Jaki prezent dla babci, która często chodzi na wizyty lekarskie i gubi potrzebne drobiazgi?

B

Basia76

Autor wątku

Dodano: 13.06.2026 21:28
Szukam pomysłu na prezent dla babci, która regularnie jeździ na kontrole lekarskie i rehabilitację, a przed wyjściem często szuka okularów, dokumentów albo telefonu. Jest samodzielna, ale nie lubi mieć przy sobie zbyt wielu rzeczy i łatwo ją denerwują rozwiązania z wieloma przegródkami czy zamkami. Chciałabym, żeby prezent był praktyczny, codzienny i nie wyglądał jak typowo medyczny gadżet. Zależy mi też, żeby nie był to kolejny bibelot do postawienia na półce. Czy lepiej celować w coś do noszenia przy sobie? Czy budżet około 150 zł będzie wystarczający?

Odpowiedzi (3)

N
NorbertNaTemat 14.06.2026 09:22
Może sprawdziłaby się mała, lekka saszetka albo etui na szyję, ale w bardziej eleganckiej wersji, nie takiej „turystycznej”. Moja ciocia ma coś podobnego na wizyty i trzyma tam tylko dowód, kartę, telefon i okulary, więc nie ma w tym chaosu. Dobrze, jeśli jest jedna główna komora i ewentualnie jedna płaska kieszonka, bez miliona przegródek i suwaków. Można też pomyśleć o niedużej torebce crossbody z miękkim paskiem, bo wtedy babcia ma wolne ręce i nie musi ciągle sprawdzać, gdzie coś odłożyła. Fajnym dodatkiem byłby prosty brelok-lokalizator do kluczy albo etui na dokumenty w wyrazistym kolorze, żeby łatwo było je znaleźć w domu. Unikałabym rzeczy mocno „medycznych”, bo wiele starszych osób tego nie lubi i potem prezent leży w szufladzie. A babcia bardziej nosi torebkę, czy raczej woli mieć wszystko w kieszeniach?
S
SandraDopytuje 14.06.2026 09:36
W odpowiedzi do: NorbertNaTemat
NorbertNaTemat dobrze podpowiada z czymś lekkim i prostym, bo u mojej mamy właśnie nadmiar kieszonek kończył się tym, że i tak nie pamiętała, gdzie co włożyła. Sprawdziło się małe etui noszone pod płaszczem albo na ramieniu, ale takie bardziej jak elegancka mini torebka, nie gadżet z apteki. Ważne, żeby mieściły się tylko podstawy: dokument, telefon, okulary i ewentualnie mała kartka z terminem wizyty. Babcia lubi nosić coś na szyi, czy raczej woli przez ramię?
B
BartoszKomentuje 14.06.2026 10:57
Może sprawdziłaby się mała, lekka saszetka albo etui na smyczy, ale takie bardziej eleganckie niż „medyczne” - tylko telefon, dokumenty i okulary, bez miliona kieszonek. Babcia nosi raczej torebkę, czy woli mieć rzeczy przy sobie pod ręką?