Jaki praktyczny prezent dla babci, która wstaje w nocy do łazienki i boi się potknąć?

M

MalgosiaP

Autor wątku

Dodano: 02.08.2026 18:38
Szukam pomysłu na praktyczny prezent dla babci, która zwykle wstaje w nocy 2-3 razy do łazienki. Mieszkanie zna dobrze, ale po ciemku zdarza jej się zahaczyć o próg albo dywanik i coraz częściej mówi, że przez to się stresuje. Nie chodzi mi o nic medycznego ani bardzo drogiego, raczej o coś, co realnie poprawia komfort w codziennym funkcjonowaniu. Czy ktoś miał podobną sytuację u swojej babci i może podpowiedzieć, jaki prezent okazał się trafiony?

Odpowiedzi (6)

M
MichalDopyta 02.08.2026 19:11
U nas bardzo dobrze sprawdziła się mała lampka z czujnikiem ruchu wpinana do kontaktu, jedna przy łóżku, druga bliżej łazienki. Nie świeci mocno, więc nie wybudza całkiem, ale daje tyle światła, że widać próg, kapcie i dywanik. Babcia na początku kręciła nosem, że „po co to”, a po tygodniu sama mówiła, że dużo spokojniej wstaje w nocy. Macie kontakt gdzieś po drodze do łazienki?
F
FilipNaTemat 02.08.2026 19:21
U mojej babci dobrze sprawdziła się mała lampka LED z czujnikiem ruchu, wpięta do kontaktu przy łóżku i druga bliżej łazienki, bo zapala się sama i nie razi po oczach. Do tego usunęliśmy luźny dywanik z przejścia, bo to właśnie o niego najczęściej zahaczała.
M
MagdalenaKomentuje 02.08.2026 19:36
W odpowiedzi do: FilipNaTemat
To brzmi całkiem sensownie, zwłaszcza z tym światłem, które samo się włącza i nie budzi mocnym blaskiem. A te lampki macie ustawione tak, że świecą przy podłodze, czy bardziej na wysokości kontaktu?
S
SoniaOdpisze 03.08.2026 07:48
W odpowiedzi do: FilipNaTemat
Też bym poszedł w takie delikatne lampki z czujnikiem, bo u starszej osoby samo szukanie włącznika po ciemku potrafi być stresujące. Do tego można jeszcze sprawdzić, czy próg da się jakoś oznaczyć jaśniejszą taśmą albo małą listwą, żeby był bardziej widoczny w półmroku.
S
SandraDopytuje 02.08.2026 19:51
U mojej babci bardzo pomogły małe lampki z czujnikiem ruchu, takie wkładane do gniazdka albo na baterie. Jedna stanęła przy łóżku, druga na korytarzu, trzecia blisko łazienki i od razu było mniej stresu, bo światło zapalało się samo, bez szukania włącznika po ciemku. Dobrze sprawdzają się te z ciepłym, delikatnym światłem, bo nie rażą w oczy w nocy i łatwiej potem zasnąć. Do tego usunęliśmy luźny dywanik z trasy do łazienki, a przy progu daliśmy niski pasek antypoślizgowy, żeby był bardziej widoczny i mniej zdradliwy. To nie jest drogi prezent, a babcia faktycznie zaczęła spokojniej wstawać w nocy. Można też pomyśleć o kapciach z dobrą podeszwą, jeśli teraz chodzi w miękkich, śliskich. Babcia ma gniazdka po drodze do łazienki, czy lepiej szukać lampek na baterie?
S
SebastianKomentuje 03.08.2026 08:37
U nas bardzo pomogły małe lampki z czujnikiem ruchu, takie wkładane do gniazdka albo na baterie. Jedna była przy łóżku, druga w korytarzu i trzecia blisko łazienki, więc babcia nie musiała szukać włącznika po omacku. Światło było delikatne, nie raziło w oczy, ale wystarczało, żeby zobaczyć próg, dywanik i kapcie. Do tego zdjęliśmy mały chodniczek, który się podwijał, bo właśnie o niego najczęściej zahaczała. Fajnym drobiazgiem okazały się też kapcie z twardszą podeszwą i antypoślizgowym spodem, bo zwykłe miękkie papcie trochę jej uciekały ze stopy. To nie był duży wydatek, a stres przy nocnym wstawaniu wyraźnie się zmniejszył. Może u Twojej babci bardziej problemem jest brak światła, czy raczej te progi i dywaniki po drodze?