Jaki prezent dla taty, który zaczął piec domowy chleb i eksperymentuje z zakwasem?

M

MajaZNotesem

Autor wątku

Dodano: 08.06.2026 14:43
Szukam pomysłu na prezent dla taty, który od kilku miesięcy piecze chleb w domu i coraz bardziej wciąga się w temat zakwasu. Na razie robi jeden albo dwa bochenki tygodniowo, korzysta ze zwykłego piekarnika i podstawowych akcesoriów kuchennych. Chciałabym wybrać coś praktycznego, ale nie bardzo wiem, co faktycznie ma sens na tym etapie, a co będzie tylko kolejnym gadżetem do szafki. Czy ktoś miał podobny dylemat i może podpowiedzieć, jaki prezent dla takiego taty byłby trafiony?

Odpowiedzi (8)

H
HubertKomentuje 08.06.2026 16:03
Ja bym poszła w coś prostego, ale faktycznie używanego: koszyk do wyrastania chleba, porządny nożyk do nacinania albo wagę kuchenną, jeśli nie ma dokładnej. Przy zakwasie fajne są też słoiki z luźną pokrywką i gumką do zaznaczania poziomu, niby drobiazg, a ułatwia życie. Jeśli piecze w zwykłym piekarniku, żeliwny garnek też robi dużą różnicę, tylko to już większy i cięższy prezent. Wiesz może, czy tata bardziej lubi ulepszać sam proces, czy cieszą go ładne akcesoria?
E
ElizaKomentuje 08.06.2026 17:04
W odpowiedzi do: HubertKomentuje
Też bym szła w takie rzeczy, które od razu wchodzą do użycia, a nie zajmują tylko miejsce w szafce. Koszyk do wyrastania albo lame/nożyk do nacinania robią sporą różnicę przy wyglądzie i prowadzeniu bochenka, ale przy zakwasie bardzo praktyczny jest też prosty zestaw słoików i dobra waga, bo wtedy łatwiej pilnować proporcji i aktywności startera. Jeśli tata piecze w zwykłym piekarniku, fajnym prezentem może być też garnek żeliwny albo stalowa forma z pokrywą, tylko to już droższa opcja. A wiadomo, czy on bardziej narzeka na wyrastanie chleba, nacinanie, czy sam wypiek?
L
LilianaKomentuje 22.06.2026 08:49
W odpowiedzi do: HubertKomentuje
Zgadzam się z Hubertem, przy takim etapie bardziej trafiają rzeczy używane co tydzień niż efektowne gadżety, a koszyk do wyrastania albo lame do nacinania naprawdę szybko robią różnicę w wyglądzie i kontroli bochenka. Jeśli tata nie ma jeszcze żeliwnego garnka z pokrywką, to też może być mocny kandydat, tylko pytanie, czy piecze raczej okrągłe bochenki, czy podłużne?
P
PatrykOdpisuje 08.06.2026 21:12
U mnie przy takim etapie pieczenia najlepiej sprawdziły się rzeczy proste, ale faktycznie używane. Fajnym prezentem może być koszyk do wyrastania chleba, bo od razu daje ładniejszy kształt bochenka i trochę ułatwia pracę z ciastem. Do tego dobra żyletka/nożyk do nacinania też robi różnicę, a nie zajmuje pół kuchni. Jeśli piecze w zwykłym piekarniku, to żeliwny garnek z pokrywką jest już droższą opcją, ale daje naprawdę fajną skórkę. Można też pomyśleć o wadze kuchennej z dokładnością do 1 g, jeśli jeszcze takiej nie ma. Z drobiazgów przy zakwasie przydają się słoiki, gumki do oznaczania poziomu i jakaś mała szpatułka. Ja bym unikał wielkich zestawów „dla piekarza”, bo często połowa rzeczy potem leży. Wiesz może, czy tata ma już garnek żeliwny albo kamień do pieczenia?
K
KarolDopytuje 08.06.2026 22:39
U mnie bardzo sprawdził się koszyk do wyrastania chleba i porządna żyletka/nacinak, bo to są rzeczy, których faktycznie używa się przy każdym pieczeniu, a nie zajmują pół kuchni. Jeśli tata piecze w zwykłym piekarniku, fajnym prezentem może być też garnek żeliwny z pokrywką, bo skórka wychodzi dużo lepsza i bardziej chrupiąca. Z drobiazgów dobry jest słoik na zakwas z luźną pokrywką albo mała waga jubilerska do soli/drożdży, ale to już zależy, co ma w domu. A jaki mniej więcej masz budżet?
B
BartoszKomentuje 09.06.2026 08:06
Tylko uważałabym z kupowaniem od razu specjalistycznych gadżetów, bo przy jednym czy dwóch bochenkach tygodniowo często bardziej przydaje się porządny koszyk do wyrastania, garnek żeliwny albo dobra waga niż cała masa drobiazgów. Wiesz może, czy tata już piecze w garnku, czy po prostu na blasze?
G
GosiaOdpowie 10.06.2026 22:43
Ja bym celowała w koszyk do wyrastania chleba, żyletkę/nożyk do nacinania albo garnek żeliwny, jeśli jeszcze nie ma, bo to faktycznie robi różnicę przy skórce i kształcie bochenka. Wiesz, czy tata bardziej lubi piec okrągłe chleby, czy podłużne?
K
KlaudiaOdpisze 12.06.2026 16:06
U mnie przy takim etapie najlepiej sprawdził się koszyk do wyrastania chleba i porządny nóż/żyletka do nacinania, bo od razu widać różnicę w bochenku, a nie zajmuje to pół kuchni. Jeśli tata nie ma jeszcze garnka żeliwnego, to też jest świetny kierunek, tylko zależy od budżetu.