Jaki prezent dla taty, który po latach wrócił do gry na gitarze?

K

KamilaR

Autor wątku

Dodano: 01.06.2026 17:59
Mój tata od niedawna znowu ćwiczy grę na gitarze, po bardzo długiej przerwie, i widać, że sprawia mu to sporo frajdy. Nie jest początkujący, ale też nie ma jeszcze skompletowanych nowych akcesoriów ani konkretnego planu, w co chce inwestować. Jaki prezent dla taty wracającego do gry na gitarze byłby praktyczny, ale nie wyglądałby jak przypadkowy gadżet?

Odpowiedzi (7)

S
SebastianKomentuje 01.06.2026 19:01
Dużo zależy od tego, na jakiej gitarze tata teraz gra i czego mu realnie brakuje przy ćwiczeniu. Jeśli wraca po latach, to czasem lepszy będzie porządny stroik, wygodny pasek, stojak albo futerał, a czasem coś bardziej „pod granie”, jak kapodaster czy komplet dobrych strun. Fajnym tropem może być też coś, co poprawia komfort, bo po przerwie ręce i plecy szybciej przypominają o sobie niż kiedyś. Tylko przy akcesoriach łatwo przestrzelić, jeśli nie wiadomo, czy gra bardziej akustycznie, klasycznie czy elektrycznie. Ja bym najpierw spróbował wyłapać, na co sam narzeka podczas grania albo czego szuka po szufladach. Wtedy prezent wygląda mniej przypadkowo, bo trafia w konkretny problem. Na jakiej gitarze tata gra teraz najczęściej?
N
NikodemKomentuje 02.06.2026 09:21
W odpowiedzi do: SebastianKomentuje
Sebastian dobrze zwrócił uwagę na dopasowanie do samej gitary, tylko z tymi strunami i kapodastrem byłbym ostrożny, bo tu łatwo nie trafić w preferencje taty. Ja celowałbym raczej w coś praktycznego, ale neutralnego, np. solidny stojak albo wygodny pokrowiec, jeśli jeszcze tego nie ma.
B
BeataOdpisuje 09.06.2026 22:25
W odpowiedzi do: SebastianKomentuje
Sebastian dobrze to ujął, bo u mojego taty po powrocie do grania największą różnicę zrobiły nie efektowne gadżety, tylko porządny stojak i stroik, przez co gitara była ciągle pod ręką i częściej po nią sięgał. A tata gra teraz na klasyku, akustyku czy elektryku?
M
MagdalenaKomentuje 01.06.2026 20:14
Ja bym celował w coś, co realnie ułatwia regularne granie, a nie wymusza od razu dużej decyzji sprzętowej. Dobrym prezentem może być porządny tuner, wygodny pasek, stojak na gitarę albo zestaw lepszych strun dobranych do typu gitary, bo takie rzeczy szybko się przydają i nie wyglądają jak przypadkowy bajer. Fajnym pomysłem jest też metronom albo prosta aplikacja/akcesorium do ćwiczeń, jeśli tata chce wrócić do formy spokojnie i bez presji. A gra teraz na gitarze akustycznej, klasycznej czy elektrycznej?
K
KarolDopytuje 02.06.2026 08:05
A dużo zależy od tego, na jakiej gitarze teraz gra i czego mu najbardziej brakuje przy codziennym ćwiczeniu. Jeśli dopiero wraca po latach, to fajny prezent może być czymś, co realnie uprzyjemni granie, a nie będzie wielką inwestycją w ciemno. Ja bym najpierw wybadał, czy bardziej przeszkadza mu brak stroika, wygodnego paska, stojaka, porządnego pokrowca albo zapasu strun. Gra na akustyku, klasyku czy elektryku?
Z
ZuzannaNaForum 02.06.2026 09:34
Moim zdaniem fajnie sprawdzają się rzeczy, które od razu poprawiają komfort grania, a nie wyglądają jak przypadkowy drobiazg. Dobry tuner, porządny pasek, stojak na gitarę albo zestaw lepszych strun to takie prezenty, które faktycznie będą używane, zwłaszcza jeśli tata dopiero wraca do regularnego ćwiczenia. Jeśli chcesz dodać coś bardziej osobistego, można dorzucić elegancki notes na akordy, pomysły i ćwiczenia. Gra na akustyku, klasyku czy elektryku?
T
TamaraNaTemat 15.06.2026 07:49
U mnie w podobnej sytuacji dobrze sprawdził się porządny stroik na klips i zapas ulubionych strun, bo to są rzeczy, które naprawdę się używa, a nie leżą w szufladzie. Jeśli tata gra w domu, fajnym prezentem może być też wygodny stojak na gitarę, bo instrument jest wtedy pod ręką i częściej się po niego sięga. Można dorzucić ładny pasek albo kostki o różnych grubościach, ale raczej jako dodatek niż główny prezent. Wiesz, czy gra bardziej na akustyku, klasyku czy elektryku?