Jaki prezent na 38. urodziny dla kuzyna, który zaczął uczyć się miksologii?

P

Pawel_poPracy

Autor wątku

Dodano: 08.07.2026 11:48
Szukam pomysłu na prezent urodzinowy dla kuzyna, który kończy 38 lat i ostatnio mocno wkręcił się w robienie koktajli w domu. Na co dzień prowadzi jednoosobową działalność i pracuje kontraktowo w logistyce magazynowej, więc po pracy traktuje to bardziej jako sposób na odcięcie głowy niż plan na biznes. Jest na etapie początkującym, ale podchodzi do tematu dość konkretnie i ogląda sporo materiałów o technice, proporcjach i składnikach. Ma już podstawowy shaker, miarkę barmańską i kilka szklanek, więc nie chcę kupić czegoś, co będzie tylko dublowaniem sprzętu. Budżet mam mniej więcej 250-400 zł, ewentualnie trochę więcej, jeśli prezent faktycznie miałby sens i nie wyglądał jak przypadkowy gadżet. Zależy mi na czymś praktycznym, ale nadal odpowiednim na urodziny, a nie jak wyposażenie lokalu gastronomicznego. Jaki prezent dla osoby zaczynającej przygodę z miksologią byłby trafiony w takim budżecie?

Odpowiedzi (1)

K
KarolinaNaTemat 08.07.2026 12:58
Ja bym poszedł w porządny zestaw barmański z shakerem, jiggerem, sitkiem i muddlerem, ewentualnie dorzucił książkę z klasycznymi koktajlami albo zestaw syropów/gorzkich bittersów, bo na początku takie rzeczy naprawdę robią różnicę. Wiesz, czy ma już podstawowe akcesoria, czy dopiero kompletuje?