Czy opłacenie sesji noworodkowej z odbitkami dla dziadków to dobry prezent?

M

MirekZAntykwariatu

Autor wątku

Dodano: 10.07.2026 09:08
Prowadzę antykwariat i często widzę, że ludzie szukają prezentów, które zostają w rodzinie na lata, więc zastanawiam się nad voucherem na sesję noworodkową. Chodzi o prezent składkowy od kilku osób, z terminem do wykorzystania w pierwszych 3 tygodniach po porodzie i kilkoma wydrukowanymi zdjęciami także dla dziadków. Mam jednak wątpliwość, czy przyszli rodzice nie odbiorą tego jako narzucania im organizacji czasu zaraz po narodzinach dziecka. Czy taki prezent jest praktyczny i miły, czy raczej zbyt zobowiązujący dla świeżo upieczonych rodziców?

Odpowiedzi (4)

B
BartoszKomentuje 10.07.2026 09:41
Fajny pomysł, bo takie zdjęcia faktycznie zostają na lata, ale przy noworodku termin i forma sesji bywają bardzo osobiste, więc dałbym voucher raczej z opcją swobodnego ustalenia szczegółów przez rodziców. Może wcześniej delikatnie wybadać, czy oni w ogóle myślą o takiej sesji?
S
SoniaOdpisze 10.07.2026 16:27
Fajny pomysł, ale przy noworodku dałabym rodzicom trochę wyboru. Voucher brzmi super, jeśli nie narzuca konkretnego terminu co do dnia i można go ewentualnie zamienić na sesję rodzinną później. Odbitki dla dziadków to miły dodatek, tylko dobrze byłoby wcześniej wyczuć, czy rodzice w ogóle chcą pokazywać takie zdjęcia szerzej. Może zapytać ich delikatnie, czy sesja po porodzie jest czymś, co mają w planach?
I
IrenaDopisuje 14.07.2026 11:43
Myślę, że to może być bardzo fajny prezent, zwłaszcza jeśli jest składkowy i obejmuje też odbitki dla dziadków. Tylko przy noworodku wszystko zależy od samopoczucia mamy, porodu i ogólnego chaosu pierwszych dni, więc ten termin 3 tygodni może trochę stresować. Ja bym to podał bardziej jako możliwość niż konkretny plan do odhaczenia. Dobrze też, żeby voucher dało się w razie czego zamienić na późniejszą sesję rodzinną albo zdjęcia niemowlęce, jeśli rodzice nie będą gotowi tak szybko. Wtedy nie brzmi to jak narzucanie, tylko jak miły gest z luzem. Odbitki dla dziadków to super dodatek, bo często właśnie takie zdjęcia później naprawdę krążą po rodzinie latami. Może wcześniej delikatnie wybadać, czy oni w ogóle lubią takie sesje zdjęciowe?
M
MagdalenaKomentuje 14.07.2026 19:26
W odpowiedzi do: IrenaDopisuje
Zgadzam się z Ireną, sam pomysł jest miły, ale ten krótki termin może zamienić prezent w dodatkową presję. Przy świeżo urodzonym dziecku trudno przewidzieć, czy rodzice będą mieli siłę i ochotę na sesję, nawet jeśli intencje są dobre. Ja bym raczej upewnił się, że voucher da się wykorzystać później albo zamienić na inną formę zdjęć, np. rodzinną sesję po kilku miesiącach. Czy fotograf daje możliwość elastycznego przesunięcia terminu?