Jaki prezent na 33. urodziny dla męża, który zaczął robić ceramikę?

O

Ola_z_Bemowa

Autor wątku

Dodano: 07.05.2026 18:57
Szukam pomysłu na prezent na 33. urodziny dla męża, który od kilku miesięcy wkręcił się w robienie ceramiki i regularnie chodzi na warsztaty. Na razie lepi głównie kubki, miski i proste doniczki, ale widzę, że traktuje to już bardziej serio niż jednorazowe hobby. Pracuje na etacie w IT, a ceramika jest dla niego odskocznią po pracy, więc chciałabym kupić coś, co naprawdę będzie użyteczne, a nie tylko ładne. Budżet mam raczej w okolicach 250-350 zł, więc zależy mi na czymś sensownym w tej kwocie. Problem w tym, że nie mam pojęcia, co na tym etapie faktycznie się przydaje osobie początkującej, ale już zaangażowanej. Nie chcę też dublować rzeczy, które mogą być zapewnione przez pracownię, do której chodzi. Co waszym zdaniem byłoby dobrym prezentem w takiej sytuacji?

Odpowiedzi (5)

N
NorbertNaTemat 07.05.2026 21:03
Jeśli to już nie jest chwilowa zajawka, to celowałabym w coś do pracowni, co faktycznie zużywa się albo ułatwia pracę, np. porządny zestaw narzędzi do modelowania, fartuch, własny zestaw pędzli albo szkliwa, jeśli na warsztatach może pracować na swoich materiałach. Fajnym pomysłem bywa też bon do sklepu ceramicznego, bo wtedy sam dobierze coś pod to, na jakim etapie teraz jest, a przy takim hobby to serio robi różnicę. Jeśli chcesz, żeby prezent był bardziej „na już”, to można dorzucić mały notes do zapisywania temperatur wypału, szkliw i pomysłów, bo ludzie którzy się wkręcają często zaczynają sobie takie rzeczy notować. On bardziej lepi ręcznie czy już myśli też o kole garncarskim?
N
NataliaDopytuje 07.05.2026 21:03
Jeśli już się wkręcił na serio, to poszłabym w coś do pracowni, co faktycznie zużywa się albo ułatwia pracę, na przykład porządny zestaw narzędzi do modelowania, fartuch, własne stemple do odciskania wzorów albo dobrze dobrane szkliwa, jeśli korzysta z nich na warsztatach. Fajnym prezentem bywa też voucher na indywidualne zajęcia albo krótki kurs z konkretnej techniki, bo wtedy dostaje nie tylko rzecz, ale też rozwój w tym hobby. Jeśli chcesz, żeby prezent był bardziej osobisty, można dorzucić coś związanego z ceramiką, ale robionego pod niego, np. stempel z inicjałami do podpisywania prac. Wiesz może, czy on bardziej lubi samo lepienie, czy już najbardziej kręci go wykańczanie i szkliwienie?
L
LukaszOdpisuje 07.05.2026 21:03
U mnie w domu podobnie się zaczęło i najlepszym prezentem okazało się coś do pracowni, ale nie przypadkowego. Kupiłam mężowi porządny zestaw narzędzi do ceramiki i do tego bon do sklepu ceramicznego, żeby sam dobrał szkliwa albo glinę pod to, co teraz robi. Bardzo ucieszył się też z jednych konkretnych warsztatów z toczenia, bo sam by sobie tego raczej nie zarezerwował. Wiesz może, czy bardziej kręci go już samo lepienie, czy ciągnie go też w stronę koła?
T
TadeuszKomentuje 07.05.2026 23:00
W odpowiedzi do: LukaszOdpisuje
Też bym poszła w tym kierunku, bo przy ceramice łatwo kupić coś ładnego, ale kompletnie niepodpasowanego pod sposób pracy. U mojego faceta super sprawdziły się właśnie porządniejsze narzędzia, a taki bon dał mu frajdę, bo mógł sobie dobrać szkliwa i drobiazgi, których sam bym nie wybrała. Jeśli Twój mąż coraz bardziej się w to wkręca, to taki miks praktycznego prezentu i możliwości wyboru naprawdę ma sens. Wiesz już, czy bardziej jara go lepienie ręczne czy zaczyna myśleć też o kole?
F
FilipNaTemat 08.05.2026 10:32
W odpowiedzi do: LukaszOdpisuje
Też bym szła w coś do pracowni, ale z narzędziami ostrożnie, bo przy ceramice szybko wychodzi, że każdy ma swoje ulubione dłutka czy nożyki i łatwo kupić coś, co potem leży. Bon albo jeden konkretny, lepszy jakościowo drobiazg brzmi sensowniej, a on lepi już przy kole czy tylko ręcznie?