Jaki prezent na 38. urodziny dla kuzyna, który zaczął uczyć się miksologii?

P

Pawel_poPracy

Autor wątku

Dodano: 08.07.2026 11:48
Szukam pomysłu na prezent urodzinowy dla kuzyna, który kończy 38 lat i ostatnio mocno wkręcił się w robienie koktajli w domu. Na co dzień prowadzi jednoosobową działalność i pracuje kontraktowo w logistyce magazynowej, więc po pracy traktuje to bardziej jako sposób na odcięcie głowy niż plan na biznes. Jest na etapie początkującym, ale podchodzi do tematu dość konkretnie i ogląda sporo materiałów o technice, proporcjach i składnikach. Ma już podstawowy shaker, miarkę barmańską i kilka szklanek, więc nie chcę kupić czegoś, co będzie tylko dublowaniem sprzętu. Budżet mam mniej więcej 250-400 zł, ewentualnie trochę więcej, jeśli prezent faktycznie miałby sens i nie wyglądał jak przypadkowy gadżet. Zależy mi na czymś praktycznym, ale nadal odpowiednim na urodziny, a nie jak wyposażenie lokalu gastronomicznego. Jaki prezent dla osoby zaczynającej przygodę z miksologią byłby trafiony w takim budżecie?

Odpowiedzi (6)

K
KarolinaNaTemat 08.07.2026 12:58
Ja bym poszedł w porządny zestaw barmański z shakerem, jiggerem, sitkiem i muddlerem, ewentualnie dorzucił książkę z klasycznymi koktajlami albo zestaw syropów/gorzkich bittersów, bo na początku takie rzeczy naprawdę robią różnicę. Wiesz, czy ma już podstawowe akcesoria, czy dopiero kompletuje?
E
EwelinaHome 08.07.2026 14:15
Ja bym poszedł w coś praktycznego, co od razu wykorzysta przy robieniu drinków, np. porządny shaker, jigger, sitko barmańskie albo zestaw kilku lepszych syropów i bittersów. Jeśli podstawowe akcesoria już ma, fajnym prezentem może być też książka z klasycznymi koktajlami, bo na początku pomaga ogarnąć proporcje i logikę smaków. Unikałbym bardzo dużych zestawów „wszystko w jednym”, bo często połowa rzeczy jest średniej jakości. Wiesz może, czy on już ma jakieś barmańskie akcesoria w domu?
N
NikodemKomentuje 08.07.2026 20:22
W odpowiedzi do: EwelinaHome
Też bym szedł w stronę czegoś, co faktycznie od razu trafi na blat, a nie będzie tylko ładnie wyglądało w szafce. Przy miksologii na początku różnica między byle jakim shakerem czy miarką a czymś wygodnym w użyciu potrafi być naprawdę odczuwalna. Z syropami i bittersami też fajny trop, bo pozwalają kombinować bez kupowania od razu połowy barku alkoholi. Tylko najpierw dobrze byłoby ustalić, co on już ma, bo takie podstawowe zestawy często ludzie kupują sobie sami na starcie. Jeśli ogląda sporo materiałów i podchodzi do tego konkretnie, to może bardziej ucieszyć go jeden porządniejszy element niż duży, ale przeciętny komplet. Książka z klasykami też ma sens, zwłaszcza jeśli lubi rozumieć proporcje i technikę, a nie tylko odtwarzać przepisy z filmików. Wiesz może, czy on ma już podstawowy sprzęt barmański?
W
WiktorKomentuje 08.07.2026 20:22
W odpowiedzi do: NikodemKomentuje
Nikodem, zgadzam się co do praktycznych rzeczy, tylko z bittersami i syropami byłbym trochę ostrożny, bo na początku łatwo kupić smaki, które potem stoją nietknięte. Może lepiej dobra miarka, shaker albo sitko, a dodatki dopiero pod koktajle, które faktycznie lubi robić?
M
MichalDopyta 08.07.2026 14:36
Fajny kierunek na prezent, tylko dużo zależy od tego, co już ma w domu, bo przy miksologii łatwo kupić drugi taki sam shaker albo miarkę. Wiesz, czy ma już jakiś podstawowy zestaw barmański?
K
KlaudiaOdpisze 08.07.2026 21:34
Ja bym poszedł w coś, co faktycznie wykorzysta przy robieniu drinków, a nie będzie tylko stało na półce. Fajnym pomysłem jest porządny zestaw barmański z shakerem, jiggerem, muddlerem i sitkiem, ale taki trochę solidniejszy, nie najtańszy marketowy. Jeśli podstawy już ma, to może foremki do dużych kostek lodu, porządne szkło do koktajli albo zestaw syropów i bitterów do testowania smaków. Przy początkującym etapie dobrze sprawdza się też książka z klasycznymi koktajlami, bo łatwiej ogarnąć proporcje niż z losowych filmików. Można też dorzucić kilka ładnych dodatków typu wykałaczki koktajlowe, obieraczka do cytrusów czy butelki na własne syropy. To jest taki prezent, który pasuje do hobby po pracy i nie robi z tego od razu wielkiego zobowiązania. Wiesz może, czy on ma już shaker i podstawowe akcesoria?