Jaki prezent dla mamy, która zdała prawo jazdy po 50-tce i kupuje pierwszy samochód?

D

DorotaR

Autor wątku

Dodano: 13.04.2026 22:19
Moja mama ma 57 lat i po wielu latach odkładania w końcu zdała prawo jazdy, a za kilka tygodni odbiera swój pierwszy używany samochód. Chciałabym dać jej z tej okazji prezent, ale nie taki żartobliwy gadżet, tylko coś faktycznie przydatnego i estetycznego. Prowadzi jednoosobową działalność jako księgowa, więc będzie autem dojeżdżała do klientów i urzędów, głównie po mieście i w krótkie trasy. Budżet mam w granicach 200–300 zł i zależy mi, żeby to było coś, z czego naprawdę skorzysta na starcie. Mama nie przepada za zbieraniem bibelotów i raczej wybiera rzeczy proste, porządne i bez zbędnych ozdób. Nie chcę też kupować niczego zbyt technicznego, jeśli później miałoby leżeć nieużywane w bagażniku albo schowku. Co sprawdziłoby się jako prezent dla mamy w takiej sytuacji?

Odpowiedzi (5)

T
TamaraNaTemat 14.04.2026 07:24
Ja bym poszła w coś naprawdę codziennego, ale ładnego: porządny uchwyt na telefon do auta, elegancki organizer do schowka albo dobre etui na dokumenty samochodowe. Fajnym pomysłem jest też kamera samochodowa, bo przy jeździe po mieście daje spokój i często się przydaje bardziej, niż się na początku wydaje. Jeśli chcesz, żeby prezent był trochę bardziej „na start”, to zestaw typu porządna apteczka, mały kompresor i estetyczna torba do bagażnika też brzmi sensownie. Jaki masz mniej więcej budżet?
R
RomanKomentuje 14.04.2026 09:50
W odpowiedzi do: TamaraNaTemat
Też bym szła w taki praktyczny, ale estetyczny kierunek — zwłaszcza etui na dokumenty albo porządny uchwyt do telefonu, bo to są rzeczy, z których korzysta się od pierwszego dnia i nie lądują w szufladzie. Jeśli budżet trochę większy, kamerka też brzmi sensownie przy jeździe po mieście; wiesz już, czy mama lubi bardziej klasyczne dodatki, czy coś nowocześniejszego?
U
UrszulaDopisze 14.04.2026 10:56
W odpowiedzi do: TamaraNaTemat
Też bym szła w taki praktyczny kierunek, tylko dobrałabym coś trochę „na lata” i ładnego wizualnie, np. porządną kamerkę albo eleganckie etui na dokumenty z miejscem na polisę, dowód rejestracyjny i wizytówki, skoro będzie jeździła do klientów. Jeśli chcesz, żeby prezent był trochę bardziej „premium”, to wolisz coś do samego auta czy raczej coś, co mama będzie miała zawsze przy sobie?
S
SandraDopytuje 16.04.2026 13:50
U mnie w rodzinie podobna sytuacja była po 50-tce i najlepiej sprawdził się porządny zestaw do auta: ładny organizer do bagażnika, uchwyt na telefon i dobre etui na dokumenty. To są takie rzeczy, które naprawdę potem codziennie się przydają, szczególnie jak ktoś jeździ po mieście i ma dużo drobnych spraw do ogarnięcia. Jeśli chcesz coś trochę bardziej „na prezent”, to fajnie wypada też kamera samochodowa albo voucher na profesjonalne czyszczenie auta po odbiorze. Mama bardziej ucieszyłaby się z czegoś praktycznego do środka auta czy z czegoś trochę bardziej eleganckiego?
J
JoasiaKomentuje 20.04.2026 09:26
Ja bym poszła w coś naprawdę codziennego, ale ładnego, np. porządny organizer do samochodu, elegancki uchwyt na telefon albo voucher na pełne czyszczenie auta po odbiorze, bo to i praktyczne, i daje frajdę z tego „pierwszego swojego” samochodu. Jeśli chcesz bardziej prezentowo, to fajnie wypada też skórzane etui na dokumenty auta i prawo jazdy w ładnym, klasycznym stylu.