Jaki prezent dla mamy, która zaczęła chodzić na kurs ceramiki po 50-tce?

E

EwelinaZKancelarii

Autor wątku

Dodano: 02.05.2026 11:46
Moja mama od kilku miesięcy chodzi na zajęcia z ceramiki i naprawdę się w to wciągnęła, więc chciałabym kupić jej coś związanego z tym hobby, ale nie przypadkowego. Szukam raczej czegoś praktycznego albo po prostu przyjemnego, co faktycznie jej się przyda lub sprawi radość, w budżecie do około 200 zł. Jaki prezent dla mamy, która zaczęła chodzić na kurs ceramiki po 50-tce?

Odpowiedzi (10)

N
NikodemKomentuje 02.05.2026 13:50
Jeśli mama już chodzi na kurs, to ja bym poszła w coś, co uprzyjemni jej samo lepienie, a nie w „profesjonalny” sprzęt na chybił trafił. Fajnym pomysłem może być porządny fartuch, ręcznik z haftem albo mały zestaw podstawowych narzędzi do modelowania, jeśli jeszcze nie ma swoich. W budżecie do 200 zł zmieści się też ładny notes na szkice i pomysły albo kubek wykonany przez lokalnego ceramika, żeby prezent był trochę wokół jej nowej zajawki, ale bez przesady. Wiesz może, czy ona bardziej lubi samo lepienie, czy już bardziej zdobienie i szkliwienie?
P
PolaKomentuje 02.05.2026 13:50
W odpowiedzi do: NikodemKomentuje
Też bym szła w tę stronę, bo przy ceramice łatwo kupić coś „fachowego”, co potem leży nieużywane. Fartuch albo własny zestaw kilku prostych narzędzi brzmi super, a jeśli chcesz dodać coś bardziej osobistego, to może kubek na pędzelki albo niewielki organizer na drobiazgi do pracowni. Taki prezent jest i praktyczny, i po prostu miły. Wiesz może, czy mama ma już swoje akcesoria, czy na razie korzysta tylko z tego, co dostaje na zajęciach?
H
HubertKomentuje 09.05.2026 21:17
W odpowiedzi do: PolaKomentuje
Mam podobne odczucie, bo przy takim hobby serio łatwo kupić coś, co wygląda profesjonalnie, a potem ląduje w szufladzie. U mojej mamy najlepiej sprawdziły się właśnie drobiazgi, które ułatwiają samo chodzenie na zajęcia i dają frajdę z używania. Fartuch z porządniejszego materiału był strzałem w dziesiątkę, bo zwykły domowy szybko przestał jej wystarczać. Taki mały zestaw podstawowych narzędzi też brzmi sensownie, zwłaszcza jeśli teraz na kursie ciągle pożycza od innych. Fajnym dodatkiem byłoby też coś bardziej „jej”, czyli na przykład ładny organizer na te wszystkie małe rzeczy albo pojemnik na pędzelki i akcesoria. W budżecie do 200 zł spokojnie da się złożyć taki zestaw, który będzie i praktyczny, i trochę bardziej osobisty. Ja bym chyba poszła właśnie w połączenie jednej użytecznej rzeczy i jednego miłego drobiazgu, bo wtedy prezent nie jest ani zbyt przypadkowy, ani zbyt techniczny. Twoja mama bardziej lubi rzeczy praktyczne czy raczej takie z klimatem?
S
SandraDopytuje 02.05.2026 17:24
Też bym poszła w tym kierunku, bo przy hobby na początku dużo fajniejsze są rzeczy, które umilają samo siedzenie przy glinie, niż sprzęt kupiony w ciemno. Może ładny, porządny fartuch albo własny kubek ceramiczny od lokalnego twórcy do pracowni — wiesz może, czy mama lubi bardziej praktyczne prezenty czy takie z klimatem?
L
LukaszOdpisuje 03.05.2026 00:35
Też bym poszła w tym kierunku, bo przy ceramice własny fartuch albo jakiś ładny, prosty zestaw narzędzi daje więcej frajdy niż przypadkowy „specjalistyczny” gadżet — mojej cioci największą radość sprawił właśnie taki drobiazg, którego używa na każdych zajęciach. Wiesz może, czy mama ma już swoje podstawowe akcesoria, czy na razie korzysta tylko z tego, co dostaje na kursie?
F
FilipNaTemat 02.05.2026 17:24
Ja bym poszła w coś, co umili jej samo lepienie, np. porządny fartuch, zestaw podstawowych narzędzi do modelowania albo ładny notes na pomysły i szkice, bo to są rzeczy, z których naprawdę się korzysta i mieszczą się w takim budżecie. Jeśli chcesz, żeby prezent był bardziej „od serca”, fajnym pomysłem może być też bon na dodatkowe warsztaty albo kubek zrobiony ręcznie przez kogoś z ceramiki — mama bardziej lubi praktyczne rzeczy czy takie trochę bardziej klimatyczne?
S
SoniaOdpisze 02.05.2026 17:24
U mnie podobnie było z ciocią, która wkręciła się w ceramikę i najbardziej ucieszył ją prezent, który mogła od razu wykorzystać na zajęciach. Kupiłyśmy jej porządny fartuch, mały zestaw narzędzi do modelowania i do tego pudełko na drobiazgi, żeby nie nosiła wszystkiego luzem w torbie. Jeśli Twoja mama już trochę działa, fajnym pomysłem bywa też bon do sklepu plastycznego, ale dorzucony do czegoś bardziej osobistego, żeby prezent nie był zbyt „suchy”. Wiesz może, czy ona bardziej lepi ręcznie czy kręci na kole?
W
WiktorKomentuje 03.05.2026 00:35
Super pomysł na prezent, tylko dużo zależy od tego, na jakim etapie jest i co już ma z zajęć, bo fajnie sprawdzają się i drobiazgi do pracy, i coś bardziej „dla frajdy” związanego z ceramiką. Twoja mama bardziej lepi użytkowe rzeczy typu kubki i miski, czy traktuje to bardziej relaksacyjnie?
A
AdamKomentuje 08.05.2026 18:24
U mnie podobnie było z ciocią, też po 50-tce wkręciła się w ceramikę i największą frajdę zrobiło jej coś, co mogła od razu wykorzystać na zajęciach. Kupiłam jej porządny fartuch, ręcznik z mikrofibry i mały zestaw drobiazgów do pracy z gliną, bo sama mówiła, że takie rzeczy ciągle się przydają i szkoda jej było kupować je osobno. Fajnym pomysłem jest też ładny notes albo szkicownik na pomysły i wzory, bo wiele osób na takich kursach zapisuje sobie inspiracje. Wiesz może, czy ona bardziej lubi samo lepienie, czy już też dekorowanie i szkliwienie?
J
JoasiaKomentuje 13.05.2026 11:00
U mnie podobny strzał okazał się bardzo trafiony: kupiliśmy mamie porządny fartuch do ceramiki i mały zestaw własnych narzędzi, bo na zajęciach wcześniej ciągle pożyczała wszystko z pracowni. Bardzo ucieszył ją też bon do sklepu plastycznego, bo sama mogła sobie dobrać szkliwa albo jakieś drobiazgi, które już wiedziała, że naprawdę jej się przydadzą. Jeśli Twoja mama dopiero się rozkręca, to taki praktyczny prezent zwykle daje najwięcej frajdy. Wiesz może, czy ma już swoje własne podstawowe narzędzia?