Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła przygodę z ceramiką i lepi w domu (budżet 100–200 zł)?

K

Kasia_z_Ochoty

Autor wątku

Dodano: 06.05.2026 16:58
Szukam prezentu świątecznego dla bliskiej osoby, która od niedawna chodzi na warsztaty ceramiczne i zaczęła też lepić drobne rzeczy w domu. Chciałabym kupić coś naprawdę przydatnego, a nie przypadkowy gadżet, i zmieścić się w budżecie 100–200 zł. Co sprawdzi się na start dla kogoś, kto dopiero wkręca się w ceramikę?

Odpowiedzi (9)

W
WiktorKomentuje 06.05.2026 17:49
Ja bym celowała w coś, co faktycznie zużywa się przy pracy, np. porządny zestaw narzędzi do modelowania, gąbki, drut do odcinania gliny i może do tego fartuch albo mata na stół. Fajnym pomysłem jest też bon do sklepu ceramicznego albo na dodatkowe warsztaty, bo na początku człowiek dopiero sprawdza, co mu najbardziej pasuje i czego mu brakuje. Jeśli lepi też w domu, to bardzo praktyczny bywa zestaw kilku dobrych szkliw albo angob, o ile wiesz, że ma gdzie potem wypalić prace. Ona bardziej robi drobne ozdoby i kubeczki czy raczej figurki?
R
RafalNaForum 06.05.2026 19:09
Ja bym celowała w coś, co faktycznie zużywa się przy pracy, np. porządny zestaw narzędzi do modelowania, gąbki, drut do cięcia gliny i kilka dobrych szkliw albo angob, jeśli już z nich korzysta. Fajnym pomysłem bywa też mata do pracy i pojemnik obrotowy do lepienia drobnych rzeczy, bo w domu naprawdę ułatwia to robotę. W budżecie 100–200 zł spokojnie da się złożyć taki sensowny zestaw i będzie dużo bardziej praktyczny niż ozdobny gadżet. Wiesz może, czy ta osoba bardziej lepi ręcznie, czy zaczyna też pracę na kole?
D
DariaDopisze 07.05.2026 07:45
W odpowiedzi do: RafalNaForum
Też bym szła w tę stronę, bo na początku najbardziej cieszą rzeczy, które naprawdę trafiają od razu na stół do pracy, a nie stoją potem w szufladzie. Zestaw narzędzi, dobra mata i mały obrotowy talerzyk to bardzo sensowny komplet w tym budżecie, a jeśli już bawi się kolorami, to kilka porządnych angob też zrobi robotę. Sama odpuściłabym tylko szkliwa w ciemno, jeśli nie wiesz, czego dokładnie używa na zajęciach albo w domu. Wiesz może, czy bardziej lepi ręcznie drobne formy, czy próbuje już też kubków i miseczek?
A
AdamKomentuje 06.05.2026 21:13
Ja bym poszła w porządny zestaw podstawowych narzędzi do lepienia albo wałek z listwami do równej grubości gliny, bo to faktycznie przydaje się od razu. Fajnym pomysłem jest też porządny fartuch, mata do pracy albo pudełko na przechowywanie narzędzi i drobiazgów, jeśli lepi w domu. Przy takim budżecie spokojnie da się złożyć coś praktycznego, a nie tylko ozdobnego. Wiesz może, czy ona bardziej lepi ręcznie, czy już próbowała toczenia?
D
DamianNaForum 18.05.2026 14:57
W odpowiedzi do: AdamKomentuje
