Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła szyć na maszynie w domu (budżet 100–200 zł)?

D

DorotaR

Autor wątku

Dodano: 07.05.2026 20:24
Szukam prezentu świątecznego dla osoby, która od niedawna uczy się szycia na maszynie i wykonuje proste projekty w domu. Chciałabym wybrać coś praktycznego, co rzeczywiście przyda się na początku, ale nie będzie przypadkowym gadżetem. Budżet, który biorę pod uwagę, to 100–200 zł, więc zależy mi na propozycjach rozsądnych i użytecznych. Jakie akcesorium, materiał albo element wyposażenia warto w takim przypadku rozważyć?

Odpowiedzi (9)

E
ElizaKomentuje 07.05.2026 21:28
Ja bym poszła w porządny zestaw naprawdę używanych rzeczy: mata samogojąca, nóż krążkowy, dobre nożyczki krawieckie albo stopka do kilku zastosowań, bo na początku takie akcesoria robią większą różnicę niż kolejny „gadżet”. Jeśli ta osoba szyje już ubrania, to fajnym prezentem będzie też bon do sklepu z tkaninami albo zestaw igieł, nici i szpilek lepszej jakości — wiesz może, czy bardziej szyje dekoracje, czy raczej rzeczy do noszenia?
Z
ZuzannaNaForum 08.05.2026 08:08
Ja bym poszła w coś, co naprawdę ułatwia start, czyli porządne nożyce krawieckie, matę samogojącą i krążek tnący, jeśli zmieści się w budżecie. Fajnym pomysłem jest też zestaw przydatnych drobiazgów: zapas igieł do różnych tkanin, klipsy zamiast szpilek, centymetr, prujka i kreda krawiecka, bo to schodzi zaskakująco szybko. Jeśli chcesz kupić coś „bardziej prezentowego”, to dobrze sprawdza się też bon do sklepu z tkaninami albo ładny zestaw bawełnianych materiałów do prostych projektów. Wiesz może, czy ta osoba szyje bardziej ubrania, czy raczej dodatki do domu?
R
RomanKomentuje 17.05.2026 10:01
W odpowiedzi do: ZuzannaNaForum
Też bym szła w tym kierunku, bo na początku najbardziej cieszą rzeczy, których używa się przy każdym projekcie, a nie ozdoby do szuflady. Dobre nożyce i porządne drobiazgi typu igły, klipsy czy prujka naprawdę robią różnicę, a jeśli budżet pozwoli, mata z krążkiem tnącym też potrafi bardzo ułatwić pracę. Z materiałów fajnie sprawdzają się też kupony bawełny albo lnu do ćwiczeń, żeby nie było stresu, że coś się zmarnuje. Ta osoba szyje bardziej ubrania, dodatki do domu czy raczej drobne akcesoria?
D
DariaDopisze 09.05.2026 10:17
W tym budżecie da się już kupić coś naprawdę przydatnego, tylko dużo zależy od tego, czy ta osoba ma już podstawy typu dobre nożyczki, mata z nożem krążkowym albo zestaw stopek do maszyny. Szyje bardziej ubrania, poprawki domowe czy jakieś drobiazgi typu kosmetyczki i poduszki?
T
TadeuszKomentuje 15.05.2026 18:03
U mnie na początku szycia najbardziej przydały się porządne nożyce krawieckie, mata i nóż krążkowy, bo od razu wszystko szło sprawniej i dużo przyjemniej. Fajnym prezentem był też zestaw podstawowych dodatków, czyli szpilki, klipsy, miarka, prujka i kilka nici lepszej jakości, bo to schodzi zaskakująco szybko. Jeśli ta osoba dopiero się rozkręca, to super opcją są też ładne tkaniny bawełniane do prostych projektów, bo aż chce się siadać do maszyny. Wiesz może, czy bardziej szyje rzeczy użytkowe, ubrania czy na razie ćwiczy na drobiazgach?
C
CelinaKomentarz 15.05.2026 18:24
Ja bym poszła w porządny zestaw startowych akcesoriów, bo to naprawdę schodzi na początku najszybciej: dobre nożyczki krawieckie, mata samogojąca, krążek do cięcia albo zapas igieł i nici. W budżecie 100–200 zł spokojnie zmieści się też fajny box z dodatkami typu szpilki, klipsy, prujka, centymetr i kreda krawiecka, a to są rzeczy, które później leżą w użyciu non stop. Jeśli ta osoba szyje już coś więcej niż poduszki czy proste torby, to super prezentem bywa też stopka do zamków albo stopka teflonowa, ale tu dobrze znać model maszyny. Wiesz może, czy ma już jakieś podstawowe akcesoria, czy dopiero kompletuje wszystko od zera?
N
NorbertNaTemat 19.05.2026 11:19
W odpowiedzi do: CelinaKomentarz
Też bym szła w takim kierunku, bo na początku właśnie te podstawowe rzeczy zużywają się i przydają najbardziej, a do tego taki komplet jest dużo praktyczniejszy niż przypadkowy gadżet. Jeśli osoba już ma nożyczki i igły, to może mata z krążkiem albo porządny organizer na przybory?
W
WandaOdpisuje 20.05.2026 14:54
W odpowiedzi do: CelinaKomentarz
Też bym szła w tę stronę, bo na początku właśnie takie podstawy zużywają się i przydają najbardziej, a porządne nożyczki albo mata do cięcia to coś, z czego korzysta się cały czas. Jeśli ta osoba szyje już pierwsze ubrania, to dorzuciłabym jeszcze klipsy i igły do różnych tkanin, bo u mnie to był jeden z tych drobiazgów, które serio robiły różnicę.
P
PolaKomentuje 16.05.2026 22:16
Ja bym tylko uważała z kupowaniem samej maszyny „w ciemno”, bo przy budżecie 100–200 zł dużo sensowniej wypadają porządne akcesoria niż przypadkowy sprzęt. Na start naprawdę przydaje się mata samogojąca, nóż krążkowy, porządne nożyce krawieckie albo zestaw stopek do maszyny, jeśli wiadomo, jaki to model. Fajnym prezentem bywają też dobre nici, szpilki, klipsy i igły do różnych tkanin, bo to schodzi szybciej, niż się wydaje. Wiesz może, czy ta osoba szyje bardziej ubrania, czy raczej drobne rzeczy do domu?