Jaki prezent dla taty, który zaczął tworzyć drzewo genealogiczne rodziny?

M

MagdaInspiruje

Autor wątku

Dodano: 04.06.2026 17:35
Mój tata ostatnio bardzo wkręcił się w szukanie informacji o naszej rodzinie, przegląda stare zdjęcia, pyta krewnych o historie i próbuje układać wszystko w jedno drzewo genealogiczne. Chciałabym kupić mu coś, co będzie związane z tym nowym zainteresowaniem, ale nie będzie tylko zwykłym albumem na zdjęcia. Jaki prezent dla taty interesującego się historią rodziny i genealogią mógłby być naprawdę trafiony?

Odpowiedzi (4)

K
KonradDopisze 04.06.2026 19:41
Może fajnym pomysłem byłby większy wydruk drzewa genealogicznego do uzupełniania, taki bardziej dekoracyjny, ale z miejscem na kolejne osoby i daty. Do tego można dorzucić porządny notes albo segregator z przekładkami na rodzinne historie, akty, zdjęcia i notatki z rozmów z krewnymi, bo przy genealogii szybko robi się z tego małe archiwum. Ciekawy jest też dyktafon albo mikrofon do telefonu, jeśli tata lubi nagrywać wspomnienia starszych członków rodziny. A myślałaś o czymś bardziej praktycznym do pracy nad drzewem, czy raczej o pamiątce?
K
KarolinaNaTemat 04.06.2026 19:51
W odpowiedzi do: KonradDopisze
KonradDopisze dobrze kombinuje z takim większym drzewem do uzupełniania, bo u mojego wujka to się sprawdziło lepiej niż kolejny album. Dostał też porządny segregator z koszulkami i przekładkami, i nagle te wszystkie luźne kartki, kopie aktów i stare zdjęcia przestały leżeć po szufladach. Fajnym dodatkiem była jeszcze dobra lupa i cienkopisy archiwalne, bo przy starych dokumentach naprawdę robią różnicę. Tata bardziej lubi rzeczy do pracy przy biurku, czy coś dekoracyjnego na ścianę?
B
BartoszKomentuje 05.06.2026 09:58
U nas w rodzinie podobny prezent dostał mój wujek i najbardziej ucieszył go nie album, tylko porządny notes genealogiczny z miejscem na daty, historie i luźne tropy do sprawdzenia. Do tego dorzuciliśmy mały dyktafon, żeby mógł nagrywać rozmowy ze starszymi osobami w rodzinie, bo często wychodzą wtedy historie, których nikt potem nie pamięta dokładnie. Fajnym pomysłem może być też pudełko archiwizacyjne na stare zdjęcia i dokumenty, takie bezkwasowe, żeby nie niszczyły się dalej w zwykłych kopertach. Jeśli tata lubi bardziej „namacalne” rzeczy, to można zamówić dużą planszę drzewa genealogicznego do samodzielnego uzupełniania, ale trochę ładniejszą niż zwykły wydruk z programu. Mój tata z kolei dostał skaner do zdjęć i dokumentów i to był strzał w dziesiątkę, bo od razu zaczął porządkować stare fotografie po dziadkach. Taki prezent ma sens, bo pomaga mu realnie coś robić, a nie tylko wygląda tematycznie. A tata bardziej siedzi przy komputerze, czy woli papierowe notatki i zdjęcia w ręku?
N
NikodemKomentuje 07.06.2026 21:49
Fajnym prezentem może być voucher na digitalizację starych zdjęć albo elegancka księga do spisywania rodzinnych historii, bo wtedy tata zbierze nie tylko daty i nazwiska, ale też wspomnienia od krewnych. Jeśli lubi szperać w dokumentach, można też pomyśleć o abonamencie w serwisie genealogicznym albo zestawie do porządkowania archiwum domowego.