Jaki prezent dla mamy, która zakłada własną pracownię florystyczną i zaczyna robić dekoracje na śluby?

I

IzaZPapeterii

Autor wątku

Dodano: 15.05.2026 19:01
Szukam pomysłu na prezent dla mamy, która po latach pracy na etacie zakłada jednoosobową działalność i otwiera małą pracownię florystyczną. Na razie działa z domu i przygotowuje pierwsze realizacje, głównie bukiety okolicznościowe i dekoracje na kameralne śluby oraz chrzciny. To nie jest jeszcze duża firma, bardziej etap rozruchu, ale widać, że bardzo jej na tym zależy i wkłada w to dużo serca. Chciałabym kupić jej coś związanego z nową drogą zawodową, ale nie chcę, żeby był to przypadkowy drobiazg bez znaczenia. Budżet mam raczej średni, około 300-500 zł, więc szukam czegoś, co będzie jednocześnie osobiste i adekwatne do takiego momentu. Mama ma 54 lata, lubi rzeczy estetyczne, dobrze wykonane i praktyczne, ale nie w przesadnie oficjalnym stylu. Czy ktoś kupował już prezent dla mamy, która startuje z własnym biznesem florystycznym i wie, co w takiej sytuacji naprawdę ma sens?

Odpowiedzi (7)

M
MariuszNaForum 15.05.2026 20:44
Ja bym poszła w coś, co przyda jej się w pracy, ale nadal będzie miało taki „prezentowy” charakter, na przykład porządny sekator, fartuch z haftem albo elegancki notes na zamówienia i pomysły. Fajnym pomysłem może też być coś bardziej osobistego, jak tabliczka z nazwą pracowni albo pieczątka do pakowania bukietów. Jeśli chcesz ją naprawdę ucieszyć, to super wypada też voucher na zakupy w hurtowni florystycznej, bo na starcie zawsze jest milion drobiazgów do dokupienia. Wolisz coś bardziej praktycznego czy raczej sentymentalnego?
K
KarolinaNaTemat 16.05.2026 08:20
W odpowiedzi do: MariuszNaForum
Też bym szła w coś praktycznego, ale z takim miłym, osobistym akcentem, bo na starcie własnej pracowni takie rzeczy cieszą podwójnie. Tabliczka z nazwą albo fartuch z haftem brzmią super, bo z jednej strony przydadzą się na co dzień, a z drugiej dodają temu wszystkiemu poczucia, że to już naprawdę „jej” miejsce. Można też pomyśleć o jakimś ładnym organizerze na zamówienia albo pudełkach i wstążkach do pakowania, jeśli robi dekoracje na śluby i chrzciny. A wiesz może, czy mama ma już wymyśloną nazwę swojej pracowni?
Z
ZuzannaNaForum 16.05.2026 07:32
Ja bym poszedł w coś, co naprawdę przyda jej się na starcie, np. porządny sekator, zestaw naczyń i pudełek do pakowania bukietów albo bon na hurtownię florystyczną, bo przy pierwszych zleceniach takie rzeczy schodzą błyskawicznie. Jeśli chcesz, żeby prezent był bardziej osobisty, fajnie sprawdza się też estetyczna pieczątka z logo albo tabliczka do pracowni — mama ma już wybraną nazwę swojej marki?
M
MilenaDopisze 21.05.2026 13:03
W odpowiedzi do: ZuzannaNaForum
Też bym szła w coś praktycznego, bo przy starcie takie rzeczy serio ratują sytuację, a u mojej cioci, która ruszała z dekoracjami, najbardziej ucieszył ją bon do hurtowni i kilka porządnych organizerów na wstążki, taśmy i drobiazgi, bo sama mówiła, że bez tego w domu moment robi się chaos. Jeśli chcesz dodać coś bardziej od serca, może dorzucić małą tabliczkę z nazwą jej pracowni?
H
HubertKomentuje 23.05.2026 10:45
Ja bym poszła w coś praktycznego, ale z sercem, na przykład porządny sekator, personalizowany fartuch albo bon na zakupy do hurtowni florystycznej, bo na starcie takie rzeczy naprawdę cieszą i odciążają. Wolisz dać jej coś bardziej do pracy czy raczej symboliczny prezent na nowy etap?
W
WiktorKomentuje 25.05.2026 07:54
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdził się prezent „do pracy”, ale taki z pomysłem, czyli np. porządny sekator, fajny fartuch z haftem albo bon na hurtownię florystyczną, bo świeżo po starcie każda taka rzecz naprawdę cieszy i odciąża budżet. Jeśli chcesz, żeby było bardziej osobiście, to można do tego dorzucić coś drobnego do pracowni, co zrobi klimat i będzie jej się kojarzyło z tym początkiem – mama bardziej ucieszyłaby się z czegoś praktycznego czy sentymentalnego?
N
NataliaNaTemat 25.05.2026 13:03
Może coś, co faktycznie przyda jej się na starcie, np. porządny sekator, personalizowany fartuch albo bon do hurtowni florystycznej, żeby sama wybrała to, czego jej teraz brakuje. Bardziej chcesz iść w praktyczny prezent czy coś bardziej pamiątkowego i od serca?