 20.07.2026 10:35
W odpowiedzi do: IrenaDopisuje
Irena dobrze podpowiada, bo takie proste rzeczy często dają więcej spokoju niż „inteligentne” gadżety z aplikacją. Ja dorzuciłbym jeszcze, żeby ująć to jako prezent dla wygody i świętego spokoju, np. „żeby nie trzeba było kilka razy sprawdzać”, a nie jako pilnowanie babci.
K
KlaudiaOdpisze 17.07.2026 10:26
U nas sprawdził się prosty wyłącznik czasowy do żelazka i czajnika, taki bez aplikacji, po prostu odcina prąd po ustawionym czasie. Babcia nie odebrała tego źle, bo przedstawiliśmy to jako „ułatwiacz”, a nie zabezpieczenie przed nią. Do gazu znajomi kupili czujnik gazu z głośnym alarmem, też bez żadnego kombinowania, tylko wpięty i działa. Może babcia bardziej stresuje się gazem czy sprzętami na prąd?
U
UrszulaDopisze 23.07.2026 10:42
U nas dobrze sprawdził się prosty czujnik gazu z głośnym alarmem, taki wkładany do gniazdka, bez aplikacji i ciągłego ładowania. Do żelazka można dobrać model z automatycznym wyłączaniem albo małą listwę z wyłącznikiem i lampką, żeby babcia jednym spojrzeniem widziała, czy prąd jest odcięty. Da się to podać nie jako „kontrolę”, tylko jako wygodę i mniej wracania do kuchni po kilka razy. Babcia ma kuchenkę gazową czy płytę elektryczną?