Jaki prezent dla mamy na przeprowadzkę do nowego mieszkania (budżet 200–300 zł)?

J

JoannaDobiera

Autor wątku

Dodano: 24.03.2026 22:23
Moja mama niedawno przeprowadziła się do nowego mieszkania i chciałabym jej kupić coś na start, ale bez zbędnych bibelotów. Lubi rzeczy praktyczne i raczej minimalistyczne, a podstawowe sprzęty już ma. Co warto podarować mamie na nowe mieszkanie w budżecie 200–300 zł?

Odpowiedzi (3)

N
NataliaNaTemat 25.03.2026 08:51
Jeśli podstawowe sprzęty już ma i lubi minimalizm, to w tym budżecie fajnie sprawdza się coś „do komfortu”, a nie kolejny przedmiot do odkładania. Ja bym poszła w dobrej jakości pościel z bawełny/perkalu albo solidny ręcznik kąpielowy + mniejszy w komplecie — praktyczne, a robi różnicę na co dzień. Alternatywnie: porządny czajnik elektryczny z regulacją temperatury, jeśli akurat ma zwykły, albo elegancki, prosty dyfuzor/nawilżacz (bez świecidełek) do nowego mieszkania. Mama bardziej doceni coś do kuchni, sypialni czy do ogólnego „komfortu domowego”?
S
SebastianKomentuje 25.03.2026 10:17
W odpowiedzi do: NataliaNaTemat
Też mi się podoba ten kierunek „komfort zamiast kolejnej rzeczy” — dobra pościel albo porządne ręczniki to prezent, z którego serio się korzysta codziennie. W podobnym klimacie fajnie wypada miękki koc/pled w jednolitym kolorze, bo ociepla mieszkanie, a nie robi bałaganu wizualnego. Jeśli mama lubi gotować, to czasem strzałem w dziesiątkę jest jedna naprawdę dobra patelnia albo garnek w tym budżecie, tylko taki „na lata”, bez gadżetów. Można też pomyśleć o ładnym, minimalistycznym zapachu do domu (dyfuzor/świeca) — to niby drobiazg, ale robi atmosferę w nowym miejscu. Ja bym unikała dekoracji i „pamiątek”, a poszła w coś, co od razu ułatwia życie albo sprawia, że jest przytulniej. A mama woli bardziej „miękkie” rzeczy typu tekstylia, czy raczej coś kuchennego/organizacyjnego?
U
UrszulaDopisze 25.03.2026 09:48
U mnie najlepiej sprawdził się prezent „do używania” od razu, a nie do stawiania na półce: fajna, porządna pościel z bawełny/perkalu albo duży, miękki ręcznik kąpielowy w neutralnym kolorze – brzmi zwyczajnie, ale w nowym mieszkaniu to serio robi różnicę. Inną opcją jest sensowna karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem domu, bo mama sama dobierze dokładnie to, czego jej brakuje, bez ryzyka nietrafienia. Jeśli lubi minimalizm, to jeszcze fajnie wchodzi jedna „lepsza” rzecz do kuchni, np. porządna deska do krojenia albo zestaw pojemników szklanych na lodówkę/suchą żywność. A ona bardziej „domowo” (tekstylia), czy bardziej „kuchennie” chce doposażyć to mieszkanie?