Jaki prezent dla taty, który po latach wrócił do wędkowania i kompletuje sprzęt?

H

HaniaOdWstazek

Autor wątku

Dodano: 22.05.2026 09:59
Mój tata po kilkunastu latach przerwy znowu zaczął jeździć na ryby i widać, że naprawdę go to wciągnęło. Na razie ma podstawową wędkę, pudełko z drobiazgami i jeździ głównie nad jedno jezioro w weekendy. Chciałabym kupić mu prezent, który będzie pasował do tego etapu, ale nie będzie przypadkowym gadżetem rzuconym na półkę. Budżet mam mniej więcej do 250 zł i zależy mi, żeby to było coś sensownego dla osoby, która dopiero odbudowuje swój zestaw. Co wybralibyście dla taty wracającego do wędkowania po długiej przerwie?

Odpowiedzi (2)

S
SebastianKomentuje 22.05.2026 11:52
Może pomyśl o porządnym krześle wędkarskim albo wygodnej torbie na sprzęt, bo przy regularnych weekendowych wypadach takie rzeczy szybko robią różnicę i raczej nie skończą jako zbędny gadżet. Wiesz, czy tata łowi bardziej z brzegu, czy z pomostu/łódki?
D
DorotaPraktycznie 22.05.2026 17:02
Dużo zależy od tego, jak tata łowi na tym jeziorze, bo przy wędkowaniu łatwo kupić coś „fajnego”, ale nietrafionego do metody. Jeśli dopiero wraca do tematu, sensowny prezent to raczej coś praktycznego do wygody nad wodą albo uzupełnienie sprzętu, którego faktycznie użyje. W budżecie 250 zł można już znaleźć porządne akcesoria, ale bez znajomości sposobu łowienia trudno strzelać w przynęty, żyłki czy elementy zestawu. Inaczej dobiera się rzeczy pod spławik, inaczej pod grunt, a jeszcze inaczej pod spinning. Ja bym najpierw spróbował dyskretnie ustalić, czego mu brakuje po kilku wyjazdach, bo często wychodzą proste potrzeby typu lepsze pudełka, podbierak, torba, krzesełko albo czołówka. Takie rzeczy mają mniejsze ryzyko, że będą leżeć nieużywane. A wiesz, czy tata łowi bardziej na spławik, z gruntu, czy chodzi ze spinningiem?