Jaki prezent na 36. urodziny dla siostry, która zaczęła malować akwarelami?

M

MarzenaWybiera

Autor wątku

Dodano: 21.05.2026 17:27
Szukam prezentu na 36. urodziny dla siostry, która od około trzech miesięcy maluje akwarelami i naprawdę mocno się w to wkręciła. Na razie ćwiczy głównie kwiaty i proste pejzaże, ale już zapisała się na weekendowe warsztaty, więc widać, że to nie jest chwilowy zapał. Nie chcę kupić czegoś przypadkowego albo takiego, co potem będzie leżało nieużywane. Budżet mam raczej średni, do około 200 zł, więc zależy mi na czymś trafionym i sensownym. Co waszym zdaniem byłoby dobrym prezentem w takiej sytuacji?

Odpowiedzi (2)

L
LilianaKomentuje 21.05.2026 18:19
Ja bym najpierw sprawdził, czego jej już nie brakuje, bo przy akwarelach łatwo zdublować farby albo pędzle. Fajnym prezentem w takim budżecie może być porządny papier do akwareli, jakiś szkicownik pod farby albo zestaw 2-3 lepszych pędzli, bo to rzeczy, które faktycznie się zużywają i zwykle się przydają. Jeśli chcesz, żeby prezent był trochę bardziej „na urodziny”, to można dorzucić jeszcze ładną ceramiczną paletkę albo małą akwarelową kosmetyczkę/etui na przybory. Wiesz może, czy ma już swój podstawowy zestaw farb i pędzli?
G
GosiaOdpowie 21.05.2026 18:57
Ja bym poszedł w coś, co faktycznie zużyje przy malowaniu, a nie będzie tylko ładnym gadżetem. W budżecie do 200 zł spokojnie zmieścisz porządny zestaw farb akwarelowych albo papier do akwareli w lepszej jakości, bo przy tym naprawdę czuć różnicę i to daje dużo frajdy. Fajnym pomysłem jest też zestaw: papier + 1–2 dobre pędzle, bo osoba, która już się wkręciła, zwykle najbardziej docenia właśnie takie praktyczne rzeczy. Wiesz może, czy ma już swoje farby i pędzle, czy na razie maluje raczej na podstawowym zestawie?