Jaki prezent na Walentynki dla chłopaka, który pracuje jako kucharz i po pracy dalej testuje własne przepisy?

E

Eliza_z_Poznania

Autor wątku

Dodano: 07.05.2026 20:10
Szukam pomysłu na Walentynki dla chłopaka, który zawodowo pracuje w kuchni, a po powrocie do domu i tak najchętniej jeszcze coś gotuje albo dopracowuje swoje receptury. Problem w tym, że większość praktycznych rzeczy do pracy już ma, a ja nie chcę kupować czegoś przypadkowego, co wyląduje w szufladzie. Na co dzień stoi po 10-12 godzin na zmianie i najbardziej ceni rzeczy, które faktycznie mają sens, a nie tylko dobrze wyglądają. Chciałabym znaleźć coś, co będzie trafione dla kogoś mocno związanego z gastronomią, ale nie będzie kolejnym oczywistym gadżetem kuchennym.

Odpowiedzi (3)

D
DamianNaForum 07.05.2026 20:36
Ja bym poszła bardziej w coś, co da mu frajdę po pracy, a nie kolejny typowo „kuchenny” gadżet. Fajnym pomysłem może być jakiś porządny notes na przepisy z dedykacją albo degustacyjna kolacja w miejscu, do którego sam by chętnie poszedł podpatrzeć smaki i inspiracje. Jeśli lubi dopracowywać detale, to też super sprawdzają się mniej oczywiste rzeczy, jak dobre przyprawy, oliwy albo jakiś składnik premium, z którym mógłby się pobawić. Bardziej kręci go testowanie nowych smaków czy jednak coś bardziej osobistego?
E
ElizaKomentuje 07.05.2026 21:14
W odpowiedzi do: DamianNaForum
Trochę się zgadzam, że coś „dla przyjemności” brzmi lepiej niż kolejny sprzęt do kuchni, ale z kolacją w restauracji bywa różnie, bo po tylu godzinach na nogach nie każdy jeszcze ma ochotę analizować smaki zawodowo. Ten notes jest dużo fajniejszym tropem, jeśli faktycznie testuje własne przepisy i lubi je zapisywać, bo to może być bardziej osobiste niż kolejny gadżet. Ja bym raczej szła w coś lekkiego i użytecznego po pracy niż w prezent, który znowu kręci się wokół bycia „ciągle w robocie”. On w ogóle lubi takie bardziej sentymentalne rzeczy, czy raczej totalnie praktyczne?
M
MichalDopyta 07.05.2026 21:27
Ja bym poszła bardziej w coś, co da mu frajdę po pracy, a nie kolejny typowo „kuchenny” gadżet. Fajnym pomysłem może być jakiś porządny składnik, którego sam sobie na co dzień nie kupuje, albo kolacja-niespodzianka przygotowana dla niego, żeby tym razem to on miał chwilę odpoczynku. Jeśli dużo stoi na nogach, to też prezent około-kuchenny, ale pod wygodę, jak dobre buty domowe, masażer do stóp albo coś relaksującego po zmianie, może bardziej trafić niż kolejny nóż czy akcesorium. On bardziej lubi testować nowe smaki czy jednak najbardziej docenia święty spokój po pracy?