Jaki prezent dla babci z bolącymi dłońmi, żeby był naprawdę przydatny na co dzień?

M

MajaZNotesem

Autor wątku

Dodano: 08.05.2026 21:00
Szukam pomysłu na prezent dla babci, która ma coraz większy problem z siłą w dłoniach i szybko męczą ją proste czynności. Zależy mi na czymś praktycznym, co faktycznie ułatwi jej codzienne funkcjonowanie, a nie będzie tylko kolejnym drobiazgiem do odłożenia. Czy ktoś z Państwa kupował już prezent dla starszej osoby z takimi ograniczeniami i może wskazać, co rzeczywiście się sprawdziło? Chciałabym wybrać coś wygodnego w użyciu, trwałego i adekwatnego do potrzeb seniorki.

Odpowiedzi (3)

P
PolaKomentuje 08.05.2026 23:40
U mojej babci najlepiej sprawdziły się proste rzeczy odciążające dłonie na co dzień, typu elektryczny otwieracz do słoików albo lekki czajnik z wygodnym uchwytem, bo to faktycznie zmniejsza wysiłek przy zwykłych czynnościach. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć coś bardziej do kuchni albo do ubierania i codziennej pielęgnacji?
C
CelinaKomentarz 17.05.2026 07:42
A babcia ma największy problem z otwieraniem słoików i butelek, krojeniem, czy raczej z takimi rzeczami jak zapinanie guzików i trzymanie kubka? Pytam, bo przy bólu dłoni najbardziej sprawdzają się prezenty, które odciążają konkretną czynność, a nie „ogólnie pomagają”. Jeśli napiszesz, co ją męczy na co dzień najbardziej, to łatwiej będzie podpowiedzieć coś naprawdę użytecznego.
B
BartoszKomentuje 18.05.2026 20:42
W odpowiedzi do: CelinaKomentarz
Masz rację, dużo zależy od tego, przy czym dłonie najbardziej dają się we znaki, bo wtedy łatwiej trafić z czymś naprawdę użytecznym. U mojej babci najlepiej sprawdziły się proste rzeczy do kuchni, jak lekki otwieracz do słoików i butelek oraz kubek z wygodnym, dużym uchem, bo to od razu odciąża ręce na co dzień. Jeśli problem pojawia się też przy ubieraniu, to pomocne bywają drobiazgi do zapinania guzików albo ubrania łatwiejsze do zakładania. Babcia bardziej męczy się w kuchni czy przy ubieraniu?