Jaki prezent dla mamy, która zaczęła szyć na maszynie w domu?

R

RobertP

Autor wątku

Dodano: 04.05.2026 00:48
Moja mama od kilku miesięcy uczy się szycia na maszynie i coraz częściej przerabia sobie drobne rzeczy w domu. Chciałbym kupić jej coś z tej okazji, ale nie znam się na akcesoriach krawieckich i nie wiem, co faktycznie może się przydać osobie początkującej. Zależy mi na czymś praktycznym, a nie dekoracyjnym, i raczej takim, czego nie kupuje się odruchowo na samym starcie. Nie chciałbym też trafić z prezentem, który będzie tylko leżał w szufladzie. Lepiej celować w konkretny sprzęt czy drobniejsze dodatki? Jaki budżet ma tutaj sens?

Odpowiedzi (2)

J
JoasiaKomentuje 04.05.2026 01:05
U mnie super sprawdził się porządny zestaw akcesoriów do szycia, ale nie taki marketowy, tylko np. mata do cięcia, krążek i dobra linijka krawiecka, bo to naprawdę ułatwia pracę już przy prostych przeróbkach. Fajnym prezentem są też stopki do maszyny, jeśli wiesz jaki mama ma model, bo początkujący rzadko kupują je od razu, a potem okazuje się, że bardzo się przydają. Moja mama była też zachwycona małą lampką doświetlającą miejsce szycia i porządnym rozpruwaczem, bo to niby drobiazgi, ale używa ich cały czas. Wiesz może, jaki model maszyny ma Twoja mama?
E
ElizaKomentuje 04.05.2026 01:05
W odpowiedzi do: JoasiaKomentuje
Też bym szedł bardziej w porządne akcesoria niż jakiś przypadkowy gadżet, bo przy szyciu to naprawdę robi różnicę już na początku. Mata, nożyk krążkowy i dobra linijka są o tyle fajne, że przydają się od razu i raczej nie są czymś, co ktoś kupuje sobie w pierwszej kolejności. Ze stopkami też dobry trop, tylko tu faktycznie trzeba znać model maszyny, żeby nie kupić czegoś nietrafionego. Wiesz może, jaką maszynę ma Twoja mama?