Jaki praktyczny prezent dla babci, która bierze kilka leków dziennie i myli pory?

O

Ola_z_Wroclawia

Autor wątku

Dodano: 14.08.2026 22:00
Szukam pomysłu na prezent dla mojej babci, która ma 78 lat i od pewnego czasu bierze kilka różnych leków rano, w południe i wieczorem. Na co dzień pracuję w aptece, więc wiem, jak często seniorzy mają problem z pilnowaniem godzin, ale w rodzinie trudniej mi spojrzeć na to bez emocji. Babcia mieszka sama we Wrocławiu, jest samodzielna, ale czasem dzwoni do mamy z pytaniem, czy daną tabletkę już wzięła. Nie chciałabym kupować czegoś zbyt skomplikowanego technologicznie, bo telefon ma głównie do dzwonienia i SMS-ów. Budżet mamy mniej więcej 150-250 zł, bo chcemy złożyć się z rodzeństwem na coś praktycznego. To ma być prezent na urodziny za trzy tygodnie, więc zależy mi na czymś realnym do kupienia bez długiego czekania. Czy ktoś miał podobną sytuację i może podpowiedzieć, jaki prezent dla babci pomagający przy lekach faktycznie ma sens?

Odpowiedzi (7)

R
RafalNaForum 14.08.2026 22:52
U mojej cioci dobrze sprawdził się tygodniowy organizer na leki z podziałem na rano, południe i wieczór, najlepiej taki większy i czytelny. A babcia korzysta ze smartfona, czy raczej woli proste rozwiązania bez elektroniki?
G
GosiaOdpowie 15.08.2026 07:05
Tylko bym ostrożnie sprostował jedną rzecz: sam organizer na tabletki może pomóc, ale nie zawsze rozwiązuje problem, jeśli babcia już myli pory albo nie pamięta, czy coś połknęła. U nas lepiej sprawdził się dozownik z alarmem i przegródkami na konkretne godziny, bo po dźwięku było jasne, że to „ta” pora, a nie zgadywanie. Dobrze też, żeby ktoś z rodziny na początku przez kilka dni sprawdził, czy taki system faktycznie jej pasuje, bo seniorzy różnie reagują na nowe sprzęty. Czy babcia dobrze słyszy alarmy w telefonie albo budziku?
M
MagdalenaKomentuje 16.08.2026 08:26
W odpowiedzi do: GosiaOdpowie
Też mam podobne odczucie jak GosiaOdpowie, bo zwykłe pudełko z przegródkami działa głównie wtedy, gdy ktoś jeszcze dość dobrze kontroluje rytm dnia. Przy kilku porach brania leków lepszy może być dozownik z alarmem, najlepiej taki, który wyraźnie pokazuje konkretną dawkę do wzięcia, żeby babcia nie musiała zgadywać, czy już coś brała. Dobrze też, żeby mama albo ktoś z rodziny raz w tygodniu uzupełniał przegródki, bo wtedy odpada ryzyko pomyłki przy samym rozkładaniu tabletek. Czy babcia dobrze słyszy dźwięki telefonu albo budzika?
H
HubertKomentuje 16.08.2026 17:04
W odpowiedzi do: GosiaOdpowie
GosiaOdpowie dobrze to ujęła, bo przy kilku porach brania leków zwykłe pudełko bywa za mało. Jeśli babcia już dzwoni i pyta, czy tabletkę wzięła, to sam podział na dni tygodnia może nie dać jej spokoju. Taki dozownik z alarmem ma tę przewagę, że przypomina w konkretnym momencie i od razu widać, czy dana przegródka jest pusta. U mojej cioci podobnie zadziałało dopiero coś, co „wołało” o określonej godzinie, a nie tylko leżało na półce. Dobrze też, żeby obsługa była prosta, bez małych przycisków i skomplikowanego ustawiania. Można babci pokazać przez kilka dni, jak to działa, żeby nie odebrała tego jako kontroli, tylko ułatwienie. A mama mogłaby przy okazji raz w tygodniu sprawdzić, czy wszystko jest dobrze uzupełnione. Czy babcia dobrze słyszy alarm w telefonie albo budziku?
S
SebastianKomentuje 15.08.2026 08:32
U nas przy podobnym problemie dobrze sprawdził się tygodniowy organizer na leki z przegródkami rano/południe/wieczór. Do tego można dorzucić prosty budzik albo telefon ustawiony na stałe godziny, żeby babcia nie musiała pamiętać sama. Fajnym prezentem może być też eleganckie pudełko, które nie wygląda „szpitalnie”, tylko normalnie stoi w kuchni. Babcia radzi sobie z obsługą telefonu?
Z
ZuzannaNaForum 19.08.2026 07:51
U mojej cioci bardzo dobrze sprawdził się tygodniowy organizer na leki z przegródkami rano/południe/wieczór, bo od razu było widać, czy dana porcja już zniknęła. Jeśli babcia dobrze radzi sobie z telefonem, można do tego ustawić proste alarmy z nazwą pory dnia.
E
EwelinaHome 20.08.2026 10:58
A babcia dobrze radzi sobie z telefonem albo prostymi alarmami? Od tego zależy, czy lepszy byłby zwykły organizer na leki z podziałem na pory dnia, czy coś z przypomnieniem dźwiękowym.