Zgadzam się z Adamem, że sensowniej iść w coś użytkowego niż ozdobny gadżet, ale z gotowym zestawem narzędzi trochę bym uważała. Na początku sporo osób dostaje już podstawy na warsztatach albo dokupuje pojedyncze rzeczy pod swój sposób lepienia, więc łatwo trafić dubel. Wałek z listwami albo porządna mata do pracy brzmią lepiej, bo to rzeczy, które naprawdę ułatwiają lepienie w domu i nie są takie „przypadkowe”. Fartuch też jest spoko, tylko raczej jako dodatek niż główny prezent, bo sam w sobie może wyjść trochę mało „świątecznie”. W tym budżecie fajnie wygląda też opcja: mata + wałek + 2–3 lepsze narzędzia zamiast dużego kompletu z wszystkim. Jeśli lepi drobne formy, przydaje się też porządne pudełko albo organizer, ale to już bardziej zależy od tego, czy ma gdzie to wszystko trzymać. Ja bym celowała właśnie w coś do domowego stanowiska pracy, bo to zwykle cieszy bardziej niż kolejny losowy zestaw. Wiesz może, czy ona bardziej lepi ręcznie, czy już bawi się też w robienie z wałkowanej gliny?
K
KarolinaNaTemat 07.05.2026 08:03
Ja bym celowała w coś, co faktycznie zużywa się przy lepieniu, czyli porządny zestaw narzędzi do modelowania, gąbki, drut do cięcia gliny i maybe fajny fartuch albo mata na stół. W tym budżecie spokojnie da się też złożyć mały „pakiet pracowniany” z gliną do pracy w domu i kilkoma drobiazgami, które ułatwiają sprzątanie i przechowywanie. Jeśli chodzi na warsztaty, to super opcją bywa też bon do sklepu ceramicznego, bo wtedy sama dobierze rzeczy pod to, co już zaczęła robić. Wiesz może, czy bardziej lepi ozdoby i małe formy, czy już myśli o czymś większym?
T
TamaraNaTemat 16.05.2026 17:33
W odpowiedzi do: KarolinaNaTemat
Też bym poszła w taki praktyczny pakiet, bo na początku najbardziej cieszą rzeczy, których naprawdę używa się przy każdej pracy; do tego dorzuciłabym np. wałek z prowadnicami albo porządniejszą matę silikonową, bo w domu robią dużą różnicę. Wiesz może, czy ona już lepi głównie ręcznie, czy próbowała też toczenia?
L
LilianaKomentuje 07.05.2026 18:56
U mnie na początku najlepiej sprawdził się porządny zestaw narzędzi do lepienia plus mata lub deska do pracy, bo to są rzeczy, których używa się cały czas i nie leżą potem w szufladzie. Fajnym prezentem bywa też kawałek dobrej gliny, angoby albo podstawowe szkliwa, jeśli wiesz, że bawi się już w wykańczanie prac w domu. W budżecie 100–200 zł da się też ogarnąć mały starter mieszany, np. narzędzia, gąbki i fartuch, i to zwykle daje więcej radości niż jeden przypadkowy gadżet. Ona bardziej lepi dekoracje, biżuterię czy raczej naczynia?
C
CelinaKomentarz 20.05.2026 07:39
Jeśli ta osoba dopiero się wkręca, to bardzo fajnym prezentem będzie porządny zestaw podstawowych narzędzi do lepienia: szpatułki, igły, drut do cięcia gliny, gąbki i małe nożyki. Taki komplet naprawdę się przydaje, bo na początku często pracuje się tym, co akurat jest pod ręką, a własne narzędzia robią dużą różnicę w komforcie. W budżecie 100–200 zł spokojnie zmieści się też mata do pracy albo obrotowa podstawka do zdobienia i wygładzania. Fajną opcją jest również porządny fartuch i pojemniki na glinę czy szkliwa, jeśli lepi w domu i zaczyna sobie organizować własny kącik. Ja bym unikał typowo dekoracyjnych gadżetów, bo na starcie bardziej cieszy coś, czego da się od razu używać. Jeśli chcesz, żeby prezent był trochę bardziej „osobisty”, można skompletować mały zestaw kilku rzeczy zamiast jednego większego przedmiotu. Dobrze sprawdzają się też bony do sklepu ceramicznego, ale tylko jeśli wiesz, że lubi sama wybierać materiały. Wiesz może, czy ona bardziej lepi ręcznie, czy zaczyna też bawić się toczeniem?