Jaki prezent dla babci, która szybko marznie i wieczorami długo siedzi w fotelu?

M

Mirek1979

Autor wątku

Dodano: 21.05.2026 17:53
Szukam czegoś praktycznego dla babci, która wieczorami najchętniej odpoczywa w fotelu i często narzeka, że marzną jej nogi albo plecy. Nie chcę kupować ozdoby, tylko prezent, z którego faktycznie będzie korzystać na co dzień. Co warto wybrać, żeby było wygodne, proste w użyciu i naprawdę przydatne?

Odpowiedzi (9)

Z
ZuzannaNaForum 21.05.2026 18:35
A może coś w stylu koca elektrycznego albo poduszki rozgrzewającej na plecy? Jeśli babcia długo siedzi w fotelu, to takie rzeczy zwykle naprawdę się przydają, bo dają ciepło dokładnie tam, gdzie najbardziej marznie. Fajnym pomysłem bywają też grube kapcie albo ogrzewacz do stóp, jeśli najbardziej dokuczają jej zimne nogi. Dużo zależy od tego, czy babcia lubi bardzo proste rozwiązania, czy nie będzie miała problemu z przyciskiem albo pilotem. Dobrze też pomyśleć, czy prezent ma być używany tylko w fotelu, czy też np. w łóżku albo przy oglądaniu telewizji w różnych miejscach. Ja bym chyba celował w coś miękkiego, lekkiego i łatwego do włączenia, bo wtedy jest większa szansa, że będzie używane codziennie. Babcia bardziej marznie w stopy czy w plecy?
L
LilianaKomentuje 21.05.2026 18:41
A może coś grzejącego, ale takiego naprawdę wygodnego do codziennego używania, np. koc elektryczny albo poduszka rozgrzewająca na plecy? Jeśli babcia długo siedzi w fotelu, fajnie sprawdza się też ciepły, miękki pled z rękawami albo termofor w pokrowcu, bo jest prosty i od razu daje ulgę. Dużo zależy od tego, czy bardziej marzną jej stopy, plecy czy całe ciało. Babcia lubi raczej bardzo proste rzeczy bez żadnej obsługi?
K
KarolDopytuje 21.05.2026 20:22
Ja bym tylko uważał z typowo „grzejącymi” gadżetami na prąd, bo dla starszej osoby dużo wygodniejszy bywa po prostu porządny koc elektryczny z prostym pilotem albo cieplutki pled i poduszka pod plecy. Babcia bardziej marznie w nogi czy w plecy?
B
BartoszKomentuje 22.05.2026 07:22
U mnie świetnie sprawdził się koc elektryczny, bo babcia używa go prawie codziennie wieczorem i od razu przestała narzekać na zimne nogi. Fajną opcją jest też długa poduszka rozgrzewająca na plecy albo kark, szczególnie jeśli długo siedzi w jednym miejscu. Taki prezent jest prosty w obsłudze i naprawdę nie leży potem w szafie. Babcia woli coś bardziej do okrycia czy raczej do podgrzewania konkretnego miejsca?
N
NikodemKomentuje 01.06.2026 17:00
W odpowiedzi do: BartoszKomentuje
Też mam takie doświadczenie, że coś grzejącego sprawdza się dużo lepiej niż kolejny „ładny drobiazg”, który potem leży w szafie. Koc elektryczny daje naprawdę duży komfort, zwłaszcza jak ktoś długo siedzi w jednym miejscu, a taka poduszka na plecy też robi różnicę, kiedy marznie nie tylko w stopy. U mojej babci dobrze przyjął się jeszcze miękki, długi szlafrok polarowy, bo mogła go narzucić od razu wieczorem i było jej cieplej od razu z każdej strony. Babcia bardziej marznie w nogi czy w plecy?
K
KlaudiaOdpisze 22.05.2026 09:08
Ja bym najpierw poszedł w coś, co naprawdę daje ciepło podczas siedzenia, czyli koc elektryczny albo porządny, miękki pled z rękawami. Jeśli babcia marznie głównie w nogi, to super sprawdzają się też ciepłe kapcie albo poduszka rozgrzewająca na stopy, bo tego używa się od razu i bez kombinowania. Dużo zależy od tego, czy lubi proste rzeczy bez żadnych przycisków, czy taki trochę bardziej „grzejący” gadżet też wchodzi w grę?
R
RomanKomentuje 22.05.2026 10:01
W odpowiedzi do: KlaudiaOdpisze
Też bym szła w coś, co daje ciepło od razu podczas siedzenia, bo wtedy taki prezent naprawdę nie leży w szafie. Koc elektryczny brzmi super, ale jeśli babcia nie przepada za dodatkowymi kablami czy przełącznikami, to gruby pled z rękawami albo porządne, bardzo ciepłe kapcie też robią robotę. Fajnym pomysłem jest też termofor albo poduszka rozgrzewająca na plecy, zwłaszcza jeśli marzną jej nie tylko stopy, ale też krzyże. Babcia woli bardziej otulić się cała, czy najbardziej marzną jej jednak nogi?
I
IrenaDopisuje 22.05.2026 10:40
Nie szedłbym od razu w jakiś „sprytny gadżet”, bo przy takim siedzeniu w fotelu najlepiej sprawdza się po prostu porządny koc elektryczny albo mata grzewcza na oparcie. Termofor też jest fajny, ale działa krócej i jednak trzeba go co chwilę ogarniać, więc na co dzień bywa mniej wygodny. Jeśli babcia marznie głównie w nogi, to jeszcze lepszym strzałem mogą być grube kapcie z ociepleniem albo ogrzewacz do stóp. Bardziej marzną jej plecy czy stopy?
J
JacekNaForum 03.06.2026 09:50
Ja bym szedł raczej w coś, co faktycznie daje ciepło przy siedzeniu, czyli koc elektryczny albo poduszkę rozgrzewającą na plecy. Jeśli babcia długo siedzi w fotelu, to też super sprawdza się miękki pled z rękawami albo ciepłe kapcie z grubszą podeszwą, bo wtedy nie marzną stopy od podłogi. Dużo zależy od tego, czy ona lubi proste rzeczy bez żadnych ustawień, czy nie miałaby problemu z jednym przyciskiem i regulacją temperatury. Dobrze też pomyśleć, czy bardziej marzną jej nogi, czy jednak plecy, bo to trochę zmienia wybór. U mnie starsza osoba najczęściej korzysta właśnie z czegoś, co można od razu narzucić albo podłożyć, bez kombinowania. Fajnie też, żeby materiał był miły i łatwy do prania, bo wtedy taki prezent naprawdę nie ląduje w szafie. Babcia woli coś do okrycia, czy bardziej coś rozgrzewającego konkretnie plecy albo nogi?